Μετά από πολλές δεκαετίες, αναρίθμητες έρευνες και, δυστυχώς, εκατομμύρια περιπτώσεις ασθενειών και θανάτων (οι απώλειες ζωής υπολογίζονται παγκοσμίως σε 8 εκατομμύρια ετησίως), η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος στην υγεία έχει πλέον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν, ούτε καν από τους καπνιστές.

Όμως, ποια είναι αλήθεια η σχέση της νέας μάστιγας της εποχής μας με το κάπνισμα; Συνδέεται ο COVID-19 με το τσιγάρο, και αν ναι, με ποιον τρόπο; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τον COVID-19 και το κάπνισμα δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου και είναι σαφής. Αναλύοντας τα στοιχεία όλων των υπαρχουσών ερευνών, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου και πιθανότητα θανάτου σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19.

 

Η θέση του Lancet

Η ιατρική επιθεώρηση Lancet με έτος ίδρυσης το 1823 είναι μία από τις παλαιότερες παγκοσμίως και διεθνώς πιο έγκυρες στον χώρο της. Στα τέλη Μαΐου, σε άρθρο της επιθεώρησης, αναφέρεται ότι τα ευρήματα δείχνουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

 

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας για το κάπνισμα εκτίμησε σε ανακοίνωσή της στα τέλη Απριλίου ότι ο κορωνοϊός προσπερνά σχετικά εύκολα την άμυνα των αεροφόρων οδών των καπνιστών ενώ τονίζει το συχνότερο ποσοστό εισαγωγής ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας ζωής (9% έναντι 4%).

 

Παράπλευροι κίνδυνοι

Όμως πέρα από την απευθείας σύνδεση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού με τον κορωνοϊό, υπάρχουν και κάποιοι παράπλευροι κίνδυνοι. Ας τους δούμε:

  • Πολύ μεγάλη αύξηση της επαφής των χεριών με το στόμα. Σε μια περίοδο όπου όλοι αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε την επαφή των χεριών με τους βλεννογόνους του προσώπου, οι καπνιστές κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
  • Συχνή επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα. Ο καπνιστής ή ατμιστής δεν είναι ποτέ μόνος με το τσιγάρο ή πούρο του. Τα δάχτυλά του έρχονται συνεχώς σε επαφή με πιθανόν μολυσμένα αντικείμενα που περιλαμβάνουν το πακέτο του, τον αναπτήρα ή σπίρτα, συσκευές ατμίσματος, συστήματα ναργιλέ, και φυσικά τα τασάκια όπου έχουν ακουμπήσει ήδη πάρα πολλά χέρια.
  • Δυσκολία στη χρήση μάσκας. Ο καπνιστής αναγκάζεται να βάζει και να βγάζει τη μάσκα πολλές φορές. Επιπλέον, λόγω της άσχημης γεύσης του καπνού στο στόμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απλά αγνοεί τη μάσκα και δεν τη φορά.

 

Κίνδυνος παθητικού καπνίσματος από τοπικά lockdown

Τοπικές απαγορεύσεις μετακινήσεων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυξάνουν τον κίνδυνο οικογενειακής έκθεσης στον καπνό, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Οι καπνιστές καπνίζουν πολλές φορές στο ίδιο τους το σπίτι και εκθέτουν την οικογένειά τους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα στους κινδύνους του δευτερογενούς και τριτογενούς παθητικού καπνίσματος.

 

Σταγονιδιακή διασπορά της νόσου από τους καπνιστές

Επισημαίνεται ότι ο προσυμπτωματικός ή ασυμπτωματικός ασθενής COVID-19 που τυχαίνει να είναι καπνιστής, προκαλεί, εξαιτίας του χρόνιου βήχα του, πολύ μεγαλύτερη σταγονιδιακή διασπορά της νόσου.

Έχει υπολογιστεί ότι τα μικροσταγονίδια από βήχα ή βίαιη εκπνοή σε κλειστό χώρο μπορούν να φτάσουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 7 μέτρων, τρεισήμισι και πλέον φορές το όριο της θεωρούμενης ασφαλούς απόστασης.

 

Τι να κάνετε

  • Αν είστε περιστασιακός καπνιστής, τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να διακόψετε το κάπνισμα.
  • Εάν είστε καπνιστής και έχετε απόλυτη ανάγκη το κάπνισμα, προσπαθήστε να καπνίζετε μόνο σε εξωτερικό χώρο (βεράντα ή αυλή) και εκτός θέας μικρών παιδιών.
  • Εάν είστε ατμιστής, προσπαθήστε να μην ατμίζετε σε δημόσιο χώρο. Μία ματιά μόνο σε όλο αυτό το σύννεφο ατμού που σας περικλείει (κι στο οποίο είναι πιθανόν να υπάρχει ενεργός ιός) είναι αρκετή να σας πείσει.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!