Λίμπιντο, ή σεξουαλική ορμή, ονομάζεται η γενική επιθυμία του ανθρώπου για σεξουαλική δραστηριότητα. Η λίμπιντο μπορεί να επηρεαστεί από πάρα πολλούς παράγοντες: ψυχολογία, εργασία, οικογένεια, τρόπος ζωής, φάρμακα, ιατρικές παθήσεις, κλπ.

Όμως, υπάρχει ένας παράγοντας που επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία όλων μας, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση. Μιλάμε φυσικά για τη βιολογική μας ηλικία. Δείτε τη σεξουαλική επιθυμία ανά δεκαετία, σε γυναίκες και άνδρες, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γυναίκες στα 20. Η εποχή της γονιμότητας.

Κάποιος θα περίμενε ότι η πρώτη νιότη έχει και την πρώτη θέση στη σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. Πολλές γυναίκες αναφέρουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή στα 20 τους, η οποία συχνά αποδίδεται στη χρήση αντισύλληψης. Το γεγονός ότι η γυναίκα από την εφηβεία της μέχρι το τέλος της δεκαετίας των 20 περνά την πιο γόνιμη περίοδο της ζωής της φαίνεται ότι παίζει ρόλο.

 

Άνδρες στα 20. Η εποχή της ανασφάλειας.

Στους άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης κορυφώνονται στα 18 έτη, και κατόπιν ακολουθεί μία αργή πτώση. Ωστόσο, είναι αρκετά υψηλά κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας για να υποστηρίξουν μία υγιή λίμπιντο. Παρ’ όλα αυτά, η δεκαετία των 20 στους άνδρες, είναι, συχνά, μία περίοδος άγχους και απειρίας. Αυτό εξηγεί γιατί 8%, (και πιθανόν αρκετοί περισσότεροι) των ανδρών στα είκοσί τους, αναφέρουν στυτική δυσλειτουργία.

 

Γυναίκες στα 30. Η εποχή της επιθυμίας.

Για πολλές γυναίκες, αυτή είναι η δεκαετία όπου η σεξουαλική ορμή κορυφώνεται. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μπορεί να αυξηθούν, ενώ οι γυναίκες είναι πιθανόν να κάνουν πιο συχνά σεξ και νωρίτερα στις σχέσεις τους. Δεδομένου ότι οι γυναίκες σταδιακά γίνονται λιγότερο γόνιμες με την ηλικία, και χρειάζονται περισσότερο σεξ για να μείνουν έγκυες, αυτή η αύξηση στη σεξουαλική ορμή εικάζεται ότι προκαλείται από το βιολογικό ρολόι του σώματος.

 

Άνδρες στα 30. Η εποχή της σταθερότητας.

Αν και τα επίπεδα τεστοστερόνης υπολογίζεται ότι μειώνονται περίπου 1% κάθε χρόνο, για τους άνδρες, η δεκαετία των 30 είναι η εποχή της σταθερότητας, με τη λίμπιντό τους να είναι συνήθως συνεχώς σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, για αρκετούς άνδρες, τα πρώτα “καμπανάκια” ηχούν κάτω από βάρος της εργασίας και των οικογενειακών υποχρεώσεων.

 

Γυναίκες στα 40. Η εποχή της μετάβασης.

Για πολλές γυναίκες, η αύξηση της σεξουαλικής ορμής που ξεκινά στα 30 τους συνεχίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 40. Ωστόσο, η προεμμηνόπαυση, που είναι η μεταβατική περίοδος πριν την εμμηνόπαυση, εμφανίζεται κάποια στιγμή και προκαλεί μείωση των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ορμή και κολπική ξηρότητα.

 

Άνδρες στα 40. Η εποχή της δυσκολίας.

Οι αλλαγές στη σεξουαλική ορμή γίνονται πλέον ορατές στους άνδρες μετά τα 40. Οι  στύσεις είναι πλέον λιγότερο άκαμπτες και η επιθυμία για σεξ αρχίζει και “αραιώνει”. Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία αρχίζει να γίνεται πιο διαδεδομένη, ενώ η χρονική περίοδος μετά τον οργασμό, κατά την οποία ο άνδρας δεν ανταποκρίνεται σεξουαλικά, επιμηκύνεται.

 

Γυναίκες στα 50. Η εποχή της πτώσης.

Στα 50 τους, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν σημαντική πτώση στη σεξουαλική ορμή, μαζί με ασθενέστερους οργασμούς, μειωμένη σεξουαλική λειτουργία και κολπική ξηρότητα, λόγω της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορούν ακόμα να διατηρήσουν μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, με θεραπείες που είναι διαθέσιμες για να αντισταθμίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

 

Άνδρες στα 50. Η εποχή των προβλημάτων.

Μετά τον μισό αιώνα ζωής, είναι λογικό οι στύσεις των ανδρών να συμβαίνουν λιγότερο συχνά και να είναι λιγότερο σταθερές. Ωστόσο, στη μεγάλη πλειοψηφία των ανδρών, δεν είναι η ίδια η ηλικία που προκαλεί το πρόβλημα, όσο τα προβλήματα υγείας που γίνονται πιο κοινά με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία, και τα φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν (για παράδειγμα, φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία).

 

Γυναίκες στα 60+. Η εποχή της ωριμότητας.

Αν και οι γυναίκες στα 60 και στα 70 τους έχουν ήδη βιώσει την εμμηνόπαυση, πολλές έχουν σεξουαλικά ικανοποιητικές σχέσεις. Σε αυτή την ηλικία, πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από ποτέ, επιτρέποντας πιο ευχάριστες σεξουαλικές εμπειρίες. Η προστασία της υγείας και η συνέχιση της επίσκεψης στον γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υψηλής σεξουαλικής ορμής σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

Άνδρες στα 60+. Η εποχή της προσαρμογής.

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες 60+ ήταν σεξουαλικά ενεργοί το τελευταίο εξάμηνο. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η στυτική δυσλειτουργία, σημαίνουν ότι οι άνδρες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα ηλικιακά δεδομένα. Οι άνδρες 60+ συχνά αναφέρουν ότι προτιμούν άλλες μορφές σεξ που δεν επικεντρώνονται τόσο στη διείσδυση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!