Στη ζωή, ο βήχας σχετίζεται με πολλές καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με παθολογικά αίτια. Στις δύσκολες στιγμές κάποιας συζήτησης, υπάρχει πολλές φορές ένας “αμήχανος βήχας”. Και φυσικά όλοι έχουμε ακούσει τη φράση “απορία ψάλτου βηξ” (ο ψάλτης, όταν έβρισκε τα σκούρα με τις δύσκολες νότες της ψαλτικής, ξεπερνούσε τον σκόπελο βήχοντας, ώστε να μη μείνει το εκκλησίασμα στη σιωπή).

Όμως, ο βήχας δεν είναι πάντα αμήχανος. Κάποιες φορές μπορεί να είναι ισχυρός, επίμονος και σύμπτωμα κάποιας υποβόσκουσας πάθησης. Δείτε 7 επικίνδυνες ασθένειες με σύμπτωμα τον βήχα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι ο βήχας;

Ο βήχας δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα. Αποτελεί ένα αντανακλαστικό (δηλαδή αντίδραση στην οποία δεν επεμβαίνει συνειδητή σκέψη) και εκδηλώνεται με τη διαδικασία επαναλαμβανόμενης εισπνοής που κρατά συνήθως πάνω από 2 δευτερόλεπτα και βίαιης εκπνοής που είναι πολύ πιο γρήγορη. Η εκπνοή κρατά κάτω από 1 δευτερόλεπτο και πολλές φορές είναι βίαιη και πολλαπλή, με ήχο ριπής όπλου.

 

Ο βήχας με μια ματιά

  • Εάν ο βήχας είναι δύσκολο να διαγνωστεί, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία θώρακος.
  • Κάποια μικρόβια εξαπλώνονται μέσω του βήχα σε νέους ξενιστές.
  • Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να καταπραΰνουν την πλειονότητα του βήχα.
  • Ορισμένοι τύποι βήχα εμφανίζονται μόνο τη νύχτα.
  • Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αιτιών βήχα.

 

7 επικίνδυνες ασθένειες που προκαλούν βήχα

Υπάρχουν δεκάδες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν βήχα, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι ένα ξένο σώμα στο αναπνευστικό σύστημα (πχ εισχώρηση φαγητού στην τραχεία αντί για τον οισοφάγο). Δείτε στη συνέχεια 7 από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που προκαλούν βήχα.

 

Κυστική ίνωση

Πρόκειται για ένα σοβαρό κληρονομικό νόσημα (με ευτυχώς, σπάνια συχνότητα της τάξης του 1 στα 2.000 παιδιά). Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται στον πρώτο χρόνο της ζωής, αν και μπορούν να εμφανιστούν και αργότερα στην παιδική ηλικία και περιλαμβάνουν επίμονο βήχα και συριγμό (η αναπνοή “σφυρίζει”).

 

Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι η λοίμωξη των βρόγχων, των αεραγωγών δηλαδή του πνεύμονα. Στις περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας, ο βήχας διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες ενώ σε ποσοστό άνω του 90% η νόσος οφείλεται σε λοίμωξη από ιό. Ο όρος “χρόνια βρογχίτιδα” υποδηλώνει παραγωγικό βήχα για τουλάχιστον 3 μήνες κάθε χρόνο.

 

Εμφύσημα

Το εμφύσημα είναι μία χρόνια πάθηση των πνευμόνων που εκδηλώνεται όταν καταστρέφεται η ελαστικότητα των κυψελίδων στους πνεύμονες. Οι αεραγωγοί στενεύουν και η πρόσληψη οξυγόνου μειώνεται. Χρόνιος, παρατεταμένος βήχας είναι ένα από τα συμπτώματα. Το εμφύσημα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε ηλικιωμένους, και (όπως και όλες οι πνευμονολογικές νόσοι) σε καπνιστές.

 

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Στη συγκεκριμένη πάθηση, η καρδιά αδυνατεί να τροφοδοτήσει τους ιστούς με την επαρκή ποσότητα αίματος που χρειάζονται τα όργανα. Η επίπτωση της νόσου αγγίζει το 1% σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών. Ο ξηρός βήχας αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου. Ακολουθούν δύσπνοια, αδυναμία, οίδημα κάτω άκρων και άλλα.

 

Καρκίνος του πνεύμονα

Πρόκειται για μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στους ιστούς του πνεύμονα. Ο βήχας μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της νόσου και είναι χρόνιος και συνήθως ξηρός. Απώλεια βάρους, δύσπνοια και αιμόπτυση περιλαμβάνονται επίσης στα συμπτώματα.

 

Πνευμονία

Η πνευμονία πλήττει κάθε χρόνο σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους (7% του παγκόσμιου πληθυσμού). Πρόκειται για μία φλεγμονώδη νόσο του πνεύμονα που επηρεάζει πρωτίστως τις κυψελίδες. Ο βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, μαζί με τον πόνο στο στήθος και τη δύσπνοια.

 

Πνευμονικό οίδημα

Προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες που δυσχεραίνει την αναπνοή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα. Βήχας που παράγει αφρώδη πτύελα, ενίοτε και με αίμα είναι ένα από τα συμπτώματα του πνευμονικού οιδήματος, μαζί με συριγμό, αίσθημα πνιγμού και ακραία δύσπνοια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!