Στη μάχη που δίνουμε συλλογικά και ατομικά για την καταπολέμηση της πανδημίας, η ενημέρωση και η πρόληψη παίζουν τεράστιο ρόλο. Είναι σίγουρο ότι σήμερα, αντιμετωπίζοντας το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, είμαστε πιο σωστά ενημερωμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι πριν 6 μήνες.

Εάν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες γνωρίζουμε πώς πρέπει να προστατευτούμε. Έχουμε εκπαιδευθεί στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Προσέχουμε στον χώρο εργασίας μας. Τηρούμε τις αποστάσεις όπου χρειάζεται, φοράμε μάσκα όπου είναι επιβεβλημένο και πλένουμε τα χέρια μας συχνά και με τον σωστό τρόπο.

Ωστόσο, κάποιες, ή ίσως και πολλές φορές, κάνουμε κάτι που θα ήταν καλύτερο να αποφεύγουμε: αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς μπορούμε, για το δικό μας καλό, να περιορίσουμε αυτή τη συνήθεια.

 

Μία διαδεδομένη συνήθεια

Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο για όλους εμάς να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Παραμερίζουμε μία τούφα από τα μαλλιά μας, ξύνουμε τη μύτη μας, ακουμπάμε το χέρι μας στο πηγούνι και φυσικά, βάζουμε και βγάζουμε πολλές φορές γυαλιά όρασης και ηλίου. Επιπλέον, αυτή την περίοδο αγγίζουμε το πρόσωπό μας καθώς βάζουμε και βγάζουμε τη μάσκα.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας ενήλικας αγγίζει το πρόσωπό του κατά μέσο όρο 23 φορές την ώρα. Από αυτές μάλιστα τις επαφές, σχεδόν οι μισές (44%) αφορούν επαφές με τους βλεννογόνους της μύτης, του στόματος και των ματιών. Για αυτό λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας συχνά.

Όμως, πολλές από αυτές τις 23 επαφές ανά ώρα γίνονται εκτός σπιτιού, όταν τα χέρια μας είναι “αμφιβόλου καθαρότητας”. Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές για το πώς θα αγγίζουμε το πρόσωπό μας σπανιότερα.

 

Αλλάξτε τον τρόπο που κάθεστε στο τραπέζι ή στο γραφείο

Αποφύγετε να βάζετε τους αγκώνες σας στο τραπέζι ή στο γραφείο, καθώς αυτό συχνά οδηγεί το να “ξεκουράζετε” το σαγόνι σας στα χέρια σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να  σταυρώσετε τα χέρια σας στην περιοχή της κοιλιάς ή ακόμη και να καθίσετε πάνω τους.

 

Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα

Ένα μπαλάκι για το στρες στο γραφείο μπορεί να κρατήσει τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας. Όμως οτιδήποτε σας βοηθά, από ένα… βελονάκι μέχρι ένα κομπολόι, χρησιμοποιήστε το.

 

Δέστε τα μαλλιά σας

Δέστε πίσω τα μαλλιά σας σε κότσο ή μαζέψτε τα, αν πέφτουν συνεχώς μπροστά στο πρόσωπό σας και σας αναγκάζουν να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να τα απομακρύνετε.

 

Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά σας δεν γλιστράνε

Τα γυαλιά ηλίου ή όρασης που γλιστράνε, μπορεί να σας αναγκάζουν να βάζετε συνεχώς το χέρι στη μύτη σας για να τα διορθώσετε. Και από εκεί, η απόσταση για όλους τους βλεννογόνους είναι ελάχιστη.

 

Φαγούρα; Χρησιμοποιήστε μαντιλάκι

Όλοι έχουμε φαγούρα κάποια στιγμή, είναι ανθρώπινο. Χρησιμοποιήστε ένα μαντιλάκι εάν αγγίξετε το πρόσωπό σας.

 

Προλάβετε την ξηρότητα

Η ξηρότητα οδηγεί σε φαγούρα που οδηγεί σε ξύσιμο. Εφαρμόστε μία ενυδατική κρέμα με καθαρά χέρια το πρωί.

 

Μην τρίβετε τα μάτια σας

Αποφύγετέ το και χρησιμοποιήστε σταγόνες αν τα νιώθετε ξερά ή να καίνε. Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την εφαρμογή των σταγόνων.

 

Αρωματίστε ελαφρά τα χέρια σας

Αρωματίζοντας ελαφρά τα δάχτυλά και τους καρπούς σας, θα τα μυρίζετε κάθε φορά που θα τα φέρνετε στο πρόσωπό σας.

 

Χρησιμοποιείτε postit υπενθύμισης

Το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας είναι μία συνήθεια. Ένα post-it στο γραφείο, στο ψυγείο ή αλλού, θα μας υπενθυμίζει ότι είναι προς όφελός μας να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!