Όλοι μας γνωρίζουμε την δύναμη της βαρύτητας, πανταχού παρούσας, από το πιο μεγάλο άστρο μέχρι ένα ορατό μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο άτομο. Πρόκειται για μια αδυσώπητη δύναμη που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Υπάρχει ωστόσο, κάτι στον οργανισμό μας που αψηφεί τη δύναμη της βαρύτητας, κάθε δευτερόλεπτο, για όλα τα χρόνια της ζωής μας. Ποιο είναι αυτό;

Το φλεβικό μας σύστημα που μεταφέρει, όταν είμαστε σε όρθια θέση, το αίμα πίσω προς την καρδιά, παρά την αντίθετη δύναμη της βαρύτητας. Σε κάθε στιγμή της ζωής μας, περισσότερα από τα δύο τρίτα της συνολικής ποσότητας του αίματός μας βρίσκονται στις φλέβες μας!

Όταν λοιπόν η φλεβική λειτουργία διαταράσσεται τους καλοκαιρινούς μήνες, και τα καμπανάκια από τις φλέβες των ποδιών “ηχούν”, πρέπει οπωσδήποτε να τα ακούμε. Ειδικά μάλιστα όταν η φλεβική ανεπάρκεια του επιπολής δικτύου, πολύ γνωστότερη σε όλους μας με τον όρο “φλεβίτιδα”, προσβάλλει το 50% περίπου των γυναικών και το 30% των ανδρών. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πού οφείλεται η καλοκαιρινή επιβάρυνση

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει νευρικά κύτταρα που ονομάζονται θερμοϋποδοχείς, τα οποία ανιχνεύουν τις αλλαγές θερμοκρασίας στο περιβάλλον. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι θερμοϋποδοχείς αυτοί προκαλούν αγγειοδιαστολή με απώτερο σκοπό να δροσίσουν το σώμα. Οι φλέβες των ποδιών διευρύνονται ώστε να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος.

Το φλεβικό μας σύστημα λοιπόν, εκτός από τη μόνιμη μάχη ενάντια στη βαρύτητα, έχει τώρα να αντιμετωπίσει και δεύτερο μέτωπο, το υπερβάλλον αίμα. Οι ειδικές, μικροσκοπικές βαλβίδες των φλεβών (ανεπίστροφες βαλβίδες), που επιτρέπουν στο αίμα να κινηθεί μόνο προς τα επάνω, αρχίζουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμα και υγιή άτομα μπορούν να παρουσιάσουν ενοχλητικά συμπτώματα στα πόδια. Εάν ήδη υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα.

 

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν στα πόδια κατά τη διάρκεια έντονης ζέστης ή καύσωνα είναι τα εξής:

 • Αίσθηση βάρους
 • Κούραση
 • Μικρό πρήξιμο στα κάτω άκρα
 • Οι γάμπες “καίνε”
 • Αίσθηση τραβήγματος
 • Φαγούρα
 • Κράμπες
 • Αδυναμία στην ορθοστασία
 • Ανήσυχα πόδια τη νύχτα.

 

Αντιμετώπιση

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα φλεβικά προβλήματα στα πόδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 • Αποφυγή ζέστης και ορθοστασίας. Η πιο σημαντική συμβουλή. Αποφύγετε τη ζέστη σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορείτε, και ειδικά την ορθοστασία τις μεσημεριανές ώρες στο ύπαιθρο, για οποιοδήποτε λόγο. Μπορείτε να ανεβείτε στην Ακρόπολη και το απόγευμα.
 • Δροσίστε τα πόδια σας. Η… πατροπαράδοτη οικογενειακή πρακτική της μαμάς με μία λεκάνη με δροσερό νερό βοηθά. Για τους πιο μοντέρνους, μία ενυδατική κρέμα που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο για λίγη ώρα πριν, θα ανακουφίσει.
 • Ενυδατωθείτε. Η σωστή ενυδάτωση θα βελτιώσει τη ροή μέσα στο φλεβικό σας δίκτυο και θα μειώσει συμπτώματα και ενοχλήσεις.
 • Προσοχή στα μακρινά ταξίδια. Εάν ταξιδεύετε οδικώς ή αεροπορικώς για κάποιον μακρινό προορισμό, προσπαθήστε να αποφύγετε την ακινησία. Δεν έχει νόημα να φτάσετε στη Βραζιλία μετά από αεροπορικό ταξίδι 12 ωρών και να μη μπορείτε καν να περπατήσετε.
 • Ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Έχουν αποτέλεσμα, αλλά συστήνονται για περιπτώσεις ήδη εγκατεστημένης φλεβικής ανεπάρκειας, καθώς δεν είναι εύχρηστες στο ζεστό περιβάλλον του καλοκαιριού.
 • Φλεβοτονικά σκευάσματα. Πρόκειται για χάπια και αλοιφές που περιορίζουν τη διαστολή των μικρών φλεβών, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα. Παρομοίως με τις κάλτσες, προτείνονται μόνο σε περίπτωση πολύ έντονων συμπτωμάτων.

 

Είναι φυσιολογικές οι ενοχλήσεις μου ή έχω φλεβίτιδα;

Με βάση την παθοφυσιολογία και τα συμπτώματά της, η φλεβίτιδα έχει 6 στάδια εμφάνισης. Στα στάδια 1 και 2, οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί είναι προφανή σημάδια ότι οι φλέβες έχουν αρχίσει ήδη να “ξεχειλώνουν”. Ωστόσο, και πριν από αυτά τα στάδια, οι όποιες απορίες σας για το αν έχετε απλά ενοχλήσεις ή πάσχετε από φλεβική ανεπάρκεια, μπορούν να απαντηθούν εύκολα με μία εξέταση υπερήχου (triplex) φλεβών. Ο αγγειοχειρουργός θα σας ενημερώσει υπεύθυνα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!