Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να αγνοούμε τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών μέχρις ότου γίνουν πολύ επώδυνα ή ακόμη και επικίνδυνα για τη ζωή μας. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει ιδιαίτερη απροθυμία να επισκεφθεί τον ιατρό, εξαιτίας του φόβου των “κακών νέων”.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την ευαισθησία, τις ενοχές και το στίγμα που εμπεριέχουν για πολλούς ανθρώπους, και ιδιαίτερα του γυναικείου φύλου, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τότε θα καταλάβουμε γιατί πολλές γυναίκες αγνοούν συμπτώματα που είναι ηχηρά καμπανάκια.

Δείτε 7 από αυτά τα συμπτώματα στο άρθρο μας που ακολουθεί. Επιπλέον, δείτε πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στα πιο συνηθισμένα αφροδίσια νοσήματα.

 

Επώδυνη ούρηση

Ένα αίσθημα καύσου ή σοβαρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της ούρησης μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης από χλαμύδια ή γονόρροια. Επιπλέον, πολλές φορές παρατηρείται επιθυμία για συχνότερη ούρηση. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα συγχέονται με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και όχι ως αποτέλεσμα σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι εξετάσεις είναι απαραίτητες.

 

Μη φυσιολογικές εκκρίσεις

Μη φυσιολογικές εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων είναι πολύ συχνά σημάδι κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος. Το χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά της έκκρισης μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις για τη μόλυνση. Εάν για παράδειγμα, η έκκριση είναι παχιά, θολή ή αιματηρή, είναι πιθανό να υπάρχει γονόρροια. Διαυγές, λευκό, κιτρινωπό ή πρασινωπό έκκριμα μπορεί να υποδηλώνει τριχομονάδωση. Εάν η έκκριση μυρίζει άσχημα, ενδέχεται να υπάρχουν χλαμύδια ή τριχομονάδωση.

 

Εξογκώματα ή πληγές

Εάν παρουσιαστούν εξογκώματα σε περιοχή του σώματος όπου υπήρξε σεξουαλική επαφή (πχ κόλπος, στόμα, χείλη, πρωκτός) πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αφροδισίου νοσήματος. Πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή εξογκωμάτων, είτε επώδυνων είτε ανώδυνων (για αυτό η γυναίκα δεν πρέπει να εφησυχάσει αν τα εξογκώματα “δεν πονάνε”). Κάποια από τα πιο συνηθισμένα νοσήματα που εμφανίζονται με εξογκώματα είναι τα κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

 

Επίμονος πονόλαιμος

Οποιαδήποτε μορφή στοματικού σεξ μπορεί να οδηγήσει σε προσβολή του φάρυγγα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ένας επίμονος πονόλαιμος θα μπορούσε να είναι σημάδι λοίμωξης από γονόρροια. Εάν έχετε κάνει πρόσφατα στοματικό σεξ και είχατε αρνητικό τεστ για άλλες κοινές λοιμώξεις του λαιμού (πχ στρεπτόκοκκο), εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε εξέταση για ΣΜΝ.

 

Φαγούρα στα γεννητικά όργανα

Παράσιτα όπως οι ψείρες των γεννητικών οργάνων, εξαπλώνονται με σεξουαλική επαφή κάθε είδους και είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει τα αυγά τους (κόνιδες) ή τις ίδιες τις ψείρες, προσκολλημένες στις τρίχες του εφηβαίου ή της περιπρωκτικής περιοχής. Οι ψείρες των γεννητικών οργάνων δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά προκαλούν ιδιαίτερα έντονη φαγούρα και ερεθισμό.

 

Πόνος στη λεκάνη

Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, και ιδιαίτερα στην περιοχή της λεκάνης, ενδέχεται να προέρχεται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Πόνοι αυτού του είδους δικαιολογούν τη διενέργεια εξέτασης είτε με εξέταση ούρων, είτε με κολπικό, τραχηλικό ή/και ορθικό επίχρισμα.

 

Αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα

Οι λοιμώξεις από χλαμύδια και γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα ούρα. Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι τόσο αχνό όσο ένα απαλό ροζ ή πορτοκαλί και συχνά σχετίζεται με πόνο κατά την ούρηση. Επιπλέον, εάν έχει υπάρξει πρωκτική επαφή, επίμονο αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

 

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα

Πότε όμως εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στα πιο συνηθισμένα αφροδίσια νοσήματα; Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί. Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ενδέχεται να ποικίλλει, ανάλογα με την ασθενή (για παράδειγμα, τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη μόλυνση).

  • Έρπης γεννητικών οργάνων. Μετά από 4 έως 7 μέρες.
  • Χλαμύδια. Μετά από 1 έως 3 εβδομάδες
  • Γονόρροια. Μετά από 2 εβδομάδες.
  • Κονδυλώματα. Μετά από 3 εβδομάδες.
  • Σύφιλη. Μετά από 2 έως 3 εβδομάδες.
  • AIDS. Μετά από 2 έως 6 εβδομάδες.
  • Τριχομονάδες. Μετά από 4 εβδομάδες.
  • Ψείρες των γεννητικών οργάνων. Μετά από αρκετές εβδομάδες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!