Η πρόοδος της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής παντού στον κόσμο. Σήμερα, ζούμε περισσότερο, ζούμε καλύτερα, και αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε ασθένεια πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι προηγούμενες γενιές.

Τεράστιο ρόλο σε αυτό παίζουν φυσικά τα φάρμακα. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA έχει δώσει την έγκρισή του σε περισσότερα από 20.000 συνταγογραφούμενα φάρμακα, με τις κορυφαίες κατηγορίες να απαρτίζονται από αντιυπερτασικά, αναλγητικά και φάρμακα ψυχικής υγείας.

Πολλοί από εμάς λοιπόν δεν κάνουμε βήμα χωρίς τα φάρμακά μας. Μπορούμε όμως να κάνουμε διακοπές; Η απάντηση είναι καταφατική, αρκεί να χειριστούμε σωστά τα φάρμακά μας, όταν παραθερίζουμε. Δείτε πώς, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πριν πάτε διακοπές

Η σωστή προετοιμασία αρχίζει πολύ πριν τις διακοπές. Περίπου δύο μήνες πριν από την αναχώρησή σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να μάθετε αν χρειάζεστε κάποια αλλαγή στις συνταγές σας εξαιτίας του επικείμενου ταξιδιού σας.

Επιπλέον, υπάρχουν συστατικά φαρμάκων που δεν θεωρούνται νόμιμα σε κάποιες χώρες και επικράτειες. Για αυτό, μπορεί να χρειαστείτε μια επιστολή από τον γιατρό σας που θα αναφέρει λεπτομερώς τη θεραπεία σας και την αναγκαιότητα των φαρμάκων που παίρνετε. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα πρωτότυπο αντίγραφο των συνταγών σας (συν κάποιες φωτοτυπίες, για κάθε περίπτωση).

Ακόμη, πριν τις διακοπές σας, επικοινωνήστε με τον φαρμακοποιό σας και ενημερώστε τον για τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Θα σας δώσει πολύτιμες συμβουλές και θα απαντήσει σε κάθε ερώτηση που τυχόν έχετε.

 

Κατά τη διάρκεια των διακοπών

Κάποια ταξίδια, ειδικά όσα περιλαμβάνουν αεροπλάνο και αλλαγές πτήσεων, είναι πιο απαιτητικά για τη διαχείριση των φαρμάκων σας. Δείτε τις συμβουλές μας.

 

Έχετε τα φάρμακα μαζί σας

Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, έχετε τα φάρμακά σας στη χειραποσκευή σας. Καθώς η απώλεια αποσκευών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, δεν θα θέλατε εσείς να είστε στο Πεκίνο και τα φάρμακά σας στο Λονδίνο. Επιπλέον, έχοντας τα φάρμακά μαζί σας, έχετε και άμεση πρόσβαση σε αυτά. Εάν τα φάρμακά σας είναι σε υγρή μορφή, ενημερώστε τους υπεύθυνους στην αρχή του ελέγχου ασφαλείας στο αεροδρόμιο.

 

Προσοχή στη θερμοκρασία των φαρμάκων

Ταξιδεύετε με αυτοκίνητο; Μην αφήνετε ποτέ τα φάρμακά σας στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο πορτμπαγκάζ (ακόμα και μέσα στις αποσκευές). Φάρμακα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, να τοποθετούνται σε σακούλα, με συνοδεία πάνω από μίας παγοκύστης.

 

Έχετε αρκετό απόθεμα

Μην πάτε διακοπές με τα φάρμακά σας να καλύπτουν οριακά το ταξίδι σας. Η τελευταία μέρα των διακοπών ας μη συμπίπτει με το τελευταίο χάπι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά φάρμακα για να περάσετε το ταξίδι σας, συν έναν επιπλέον χρόνο δύο εβδομάδων. Προσοχή όμως: μην πακετάρετε συσκευασίες φαρμάκων για 6 μήνες – δεν θα θέλατε να σας κατηγορήσουν για λαθρεμπόριο φαρμάκων.

 

Διατηρήστε τα φάρμακα στην αρχική τους συσκευασία

Οι διακοπές δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να θυμηθείτε αν το κόκκινο φάρμακο είναι της πίεσης και το πράσινο της χοληστερίνης. Για να αποφύγετε τη σύγχυση, διατηρείτε πάντα τα φάρμακά σας στην αρχική τους συσκευασία. Εάν χρησιμοποιείτε θήκες χαπιών, γεμίστε τις πριν το ταξίδι.

 

Σημειώστε τη γενική ονομασία του φαρμάκου

Εάν σας τελειώσουν τα φάρμακά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στο εξωτερικό, και χρειαστείτε εκ νέου συνταγογράφηση, σημειώστε τη γενική ονομασία του φαρμάκου που χρησιμοποιείτε, καθώς οι επωνυμίες μπορεί να είναι διαφορετικές σε άλλες χώρες. Μερικές φορές, φάρμακα με την ίδια εμπορική ονομασία μπορεί να περιέχουν διαφορετικά συστατικά.

 

Ευαισθησία στον ήλιο

Κάποια φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών και στατινών, μπορούν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στον ήλιο και να αυξήσουν τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων. Μάθετε εάν κάποιο από τα φάρμακά σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

 

Δώστε προσοχή στις ζώνες ώρας

Πόσες ώρες απέχει το Κιριμπάτι από την Ελλάδα; Ο Μαυρίκιος; Όταν ταξιδεύετε περνώντας πολλές ζώνες ώρας, τα πράγματα ίσως γίνουν λίγο περίπλοκα, όσον αφορά τα φάρμακά σας. Ρυθμίστε ένα alarm στο smartphone σας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ίδιο χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων.

 

Ζητήστε βοήθεια από τους συνταξιδιώτες σας

Είτε πρόκειται για μέλος της οικογένειάς σας, είτε για φιλικό σας πρόσωπο, ένα άτομο επιφορτισμένο με το να σας βοηθήσει με τα φάρμακά σας είναι μία εξαιρετική λύση για την πολυάσχολη περίοδο των διακοπών. Μοιραστείτε το πρόγραμμα των φαρμάκων σας με αυτό το άτομο, ώστε να σας βοηθήσει να παραμείνετε στον “σωστό δρόμο”.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!