Ίσως να μη γνωρίζετε τον Βρετανό Brian Shaw, επαγγελματία bodybuilder και τέσσερις φορές νικητή του διαγωνισμού “World’s Strongest Man”. Ο κύριος Shaw, ο οποίος τρώει επτά γεύματα τη μέρα, μοιράστηκε τη δίαιτά του σε video που έχει ήδη 22 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, στο οποίο αποκάλυψε στους θαυμαστές του ότι καταναλώνει 12.000 θερμίδες την ημέρα. Απίστευτο, αλλά αληθινό.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ημέρες τον χρόνο, συνήθως στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, όπου ενδέχεται να κερδίζετε τον κύριο Shaw στην πρόσληψη θερμίδων – ή να τον πλησιάζετε. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί ποιες είναι αυτές οι ημέρες, όπως καταγράφονται μέσα από έρευνες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, και κυκλώστε τις στο ημερολόγιο με ένα κόκκινο μαρκαδόρο.

 

Η μέτρηση θερμίδων τις γιορτές

Το να μετράς τις θερμίδες των γιορτών δεν είναι εύκολο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς υποτιμούμε την ποσότητα των θερμίδων στα τρόφιμα. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε από Καναδούς ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες, αν και είχαν διαφορετικές εθνικές καταβολές και διαφορετικό βάρος, μοιράζονταν το ίδιο πρόβλημα: αδυνατούσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια τα μεγέθη των μερίδων.

Μάλιστα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αντιλαμβανόταν εσφαλμένα ότι έπρεπε να αυξήσει την κατανάλωση φαγητού για να πάρει τις συνιστώμενες θερμίδες ανά ημέρα! Δεδομένου ότι πάρα πολλές τροφές που συνδέουμε με τις γιορτές είναι πλούσιες σε λιπαρά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, είναι προφανές ότι ο εγκέφαλός μας κάνει “άλματα λογικής” για να δικαιολογήσει την επιθυμία θερμίδων στις γιορτές.

 

Οι ατασθαλίες του Δεκεμβρίου

Στη χώρα μας, όπου ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι ένα ατελείωτο γαϊτανάκι από ονομαστικές γιορτές και πάρτι, όπου ξεκινώντας από τον Νίκο, ακολουθούν η Άννα, ο Σπύρος, η Δέσποινα, ο Χρήστος, ο Μανώλης και ο Βασίλης (για να αναφέρουμε μόνο κάποιες από τις μεγάλες εορτές), όλες οι μέρες (και ιδιαίτερα νύχτες) είναι εν δυνάμει επικίνδυνες και παχυντικές.

Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ 1000 συμμετεχόντων, αποκάλυψε κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Δείτε τους αριθμούς:

 • Το 94% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι παραδοσιακά, κάθε Δεκέμβριο κάνει ένα break από τις καλές διατροφικές του συνήθειες.
 • Το 52% είπε ότι χαλαρώνει σε τόσο μεγάλο βαθμό στις γιορτές, ώστε να τρώει και να πίνει ό,τι βρίσκει μπροστά του, ξεπερνώντας κατά πολύ το τυπικό όριο θερμίδων (2.500/ημέρα για τους άνδρες και 2.000/ημέρα για τις γυναίκες).
 • Το 44% παραδέχθηκε ότι το διάλειμμα αυτό από τις καλές διατροφικές συνήθειες διαρκεί από την παραμονή των Χριστουγέννων έως ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
 • Το 32% δήλωσε ότι οι κραιπάλες και ατασθαλίες διαρκούν σχεδόν ολόκληρο τον Δεκέμβριο.
 • Μόλις 18% απάντησε ότι περιορίζεται σε 3 ημέρες ανεμελιάς και συγκεκριμένα, στην παραμονή, την ημέρα των Χριστουγέννων και τη δεύτερη ημέρα.
 • Τέλος, ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων 3% δήλωσε ότι στις γιορτές δεν τρώει ποτέ περισσότερο από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο (άραγε να τους πιστέψουμε;).

 

Οι πιο παχυντικές ημέρες

Οι μεγαλύτερες ημέρες κραιπάλης κατά την περίοδο των γιορτών; Θεωρούμε ότι μάλλον τις υποπτεύεστε:

 • 25 Δεκεμβρίου. “Χρυσό μετάλλιο” και πρωταθλητής όλης της χρονιάς, με την πιθανή εξαίρεση της Κυριακής του Πάσχα (όμως τα Χριστούγεννα έχουν πολλά περισσότερα γλυκά). Σύμφωνα με μελέτη, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 5.373 θερμίδες την ημέρα των Χριστουγέννων, υπερπολλαπλάσιο του συνιστώμενου ημερησίου μέσου όρου.
 • 26 Δεκεμβρίου. “Αργυρό μετάλλιο”, αλλά πάλι σε περίοπτη θέση. Το πρόβλημα είναι ότι σε συνδυασμό με την προηγούμενη ημέρα δημιουργείται μία τεράστια θερμιδική επιβάρυνση, που συνοδεύει τον άνθρωπο για μήνες.
 • 31 Δεκεμβρίου. “Χάλκινο μετάλλιο”, συμπληρώνει τον πίνακα των Big Three. Να σημειωθεί εδώ ότι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς “ελέγχεται” κυρίως για τον υπερβολικό αριθμό των θερμίδων από αλκοόλ.

 

Τα αποτελέσματα στη ζυγαριά

Όσα αναφέραμε πιο πάνω, έχουν, μοιραία, αποτελέσματα στη ζυγαριά. Συγκεκριμένα:

 • 24% των συμμετεχόντων στην έρευνα πήρε έως 1,5 κιλό στις γιορτές.
 • 39% πήρε από 1,5 έως 2,5 κιλά.
 • 21% από 2,5 έως 3,5 κιλά
 • 5% πάνω από 4 κιλά
 • Τέλος, ένα 5% ισχυρίστηκε ότι δεν πάχυνε καθόλου.

 

Επίλογος

Σύμφωνα με έρευνες, τις 10 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, οι Αμερικανοί ζυγίζουν κατά μέσο όρο 0,4% περισσότερο από ό,τι τις 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Η διαφορά αυτή οφείλεται πιθανότατα στις 3 πιο παχυντικές ημέρες των γιορτών που αναφέραμε παραπάνω.

Εάν μπορέσετε να χαλιναγωγήσετε, στο μέτρο του δυνατού, τον εαυτό σας, στις 25, στις 26 και στις 31 Δεκεμβρίου, η νέα χρονιά θα σας ανήκει!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!