Στη χώρα μας, υπάρχει μία ασάφεια γύρω από τη φλεβίτιδα. Η πάθηση συγχέεται με τους κιρσούς και αυτοί με τη σειρά τους συγχέονται με τις ευρυαγγείες. Τι είναι τι τελικά; Ίσως αυτό να μην απασχολεί όσους νιώθουν ότι πονάνε τα πόδια τους και αισθάνονται βάρος και κάψιμο τα βράδια, όμως το πρώτο όπλο για να αντιμετωπιστεί η φλεβίτιδα (αλλά και οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες) είναι η γνώση.

Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί τι ακριβώς είναι η φλεβίτιδα, πώς αντιμετωπίζεται  και πώς προλαμβάνεται. Επίσης θα μάθετε σε τι διαφέρει από τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Η φλεβίτιδα δεν είναι πλέον ανάγκη να είναι ο εφιάλτης των ποδιών σας!

 

Εν αρχή ην η φλεβική ανεπάρκεια

Σχεδόν μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες θα αναπτύξει την πολύ συνηθισμένη πάθηση της φλεβικής ανεπάρκειας. Δεν είναι τυχαίο. Η όρθια στάση του ανθρώπου, που μας έδωσε και την υπεροχή έναντι του ζωικού βασιλείου, ήρθε με ένα τίμημα: της φλεβικής ανεπάρκειας.

Τι είναι όμως ακριβώς η φλεβική ανεπάρκεια; Οι φλέβες επιστρέφουν το οξυγονωμένο αίμα από τα πόδια πίσω στην καρδιά. Όταν, με το πέρασμα των χρόνων, τα τοιχώματά τους χαλαρώνουν ή οι βαλβίδες τους δεν λειτουργούν πλέον τόσο καλά, το αίμα δεν μεταφέρεται αποτελεσματικά πίσω, με αποτέλεσμα να λιμνάζει στις φλέβες και να τις “φουσκώνει”.

 

Ευρυαγγείες

Οι ιδιαίτερα ενοχλητικές μικρές κόκκινες ή μπλε γραμμές στα πόδια ονομάζονται ευρυαγγείες. Πρόκειται για πολύ μικρές φλέβες με χαλασμένες βαλβίδες, που εμφανίζονται μεμονωμένες αλλά και διάσπαρτες, ενώ αρκετές φορές δημιουργούν μία εικόνα “ιστού αράχνης”. Οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα (που οδηγεί συχνά σε παντελόνια αντί για φούστες!) χωρίς συνήθως να έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα.

 

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι οι έντονα φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα που έχουν συνήθως την εικόνα “φιδιού” που περιστρέφεται. Οι κιρσοί είναι εμφανείς μόνο στην όρθια θέση και μειώνονται αισθητά όταν ξαπλώνουμε, ενώ με την πάροδο του χρόνου, μεγαλώνουν και γίνονται πιο αντιαισθητικοί και δύσμορφοι. Προκαλούν βάρος στα πόδια, φαγούρα, μούδιασμα και κράμπες.

 

Φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα είναι η ύπαρξη φλεγμονής στις φλέβες. Στην Ελλάδα, εσφαλμένα, η φλεβίτιδα είναι ταυτόσημη με τους κιρσούς, όμως αυτό δεν είναι σωστό. Οι κιρσοί είναι διατεταμένες (φουσκωμένες) φλέβες που δεν μπορούν να απομακρύνουν το αίμα, αλλά εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί φλεγμονή, ιατρικά, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φλεβίτιδα. Η πιο συνηθισμένη αιτία δημιουργίας φλεγμονής στις φλέβες είναι ο σχηματισμός θρόμβου (εξ ου και “θρομβοφλεβίτιδα”).

 

Πώς δημιουργείται

Οι πιο σημαντικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φλεβίτιδα είναι:

 • Η ύπαρξη κιρσών, όπως είδαμε παραπάνω
 • Πολύωρα ταξίδια, ιδίως με αεροπλάνο
 • Τραυματισμός ή κάκωση στο πόδι
 • Ακινησία (πχ από ασθένεια ή νοσηλεία)
 • Προδιάθεση του οργανισμού για δημιουργία θρόμβων
 • Αφυδάτωση (κάνει το αίμα πιο παχύρευστο).

 

Έχω φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα πονάει. Όσοι αναπτύσσουν την πάθηση θα αισθανθούν πόνο σε ένα ή και περισσότερα σημεία του ποδιού, τα οποία μπορεί επίσης να είναι πρησμένα, κόκκινα ή ακόμη και σκληρά. Ο ειδικός που θα σας πει με 100% βεβαιότητα εάν έχετε φλεβίτιδα ή όχι είναι ο αγγειοχειρουργός σας που με τη χρήση υπερήχων, θα τη διαγνώσει εύκολα. Ακόμη, θα διαπιστώσει την κύρια αιτία της φλεβίτιδας, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι κιρσοί.

 

Πώς θεραπεύεται η φλεβίτιδα;

Όσο η φλεβίτιδα είναι περιορισμένη σε έκταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Εάν όμως η θρόμβωση αρχίσει να προχωρά προς τα πάνω, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική παρέμβαση ώστε να εμποδιστεί η επέκταση σε μεγαλύτερες φλέβες. Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη θεραπεία της φλεβίτιδας είναι η πρόληψή της.

 

Πώς προλαμβάνεται λοιπόν η φλεβίτιδα;

Αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης φλεβίτιδας.

 • Προφυλάξτε τα πόδια σας από χτυπήματα, ιδίως εάν ήδη έχετε κιρσούς
 • Μη σταυρώνετε τα πόδια σας
 • Η πλάτη όρθια
 • Ξεκούραση με τα πόδια ψηλά βοηθά
 • Μείωση της πολύωρης ορθοστασίας
 • Λιγότερη καθιστική ζωή σημαίνει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
 • Άσκηση
 • Σωστή διατροφή σημαίνει και σωστή λειτουργία των φλεβών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!