Αντηλιακό, τσεκ. Καπέλο, τσεκ. Φορητό ψυγειάκι με νερά, αναψυκτικά και αραβικές πίτες, τσεκ. Φορητός ανεμιστήρας, τσεκ. Μαγιό και πετσέτες παραλίας, τσεκ. Όλα είναι έτοιμα για να απολαύσετε το ελληνικό καλοκαίρι, το καλύτερο του κόσμου! Όμως, εκεί που δεν το περιμένατε, κρυολογήσατε.

Αντηλιακό, καπέλο, ψυγειάκι, ανεμιστήρας, μαγιό, πετσέτες, κλπ: uncheck.

Το κρυολόγημα, που σε γενικές γραμμές είναι ανυπόφορο τον χειμώνα, γίνεται, για τους περισσότερους από εμάς, εντελώς ανυπόφορο το καλοκαίρι. Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς και το τι μπορείτε να κάνετε εάν κρυολογήσετε Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γιατί κρυολογούμε σπανιότερα το καλοκαίρι

Η εποχή των κρυολογημάτων είναι τόσο προβλέψιμη, ώστε οι λοιμωξιολόγοι μπορούν πρακτικά να κυκλώσουν την ημερομηνία έναρξής της στο ημερολόγιο. Η πρώτη μεγάλη άνοδος ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο τον Σεπτέμβριο. Κατόπιν ακολουθούν κύματα επιθέσεων από ιούς, για αρκετούς μήνες, τα οποία υποχωρούν με την έλευση της άνοιξης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ωστόσο, τα ποσοστά κρυολογήματος υποχωρούν, εν μέρει επειδή η θερμοκρασία του αέρα μέσα και γύρω από τη μύτη σας είναι υψηλή. Για να αρρωστήσετε από κάποιο ρινοϊό, αυτός θα πρέπει να κολλήσει στη μύτη σας, και στη συνέχεια να μπορέσει να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να αρρωστήσετε πραγματικά.

Ο οργανισμός σας καταπολεμά τη μόλυνση πιο αποτελεσματικά και εμποδίζει την ανάπτυξή της, εάν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί στη μύτη είναι ζεστά. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, μια πτώση της θερμοκρασίας μόλις τεσσάρων βαθμών Κελσίου μπορεί να προκαλέσει 1000 φορές αύξηση στην ανάπτυξη ενός ιού.

 

Πώς διαφέρει το καλοκαιρινό κρυολόγημα από το χειμωνιάτικο

Σε γενικές γραμμές οι διαφορές είναι οι εξής:

  • Το καλοκαιρινό κρύωμα κρατά περισσότερο, συνήθως 2 εβδομάδες.
  • Τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά.
  • Το καλοκαιρινό κρύωμα προκαλείται από διαφορετικούς ιούς.

 

Καλοκαίρι και εντεροϊός

Ας σημειωθεί ότι το καλοκαίρι κάνει επίσης την εμφάνισή του και ο εντεροϊός. Αυτός ο περίπλοκος ιός κάνει το καλοκαιρινό κρυολόγημα να φαίνεται χειρότερο, καθώς όχι μόνο προκαλεί τα τυπικά συμπτώματα κρυολογήματος (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βήχας, πόνοι, μπούκωμα, πυρετός) αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

 

Ο ρόλος της ψυχολογίας

Ο βασικός λόγος για τον οποίο τα καλοκαιρινά κρυολογήματα είναι τόσο ανυπόφορα είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογικός. Πολλές φορές, η σοβαρότητα ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος εκλαμβάνεται ως χειρότερη από το χειμερινό, επειδή τα καλοκαιρινά κρυολογήματα δεν είναι τόσο συνηθισμένα. Η (φαινομενική) αδικία του ότι έχετε κρυολογήσει ενώ δεν κάνει καν κρύο, και ότι κάθε άλλο άτομο που γνωρίζετε αισθάνεται καλά, κάνει τα συμπτώματά σας ακόμη πιο έντονα.

 

Ο ρόλος της μοναξιάς

Ο ψυχολογικός παράγοντας στο καλοκαιρινό κρυολόγημα φαίνεται ότι υποστηρίζεται και από έρευνες. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο ακαδημαϊκό περιοδικό Health Psychology διαπίστωσε ότι το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να κάνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος ενός ατόμου να μοιάζουν χειρότερα.

Συγκεκριμένα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι και βιώνουν οποιοδήποτε σωματικό στρεσογόνο – είτε είναι πόνος είτε ασθένεια – έχουν υψηλότερης έντασης άγχος. Το να είστε μόνος και κρεβατωμένος λοιπόν για μια εβδομάδα, ενώ όλοι οι φίλοι σας διασκεδάζουν στον ήλιο, προάγει το συναίσθημα της μοναξιάς και σας κάνει μίζερους.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το καλοκαιρινό κρυολόγημα

Εάν έχετε την ατυχία να σας επισκεφθεί ένα καλοκαιρινό κρυολόγημα, μην το αφήσετε να σας “πάρει από κάτω”. Τηλεφωνήστε σε κάποια φίλη, και προσπαθήστε να κρατήσετε ένα βαθμό κοινωνικοποίησης. Ξέρουμε ότι δεν είναι το ίδιο με το να απολαμβάνετε μια μαργαρίτα το ηλιοβασίλεμα στο μπαράκι δίπλα στη θάλασσα, αλλά θα ανακουφίσει λίγο από τον πόνο σας.

Από εκεί και πέρα, οι “κλασικές” χειμερινές φόρμουλες ισχύουν και για το καλοκαίρι.

  • Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε.
  • Κοιμηθείτε αρκετά.
  • Αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα που μπορεί να “ρίξει” περισσότερο το ανοσοποιητικό σας. Θα πάτε για Kitesurf λίγο αργότερα.
  • Η διατροφή σας πρέπει να είναι θρεπτική.
  • Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό. Ζεστά ροφήματα όπως το τσάι είναι καταπραϋντικά και απαλύνουν τα συμπτώματα.
  • Αποφύγετε ποτά που θα μπορούσαν να αφυδατώσουν, όπως αλκοόλ, καφές ή ενεργειακά ποτά.
  • Βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων είναι ισχυρή, ειδικά θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!