Σύνταξη: Ηλιάδου Αφροδίτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Email: iliadouafroditi@outlook.com

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις φράσεις «τα γλυκά κάνουν διαβήτη» ή «μόνο αν είσαι παχύς θα έχεις διαβήτη» ή «έχεις ζάχαρο οπότε δεν κάνει να τρως καρπούζι»; Φράσεις σαν και αυτές εκφράζουν παρανοήσεις που έχουν επικρατήσει ανά τα χρόνια.

Ας τα βάλουμε στη θέση τους.

 

Μύθος: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη

Αλήθεια: Είναι εύκολος στόχος, αλλά η ζάχαρη δεν είναι ο ένοχος. Οι πραγματικοί κίνδυνοι είναι η αύξηση βάρους και η αδράνεια. Παίρνουμε βάρος όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας. Ένα μέρος αυτών των επιπλέον θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τη ζάχαρη, αλλά δε φταίει άμεσα.

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο, είναι πιο σημαντικό να ταιριάξουμε την πρόσληψη θερμίδων με τις ανάγκες του σώματός μας, αντί να κόψουμε απλώς τη ζάχαρη εντελώς.

 

Μύθος: το πάχος προκαλεί διαβήτη

Αλήθεια:  Εδώ υπάρχει αλήθεια μέσα στο μύθο.

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από επιλογές διατροφής ή τρόπου ζωής. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Ως προς το διαβήτη τύπου 2 ωστόσο, οι πιθανότητες εμφάνισής του είναι μεγαλύτερες εάν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Όταν συστηματικά καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που χρειαζόμαστε, το πάγκρεας αναγκάζεται να κάνει υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία οδηγεί στην ινσουλινοαντίσταση. Σταδιακά το πάγκρεας εξαντλείται και τελικά παράγει όλο και λιγότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί περίσσεια γλυκόζης στο αίμα οδηγώντας τελικά στα συμπτώματα και τις συνέπειες του διαβήτη.

Για να το συνδέσουμε με τον προηγούμενο μύθο, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι συχνά μια διατροφή με πολλές θερμίδες ούτως ή άλλως και οι πάρα πολλές θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

 

Μύθος: Τα άτομα που προσέχουν το ζάχαρό τους (γλυκόζη αίματος) δεν πρέπει να τρώνε φρούτα

Αλήθεια: Τα φρούτα είναι μια υγιεινή επιλογή και μαζί με τα λαχανικά, πρέπει να αποτελούν μεγάλο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ενώ έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα από τα λαχανικά, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε ζάχαρη από τα κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά και περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών συν φυτικές ίνες.

Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, είναι απίθανο το πρόβλημα να είναι το φρούτο στην καθημερινή διατροφή. Καλύτερα να ελέγξουμε άλλες πτυχές της διατροφής μας προτού περιορίσουμε τα φρούτα.

 

Μύθος: Ο διαβήτης τύπου 2 είναι «ήπιος» διαβήτης

Αλήθεια: Ακόμα κι αν δε χρειάζεται κάποιος να παίρνει φάρμακα για να τον ελέγξει, ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι μια ήπια μορφή διαβήτη. Είναι σημαντικό να ελέγχεται καλά η κατάσταση ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη επιπλοκών, που περιλαμβάνουν απώλεια όρασης, νέκρωση αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό, καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

 

Μύθος: Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή

Αλήθεια: Η διατροφή για τα άτομα με διαβήτη είναι η ίδια όπως για όλους – μια ολοκληρωμένη, ισορροπημένη διατροφή. Αυτή περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια, αυγά, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά.

 

Bonus Μύθος: Τα «φυσικά» γλυκαντικά όπως το μέλι είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη

Αλήθεια: Τα φυσικά σάκχαρα όπως το μέλι και τα σιρόπια όπως αγαύης και μελάσα, πιστεύεται συχνά ότι είναι πιο υγιεινά από τη λευκή ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα, το μέλι, τα σιρόπια, οτιδήποτε τελειώνει σε «όζη» και η ακατέργαστη ζάχαρη εξακολουθούν να είναι ζάχαρη. Ανεξάρτητα από το πόσο φυσικά και υγιεινά ακούγονται, όλα παρέχουν περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Τυχόν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που συνοδεύονται από λιγότερο επεξεργασμένες εκδοχές γλυκαντικών ουσιών προσφέρουν ελάχιστη συμβολή στη διατροφή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!