Η πιο ανέμελη εποχή του χρόνου. Καλοκαιρινή χαλάρωση. Θερινή ραστώνη. YOLO. Μπορείτε να περιγράψετε το καλοκαίρι με όποιον τρόπο θέλετε, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι καλοκαιρινές συνήθειες, για άλλους λιγότερο και για άλλους περισσότερο, διαφέρουν σε σχέση με τις άλλες εποχές.

Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιες από αυτές τις καλοκαιρινές συνήθειες δεν είναι οι σωστές; Δυστυχώς, το συκώτι σας είναι από τα πρώτα που επιβαρύνονται. Αυτό το θαυμαστό όργανο που μεταβολίζει, αποτοξινώνει, αποθηκεύει, παράγει, συνθέτει απομακρύνει, εκκρίνει, αποδομεί, τροποποιεί και υποστηρίζει σχεδόν κάθε άλλο όργανο, πολλές φορές το καλοκαίρι υποφέρει.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις 4 συνήθειες που επιβαρύνουν το συκώτι το καλοκαίρι και αποφύγετέ τις.

 

Βλαβερή συνήθεια #01. Τι τρώμε

Ας αρχίσουμε από το τι τρώμε περισσότερο το καλοκαίρι σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου. Η απάντηση, τις περισσότερες φορές, κρύβεται στο ένοχο βλέμμα όλων μας μετά τα παϊδάκια της ταβέρνας, τα ένα ή δύο παγωτά παραπάνω, τη δεύτερη μερίδα τηγανητές πατάτες, και πολλά ακόμη.

Τα υπερβολικά καλοκαιρινά λιπαρά και η ποσότητα θερμίδων που πλεονάζουν μπορούν να προλειάνουν το έδαφος για την εμφάνιση λιπώδους διήθησης του ήπατος. Πρόκειται για μία διαταραχή που συνίσταται στη συσσώρευση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα και την παρεμπόδιση της ομαλής τους λειτουργίας. Μακροπρόθεσμα, η λιπώδης διήθηση οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2.

 

Βλαβερή συνήθεια #02. Τι δεν τρώμε

Όμως κάποιες φορές, σχεδόν το ίδιο βλαβερό με το τι τρώμε, μπορεί να είναι και το τι δεν τρώμε. Και στην περίπτωση του καλοκαιριού, αυτό που τις περισσότερες φορές παραλείπουμε είναι το πρωινό (και όχι, ένας φραπέ η ένας freddo espresso δεν θεωρούνται πρωινό).

Τη στιγμή που ξυπνάτε το πρωί, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι πλέον πολύ χαμηλά και χρειάζεται να αυξηθούν με ένα καλό πρωινό. Η παράλειψή του σημαίνει ότι το συκώτι σας δεν θα πάρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για τις βασικές του λειτουργίες. Με το πρωινό, θα ανεβάσετε ξανά τα επίπεδα γλυκογόνου στο ήπαρ.

 

Βλαβερή συνήθεια #03. Τι πίνουμε

Σύμφωνα με έρευνες, η ανάλυση των ετήσιων δεδομένων πωλήσεων αλκοολούχων ποτών, δείχνει σημαντική άνοδο στις πωλήσεις αλκοόλ κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι έρευνες φυσικά, απλά επιβεβαιώνουν, αυτό που όλοι ξέρουμε από προσωπική εμπειρία: ότι η καλοκαιρινή χαλάρωση σημαίνει μία μπίρα ή ένα ποτό παραπάνω.

Όμως, δυστυχώς για το συκώτι σας, η υπερκατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, αυτό μεταφέρεται στο ήπαρ όπου και διασπάται. Κατά τη διάρκεια της διάσπασης αυτής, δημιουργούνται τοξικά προϊόντα και το συκώτι σας μπορεί να υποστεί βλάβη.

 

Βλαβερή συνήθεια #04. Ξενυχτάμε

Το βιολογικό ρολόι του οργανισμού σας δεν είναι ρυθμισμένο για να λειτουργεί σωστά σε ώρες “κουκουβάγιας”. Αποδέκτης πολλών προβλημάτων που ξεκινούν από τα καλοκαιρινά ξενύχτια είναι, δυστυχώς, το συκώτι σας. Σύμφωνα με πρόσφατη ασιατική έρευνα μάλιστα, οι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά, έχουν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν λιπώδη διήθηση του ήπατος.

 

Συμβουλές προστασίας του συκωτιού.

Είδατε λοιπόν τους 4 εχθρούς του συκωτιού. Ακολουθήστε επιπλέον και τις παρακάτω συμβουλές μας για ένα καλό καλοκαίρι, για εσάς και το συκώτι σας.

  • Όχι μεγάλα γεύματα. Μην σηκώνεστε “σκασμένοι” από την ταβέρνα ή οπουδήποτε αλλού.
  • Λιγότερα τηγανητά, λιγότερες σάλτσες, λιγότερο λάδι.
  • Περισσότερα φρούτα, περισσότερα ψάρια, περισσότερα θαλασσινά.
  • Συνεχής ενυδάτωση. Το συκώτι σας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 73%. Μην αμελείτε να το ενυδατώνετε.
  • Όχι στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, ναι στο πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.
  • Ιδανικά, πέντε γεύματα την ημέρα, τρία κύρια και δύο ενδιάμεσα.
  • Το συκώτι σας αγαπάει το πράσινο. Διατροφή πλούσια σε πράσινα λαχανικά βοηθά.
  • Παγωτά με χαμηλά λιπαρά ή γρανίτες.
  • Εάν χρειαστεί να λάβετε κάποιο ειδικό συμπλήρωμα για το ήπαρ, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!