Μήπως… ξυπόλυτοι στα πατώματα ίσον ξυπόλητοι στ’ αγκάθια;
Έχετε προσέξει πόσο εύκολα αλλάζουμε τα παπούτσια την άνοιξη με σανδάλια; Και ακόμη, πόσο εύκολα απαλλασσόμαστε από τα σανδάλια το καλοκαίρι για να περπατήσουμε με γυμνά πόδια; Εκατομμύρια χρόνια γενετικής προδιάθεσης μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα όταν δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα στις πατούσες μας και στο έδαφος.
Οι γιαγιάδες διαφωνούν.
Η πιο χαρακτηριστική φράση που ακούμε από όλες τις γιαγιάδες, σχεδόν σαν να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους, είναι “μην περπατάς ξυπόλητη, θα κρυώσεις”. Μία φράση που την ακούμε στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο, στο πανεπιστήμιο και όποτε άλλοτε συλλαμβανόμαστε ξυπόλητες και ξυπόλυτοι.
Έχει όμως επιστημονική βάση η γιαγιαδίστικη σοφία; Δείτε το άρθρο μας που ακολουθεί.
Πώς ξεκινά ένα κρύωμα;
Ένα κρύωμα ξεκινά όταν ένας ιός προσκολλάται στο εσωτερικό της μύτης ή του φάρυγγά μας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα – η άμυνα του οργανισμού μας από τα μικρόβια – στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για να επιτεθούν στον εισβολέα.
Εκτός από την περίπτωση που έχετε συναντήσει το συγκεκριμένο, ακριβές στέλεχος του ιού στο παρελθόν (που δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, καθώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από σχεδόν 250 διαφορετικούς ιούς), η αρχική επίθεση του οργανισμού μας μπορεί να αποτύχει.
Στη συνέχεια, το σώμα μας περνά στο Plan B, στέλνοντας ακόμη περισσότερες ενισχύσεις για να καταπολεμηθεί ο εισβολέας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή στη μύτη και τον φάρυγγά μας και τη δημιουργία βλέννας. Με ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας του οργανισμού μας “κλειδωμένο” στο να καταπολεμά τον ιό του κρυολογήματος, αρχίζουμε να αισθανόμαστε απαίσια – και πολύ κουρασμένοι.
Τα γυμνά πόδια είναι σαν τα γυμνά χέρια
Πώς εμπλέκονται λοιπόν τα γυμνά πόδια στην όλη διαδικασία; Όλοι πλέον, ειδικά μετά την έλευση του κορωνοϊού, έχουμε καταλάβει πόση σημασία έχει το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας για την προστασία μας από λοιμώξεις. Ακάθαρτα χέρια στη μύτη ή στο στόμα και… καλώς ήρθες κρυολόγημα (ειδικά στα παιδιά).
Τα πόδια μας όμως δεν έχουν ανοσία στους ιούς! Το πάτωμα, εκτός αν κυκλοφορούμε με μία σφουγγαρίστρα στο χέρι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να είναι εστία εναπόθεσης αιωρούμενων σταγονιδίων. Η κρυολογημένη φίλη μας που υποδεχθήκαμε ξυπόλητες στο σαλόνι μας μπορεί να έβηξε μακριά από εμάς, αλλά, ίσως όχι μακριά από τις πατούσες μας.
Και όπως είναι πολύ συνηθισμένο να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια, δεν είναι ασυνήθιστο να αγγίζουμε συχνά τις πατούσες μας με τα χέρια, και μετά με τα χέρια το πρόσωπό μας.
Κρύα πόδια – κρύα μύτη
Ας δούμε όμως και ένα επιπλέον επιχείρημα των ερευνητών που έχει να κάνει με την περίπτωση της θερμοκρασίας του πατώματος. Συγκεκριμένα, η ψύξη των ποδιών, όταν περπατάμε ξυπόλητοι σε κρύο πάτωμα προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη.
Αυτή είναι μια προστατευτική αντανακλαστική δράση που επιβραδύνει την απώλεια θερμότητας από το σώμα, το οποίο προσπαθεί να μας κρατήσει ζεστούς. Το δέρμα μας γίνεται πιο άσπρο, το εσωτερικό της μύτης και του φάρυγγα επίσης και η ροή του αίματος στη μύτη μειώνεται.
Καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν το κρυολόγημα βρίσκονται στο αίμα, τότε έχουμε λιγότερους “μαχητές” για την καταπολέμηση των ιών. Ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι οι ιοί που συνήθως προκαλούν κρυολογήματα αναπαράγονται ευκολότερα στους 33° C (η θερμοκρασία μίας κρύας μύτης) από ό,τι στους συνηθισμένους 37° C.
Το συμπέρασμα
Οι γιαγιάδες δεν κάνουν ποτέ λάθος και είναι καλό να τις ακούμε.
Σίγουρα, δεν είναι τόσο εύκολο να κρυολογήσετε μέσω των γυμνών ποδιών, όσο μέσω των χεριών. Όμως, ειδικά, εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα, δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύετε. Φορέστε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας ένα ζεστό ζευγάρι κάλτσες και/ή τις παντόφλες σας και… καλό χειμώνα!
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!