Τα σανδάλια είναι στις βιτρίνες! Αρχαιοελληνικά, χειροποίητα, δερμάτινα, πεζοπορίας, ανατομικά, φλατάκια, σε χιλιάδες τύπους και χρωματισμούς είναι πλέον στη διάθεσή σας. Όπως, έχουμε τη βεβαιότητα, ότι είναι στη διάθεσή σας πολλά αγαπημένα ζευγάρια από πέρυσι και πρόπερσι, μέσα στη ντουλάπα σας.

Φυσικά, για να φορέσετε τα σανδάλια σας, πρέπει τα νύχια των ποδιών σας να είναι όμορφα και περιποιημένα. Όμως, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος για να… σκύψετε πάνω από τα νύχια σας. Βλέπετε, η φροντίδα τους δεν είναι απλά μια αισθητική πολυτέλεια. Είναι πάνω από όλα υγεία. Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς θα φροντίσετε τα νύχια σας και… διαλέξτε σανδάλια!

 

Ιστορία

Η φροντίδα των νυχιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από την αρχαία Αίγυπτο και Ρώμη, έχουμε μαρτυρίες για το πώς, άνδρες και γυναίκες, φρόντιζαν και περιποιούντο τα νύχια των ποδιών τους. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη “πεντικιούρ” προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “pedes” (πόδι) και “cura” (φροντίδα).

 

Πώς να κόψετε τα νύχια σας

Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη ζωή (εξαιρείται η σοκολάτα) από την πολυθρόνα του πεντικιούρ. Ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε πάντα την πεντικιουρίστα στο πλευρό μας, δείτε τις συμβουλές μας που ακολουθούν για να κόψετε τα νύχια σας σωστά.

 

Γενικοί κανόνες

 • Κόβετε τα νύχια σας τακτικά, μία φορά την εβδομάδα.
 • Προτιμήστε να κόβετε τα νύχια αμέσως μετά το μπάνιο, όταν είναι ακόμη μαλακά.

 

Διαδικασία κοπής

 • Το βασικό σας εργαλείο είναι ο νυχοκόπτης. Με τη χρήση του, θα αποφύγετε να “σπάσουν” τα νύχια σας στα δύο.
 • Το χέρι σας αλφάδι! Προσπαθήστε να δώσετε στα νύχια σας το φυσικό σχήμα του δαχτύλου. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού, να μεγαλώνουν τα νύχια σας προς τα μέσα.
 • Στρογγυλέψτε τις άκρες τους με κάποια ήπια λίμα νυχιών. Κρυστάλλινες λίμες συνιστώνται, καθώς είναι ιδιαίτερα φιλικές στα εύθραυστα νύχια.
 • Τρίψτε με μία ελάχιστη ποσότητα κρέμας ή λαδιού το πλάι των νυχιών και τα ίδια τα νύχια.

 

Τα σύνεργά σας

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, μπορούν να γίνουν εύκολα στο σπίτι και το κυριότερο, ανέξοδα! Χρειάζεστε φυσικά τα απαραίτητα σύνεργα για την περιποίηση των νυχιών σας. Δείτε τη λίστα μας που ακολουθεί:

 

Σύνεργα νυχιών

 • Νυχοκόπτης
 • Λίμα
 • Ξεβαφτικό νυχιών
 • Μαλακτικό για τα επωνύχια (πετσάκια)
 • Πενσάκι
 • Βερνίκι
 • Ενυδατική κρέμα
 • Λάδι

 

Προβλήματα νυχιών

Τα απεριποίητα ή ελλιπώς φροντισμένα νύχια μπορούν να δημιουργήσουν μία σειρά από προβλήματα, τόσο αισθητικής όσο και ιατρικής φύσης. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

 

Ονυχοκρύπτωση

Η ονυχοκρύπτωση (ονυχοείσφρυση) είναι η (ιδιαίτερα επώδυνη) είσοδος του νυχιού στο δέρμα. Συμβαίνει κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λανθασμένο κόψιμο των νυχιών, συχνά από μικρή ηλικία. Αντιμετωπίζεται με διορθωτικά ελάσματα ορθονυχίας ή χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση νυχιού, ολική ή τμηματική).

 

Ονυχομυκητίαση

Αποχρωματισμός νυχιού που μπορεί να συνοδεύεται από πάχυνση, κηλίδες, σπασίματα και δυσοσμία. Δώστε τεράστια σημασία στο σχολαστικό σκούπισμα των ποδιών και των νυχιών μετά το μπάνιο. Η υγρασία είναι το ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη μύκητα στα νύχια.

 

Ονυχογρύπωση

Πρόκειται για πάχυνση των νυχιών που εκδηλώνεται κυρίως στο μεγάλο δάκτυλο. Τα νύχια παραμορφώνονται και γίνονται γαμψά σαν του γύπα (εξ ου και η ονομασία) ενώ αλλάζουν ταυτόχρονα και το σχήμα των δακτύλων. Η πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικό ποδολόγο που θα τροχίσει τα νύχια με φρέζα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!