Τόσα κοκτέιλ για να δοκιμάσεις. Τόσα φρούτα για να απολαύσεις. Τόσες ευκαιρίες για να ντυθείς πρόχειρα, να… βάλεις το κραγιόν σου (σε αντίθεση με το κλασικό τραγούδι) και να απολαύσεις μία βόλτα downtown με την παρέα. Καλοκαίρι. Η καλύτερη εποχή για τα χείλη σου!

Δυστυχώς, και για τον επιχείλιο έρπητα.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποια στοιχεία τόσο για τον επιχείλιο έρπητα, όσο και για τη μεγαλύτερη συχνότητα με την οποία παρουσιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Γενικά για τον επιχείλιο έρπητα

Τρια δισεκατομμύρια επτακόσια εκατομμύρια (3.700.000.000). Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HSV-1 (Herpes Simplex Virus type 1) ο οποίος προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα (με επιπλέον 500 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί από τον HSV-2 που προκαλεί έρπη των γεννητικών οργάνων).

Ο ιός HSV-1 μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με τη δερματική επαφή, με τις περισσότερες μολύνσεις μάλιστα να συμβαίνουν ήδη από την παιδική ηλικία. Η επαφή ενός μολυσμένου χεριού που ασυναίσθητα έχει προηγουμένως αγγίξει βλάβη επιχείλιου έρπητα είναι αρκετή για τη μετάδοση.

Μόλις μολυνθεί το άτομο θα έχει τον ιό του απλού έρπητα για το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν είναι ανενεργός, ο ιός βρίσκεται αδρανής σε μια ομάδα νευρικών κυττάρων. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δεν θα αναπτύξουν ποτέ κανένα σύμπτωμα από τον ιό, όμως υπάρχουν και οι άτυχοι που θα έχουν περιοδικά ξεσπάσματα λοιμώξεων εφ’ όρου ζωής.

 

Έρπης και καλοκαίρι

Καλοκαίρι, πρώτα και πάνω από όλα, σημαίνει ήλιος. Και όπως έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικές έρευνες η ακτινοβολία του ηλίου μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση έρπητα. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kobe στην Ιαπωνία αξιολόγησαν τον ρόλο της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στις εξάρσεις έρπητα. Τα στοιχεία που βρήκαν ήταν αποκαλυπτικά:

  • 10,4% των συμμετεχόντων στη μελέτη, δήλωσαν ότι η εμφάνιση επιχείλιου έρπητα προκλήθηκε μετά από έκθεσή τους στον ήλιο.
  • Ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι αναφορές για επιχείλιο έρπητα μετά από έκθεση στον ήλιο, ανέβηκαν στο 19,7%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών, το 28% του πληθυσμού παρουσίασε επεισόδιο έρπητα Ιούλιο ή Αύγουστο.
  • Τέλος, σε άτομα κάτω των 30 ετών, που είχαν επαναλαμβανόμενους έρπητες κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 40% είδε κορύφωση Ιούλιο ή Αύγουστο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο λόγος που ο ήλιος πυροδοτεί τα ξεσπάσματα έρπητα οφείλεται στην αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεγείρει τον ιό του απλού έρπητα στις νευρικές απολήξεις, που ονομάζονται γάγγλια.

Σημειώνεται ότι και αρκετές ακόμη κλινικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει το ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός είναι αυτή που πυροδοτεί τα ξεσπάσματα έρπητα, όχι μόνο του επιχείλιου, αλλά και του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

 

Τι να κάνετε αν εμφανίσετε έρπητα

Όπως είδαμε προηγουμένως, εάν ανήκετε στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HSV-1, θα τον έχετε μαζί σας για πάντα. Εάν είστε, δυστυχώς, άτυχοι και εμφανίσετε έρπη αυτό το καλοκαίρι, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας.

  • Αντιμετωπίστε τον ιό όσο πιο νωρίς μπορείτε. Ακριβώς πριν την εμφάνιση του εξανθήματος και της πληγής, θα νιώσετε τσούξιμο και φαγούρα στην περιοχή. Ξεκινήστε άμεσα θεραπεία με αντιικά σκευάσματα όπως ασικλοβίρη ή βαλασικλοβίρη σε κρέμα ή χάπια.
  • Μη σπάτε τις φουσκάλες. Η επιθυμία σας να σπάσετε τις φουσκάλες είναι έντονη. Ωστόσο, κάθε φορά που το κάνετε, επιμολύνετε την περιοχή. Η ίαση μπορεί να καθυστερήσει, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθούν και ουλές.
  • Χρησιμοποιήστε επιθέματα. Εάν επιθυμείτε να καλύψετε την πληγή/πληγές στα χείλη σας για αισθητικούς λόγους, χρησιμοποιήστε τα ειδικά patches που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία.
  • Τονώστε το ανοσοποιητικό σας. Η αλήθεια είναι ότι όταν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, το μόνο που απομένει είναι να περιμένετε να κάνει ο ιός τον κύκλο του. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι μακρύ και η επόμενη μόλυνση από έρπητα μπορεί να είναι μόλις βδομάδες ή ακόμη και ημέρες μακριά. Τονώστε το ανοσοποιητικό σας με καλύτερο ύπνο, αποφυγή στρες, τακτική άθληση και επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!