Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός είναι πολλές φορές η πρώτη μας στάση για την ενημέρωσή μας, όσον αφορά πολλές και διάφορες παθήσεις. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς μας είναι ο πρώτος και πιο εύκολα προσβάσιμος σε εμάς επιστήμονας υγείας του οποίου η γνώμη έχει βαρύνουσα σημασία.

Αυτό γίνεται ακόμη περισσότερο φανερό κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης (Οκτώβριος έως Μάρτιος). Πολλοί ασθενείς θεωρούν το φαρμακείο ως το πρώτο σημείο επίσκεψης όταν αισθάνονται αδιαθεσία από συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

Σύμφωνα μάλιστα με βρετανική έρευνα, την περίοδο των αναπνευστικών λοιμώξεων, τουλάχιστον 6 έως 10 ασθενείς προσέρχονται καθημερινά στο φαρμακείο με σκοπό να ζητήσουν συμβουλές για το κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού και φυσικά για να προμηθευθούν φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

 

Ο μύθος των αντιβιοτικών

Υπάρχει ένας μύθος που δυστυχώς επιμένει τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό: ο μύθος του αντιβιοτικού. Έρευνες σε προηγμένες χώρες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον ένα 40% των ασθενών με λοίμωξη του αναπνευστικού περιμένουν ότι για την περίπτωσή τους θα τους χορηγηθεί αντιβιοτικό.

Η χώρα μας μάλιστα έχει μία αμφίβολης ποιότητας πρωτιά καθώς σύμφωνα με καταγραφές, είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε κατανάλωση αντιβιοτικών (ειδικότερα εξωνοσοκομειακή).

 

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Η συχνή ή λανθασμένη (όπως στην περίπτωση των λοιμώξεων) λήψη αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει τα βακτηρίδια σε βαθμό που τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν πλέον εναντίον τους. Δυστυχώς, πλέον, ορισμένα βακτήρια είναι ανθεκτικά ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά της αγοράς. Μόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται πλέον κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια και πλέον μολύνσεις από πολυανθεκτικά μικρόβια και τουλάχιστον 23.000 θάνατοι.

 

Ο φαρμακοποιός ως “mythbuster

Ο φαρμακοποιός με την πείρα, τη γνώση και την εμπειρία του αποτελεί το πρώτο φράγμα κατά της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών. Όχι μόνο δεν θα σας χορηγήσει αντιβιοτικό για το κρυολόγημα, αλλά σαν καλός “mythbuster” θα σας εξηγήσει γιατί δεν πρέπει ποτέ να πάρετε αντιβιοτικό για το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

 

Ο φαρμακοποιός προτείνει λύσεις

Και αν ρωτήσετε “μα αν δεν πάρω αντιβιοτικό, πώς θα περάσει το κρυολόγημα;” Η απάντηση είναι η φράση που βλέπετε σε πολλές τηλεοπτικές και ακούτε σε ραδιοφωνικές διαφημίσεις: ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Ο φαρμακοποιός μπορεί να σας δώσεις τις λύσεις εκείνες που χρειάζεστε για να ανακουφιστείτε χωρίς να κινδυνεύσετε και χωρίς να επιβαρύνετε το σύστημα υγείας.

 

Εκτίμηση της κατάστασης – αποσυμφόρηση των δομών

Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος ζούμε στην πιο υγειονομικά φορτισμένη εδώ και πολλές δεκαετίες χρονιά. Η συνειδητή προσπάθεια όλων μας, επαγγελματιών υγείας και κοινού είναι να προσπαθήσουμε, συλλογικά, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία COVID-19 χωρίς να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι για τα ελαφριά και πολύ ελαφριά περιστατικά κρυολογήματος δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για επίσκεψη σε γιατρό ή πολύ περισσότερο σε νοσοκομείο. Ο φαρμακοποιός με την μεγάλη του πείρα μπορεί να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δημοσίων δομών.

Αυτό, λειτουργεί και αντιστρόφως. Αρκετές φορές, υποτιμούμε τα συμπτώματα μίας ασθένειας, θεωρώντας ότι θα την περάσουμε “στο πόδι”. Όμως, κάποιες ασθένειες, όπως η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα, όχι μόνο δεν περνούν “στο πόδι”, αλλά αντίθετα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή. Και εδώ, ο φαρμακοποιός μπορεί να βοηθήσει μέσω της έγκαιρης παραπομπής στον γιατρό.

 

Εμβόλιο της γρίπης

Τέλος, η επίσημη ανάθεση του αντιγριπικού εμβολιασμού στο φαρμακείο, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τον τεράστιο ρόλο του φαρμακοποιού ως παρόχου φροντίδας υγείας στην κοινότητα και στους ασθενείς.

 

Συμπέρασμα

Στην ερώτηση “Ποιος γνωρίζει για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στη γειτονιά σας;” η απάντηση είναι “Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς σας.”. Εμπιστευθείτε τον ανεπιφύλακτα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!