Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος τα πόδια σας, όχι απλά θα σας στηρίξουν, αλλά θα δώσουν το έναυσμα για τις περισσότερες καλοκαιρινές σας δραστηριότητες. Τα πόδια σας θα τρέξουν το απόγευμα στην παραλία, θα περπατήσουν το ηλιοβασίλεμα στην αποβάθρα, θα χορέψουν το βράδυ στο κλαμπ, και τόσα άλλα.

Τα πόδια σας κάνουν τα πάντα. Δυστυχώς όμως κάποιες φορές σας “προδίδουν” και σας φέρνουν σε δύσκολη θέση εξαιτίας της ανεπιθύμητης δυσοσμίας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε στο άρθρο μας που ακολουθεί και… απολαύστε το καλοκαίρι σας!

 

Πώς προκαλείται η δυσοσμία

Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το σώμα σας ιδρώνει περισσότερο, και αυτό φυσικά περιλαμβάνει τα πόδια σας, στα οποία υπάρχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες. Ο παγιδευμένος ιδρώτας είναι μία “πρόσκληση για γεύμα” στα βακτήρια που ζουν στις πατούσες σας, η οποία δεν περνά απαρατήρητη. Τρεφόμενα με τον ιδρώτα, τα βακτήρια δημιουργούν ένα οξύ που προκαλεί την κακοσμία των ποδιών.

Εκτός από τα βακτήρια, οι μύκητες, που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν σε ζεστές και υγρές περιοχές, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσοσμία στα πόδια. Όταν τα πόδια σας το καλοκαίρι ιδρώνουν μέσα στα παπούτσια και τις κάλτσες σας, δημιουργείται ένα περιβάλλον όπου οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν.

 

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στη δυσοσμία

Ενώ ο καθένας μπορεί να εμφανίσει δυσοσμία στα πόδια, υπολογίζεται ότι το 10% έως 15% των ανθρώπων είναι πιο επιρρεπείς στο πρόβλημα. Αυτά τα άτομα φιλοξενούν ένα συγκεκριμένο βακτήριο στα πόδια τους, που ονομάζεται Kyetococcus sedentarius, το οποίο δημιουργεί θειικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν την ανεπιθύμητη μυρωδιά του ιδρώτα σαν “σάπια αυγά”.‌

Επιπλέον, κάποια άτομα εμφανίζουν συχνότερα ιδρωμένα πόδια. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και οι έφηβοι μπορεί να ιδρώνουν περισσότερο λόγω ορμονικών αλλαγών στο σώμα τους. Τέλος, άτομα που πάσχουν από υπεριδρωσία, ενδέχεται να έχουν πιο ιδρωμένα πόδια. Και όπως είδαμε πιο πάνω, ο ιδρώτας είναι η εισαγωγή στην κακοσμία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Δείτε παρακάτω τις πιο σημαντικές μας συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία των ποδιών.

 

Καθαρισμός των ποδιών

Επιμελής καθαρισμός των ποδιών σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα γρήγορο ξέπλυμα στο ντους. Σας συμβουλεύουμε μία φορά την εβδομάδα να μουλιάζετε τα πόδια σας σε μείγμα ξιδιού και νερού ή, εναλλακτικά, αλάτων Epsom (θειικού μαγνησίου) και νερού.

Για μούλιασμα με ξύδι, συνδυάστε δύο μέρη νερού με ένα μέρος ξίδι σε μια λεκάνη και μουλιάστε για 15 έως 20 λεπτά τα πόδια σας, μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε λευκό είτε μηλόξυδο. Το ξύδι θα κάνει το δέρμα σας αφιλόξενο για τα βακτήρια.

Για μούλιασμα με άλατα Epsom, διαλύστε μισό φλιτζάνι σε μία λεκάνη και  μουλιάστε για περίπου 10 έως 20 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα. Το θειικό μαγνήσιο θα τραβήξει την υγρασία από το δέρμα σας, κάνοντας τα πόδια σας ένα λιγότερο φιλόξενο μέρος για να επιβιώσουν τα βακτήρια.

 

Κρατήστε τα πόδια σας στεγνά

Φροντίζετε πάντα να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο ή το κολύμπι. Η δυσάρεστη οσμή προέρχεται από την υγρασία, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε τα πόδια, τις κάλτσες και τα παπούτσια σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά. Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν καθώς περνά η μέρα, βάλτε ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες στην τσάντα σας και αλλάξτε μετά το μεσημέρι.

Επιπλέον, διατηρήστε τα πόδια σας στεγνά επιλέγοντας κάλτσες από βαμβάκι και παπούτσια από φυσικά υλικά που θα επιτρέψουν την εξάτμιση της υγρασίας από τα πόδια σας. Τα τεχνητά υλικά όπως το νάιλον ή το πλαστικό παγιδεύουν την υγρασία.

 

Απολυμάνετε τα υποδήματά σας

Ένα απολυμαντικό σπρέι γενικής χρήσης, όπως αυτό που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας, μπορεί να δώσει λύση στη δυσάρεστη μυρωδιά που προέρχεται από τα παπούτσια σας, και ιδιαίτερα τα αθλητικά. Αναζητήστε ένα σπρέι κουζίνας που περιέχει αιθανόλη και άλλα απολυμαντικά συστατικά, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια. Βγάλτε την εσωτερική σόλα από το παπούτσι, ψεκάστε την ελαφρά και αφήστε τη να στεγνώσει για 24 ώρες.

 

Περπατήστε ξυπόλητοι – αλλά όχι παντού!

Εάν περπατάτε ξυπόλητοι, δίνετε στα πόδια σας την ευκαιρία να αναπνέουν και μειώνετε την εφίδρωση σε μεγάλο βαθμό. Κάντε το ξυπόλητο βάδισμα μία καλοκαιρινή συνήθεια, αλλά προσοχή – όχι παντού! Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους που είναι υγροί, όπως πισίνες και ντους σε γυμναστήρια, καθώς θα επιτρέψετε στις μυκητιάσεις να “κάνουν πάρτι” με τα πόδια σας. Σανδάλια και ανοιχτά παπούτσια επίσης συνιστώνται.

 

Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικό σπρέι

Εάν παρατηρήσετε ότι τα πόδια σας ιδρώνουν, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα αντιιδρωτικό ποδιών που θα εξουδετερώσει τις οσμές και θα ελέγξει την εφίδρωση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!