Πνευμονιόκοκκος. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου εμβολιάζονται και θωρακίζονται.
Το 1881, ο Γάλλος χημικός Λουίς Παστέρ απομόνωσε για πρώτη φορά το μικρόβιο που πέντε χρόνια αργότερα ονομάστηκε πνευμονιόκοκκος. Η ονομασία “πνευμονιόκοκκος” είναι μία σύνθετη λέξη που προήλθε από το κύριο όργανο που προσβάλλει, δηλαδή τους πνεύμονες, και το σφαιρικό σχήμα του βακτηρίου (κόκκος).
Ενάμιση αιώνα μετά, ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας, προκαλώντας επικίνδυνες ασθένειες, κάποιες από τις οποίες είναι θανατηφόρες, ενώ είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης πνευμονίας. Μάθετε περισσότερα για τον πνευμονιόκοκκο και τα εμβόλια που υπάρχουν για αυτόν, στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Πώς μεταδίδεται
Η μετάδοση του πνευμονιόκοκκου από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσα από σταγονίδια που παράγονται κατά το φτάρνισμα, τον βήχα ή την κοντινή επαφή. Η επώαση από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων κυμαίνεται από μία έως τρεις ημέρες. Μετάδοση μπορεί να γίνει είτε από υγιή άτομα που είναι φορείς είτε από νοσούντες. Σημειώνεται ότι δεν νοσούν όλοι όσοι έχουν το μικρόβιο, αλλά οι ευάλωτοι σε αυτό λόγω ηλικίας ή άλλων νοσημάτων.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής νόσου εξαρτώνται από το ποιο μέρος του σώματος έχει μολυνθεί. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Πυρετός
- Βήχας
- Δύσπνοια
- Πόνος στο στήθος
- Δυσκαμψία του αυχένα
- Σύγχυση
- Αποπροσανατολισμός
- Ευαισθησία στο φως
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Ρίγη
- Πόνος στο αυτί.
Ποιους προσβάλλει
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο είναι οι εξής:
- Ηλικιωμένοι
- Μικρά παιδιά
- Άτομα με χρόνιες παθήσεις (ΧΑΠ, διαβήτης, άσθμα, χρόνια νεφρικά ανεπάρκεια κλπ)
- Άτομα με σοβαρές διαταραχές του ανοσοποιητικού.
Η έναρξη της νόσου είναι πολλές φορές αιφνίδια και συνοδεύεται με υψηλή θνητότητα στις παραπάνω ομάδες.
Τι μπορεί να προκαλέσει
Εκτός από πνευμονία, ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί ακόμη πολλούς τύπους λοιμώξεων. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
- Μηνιγγίτιδα
- Οστεομυελίτιδα
- Ενδοκαρδίτιδα
- Περιτονίτιδα
- Περικαρδίτιδα
- Μέση ωτίτιδα (ένα από τα δύο συχνότερα μικρόβια που την προκαλούν).
Τα διαθέσιμα εμβόλια
Ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων, και φυσικά των πνευμονιοκοκκικών ασθενειών. Υπάρχουν δύο διαθέσιμα εμβόλια:
- PCV13 (13-δύναμο, συζευγμένο με πρωτεΐνη). Χορηγείται σε βρέφη και ενήλικες. Προκαλεί μακροχρόνια ανοσία έναντι των 13 πιο επιθετικών στελεχών του πνευμονιόκοκκου. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης.
- PPSV-23 (23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο). Χορηγείται μόνο στους ενήλικες και ενδείκνυται για όλα τα άτομα άνω των 65 ετών. Δημιουργεί αντισώματα εναντίων 23 στελεχών του πνευμονιόκοκκου. Σε άτομα ηλικίας 19 έως 64 ετών συνιστάται επανεμβολιασμός άπαξ, 5 χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν χρειάζεται επανεμβολιασμός σε άτομα που εμβολιάσθηκαν σε ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών.
Σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει κανένα από τα παραπάνω δύο εμβόλια και υπάρχει ένδειξη χορήγησης, αρχικά χορηγείται το συζευγμένο εμβόλιο PCV13.
Πότε δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο
Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται στις εξής περιπτώσεις:
- Κατά τη διάρκεια εμπύρετου νοσήματος
- Σε άτομα που παρουσίασαν σοβαρή αλλεργία σε προηγούμενο εμβολιασμό
- Σε άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου.
Παρενέργειες
Οι παρενέργειες του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου είναι συνήθως ήπιες. Αναφέρονται τα εξής:
- Κοκκίνισμα και πόνος στο σημείο της ένεσης
- Οίδημα
- Μονοήμερος πυρετός
- Εξάνθημα
- Πόνος στους μύες
- Πονοκέφαλος.
Πού μπορώ να κάνω το εμβόλιο;
Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο μπορεί να γίνει στο φαρμακείο, στον προσωπικό σας γιατρό ή στο νοσοκομείο.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!