Στο μαύρισμα, μπορεί να προτιμάμε ένα βαθύ σκούρο ή ένα απαλό καστανό. Στις ιδιαίτερες στιγμές μας, ίσως να μας απασχολούν κάποιες από τις 50 αποχρώσεις του γκρι. Στον αθλητισμό, μπορεί να μας ελκύει το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο ή το γαλάζιο ή κάποιος συνδυασμός τους.

Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στο ιδανικό χρώμα των δοντιών, η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει λευκό. Δεν είναι τυχαίο! Μπορεί κάποιοι από εμάς να θεωρούν τη λεύκανση των δοντιών μία παροδική μόδα, όπως, ας πούμε, το τατουάζ, η οποία θα “έλθει και θα περάσει”. Η αλήθεια όμως είναι ότι από την εποχή του Ομήρου ακόμη (“σκληρός χαλκός τα λευκά δόντια του πέρασε”, Ιλιάδα, Ραψωδία Ε 290-291) τα λευκά δόντια έχουν συνδυαστεί με τα νιάτα, τη δύναμη και την ομορφιά.

Σήμερα, οι άνθρωποι, ίσως περισσότερο από ποτέ, δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση των δοντιών τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι στις ΗΠΑ μόνο, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως δαπανώνται για καθαρά κοσμητικές οδοντικές εργασίες, ιδιαίτερα από το γυναικείο φύλο. Εάν λοιπόν σας απασχολεί η λεύκανση και των δικών σας δοντιών, διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου μας όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για αυτήν.

 

Τι προκαλεί τον αποχρωματισμό των δοντιών

Οι επιφανειακοί λεκέδες και ο εσωτερικός αποχρωματισμός των δοντιών μπορούν να προκληθούν από μία σειρά διαφορετικών παραγόντων. Ας δούμε τους σημαντικότερους:

 • Η φυσική διαδικασία γήρανσης.
 • Το κάπνισμα.
 • Η κατανάλωση ροφημάτων και ποτών: καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών τύπου κόλα ή κόκκινου κρασιού.
 • Η κατανάλωση τροφών με χρωστικές όπως κεράσια και βατόμουρα.
 • Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα δόντια.
 • Η κατάποση υπερβολικού φθορίου (περισσότερο από 2 μέρη φθορίου ανά εκατομμύριο) σε παιδική ηλικία, πράγμα που δίνει στα δόντια μια διάστικτη εμφάνιση.
 • Θεραπεία με το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
 • Τραυματισμός στα δόντια που μπορεί να προκαλέσει καφέ, γκρι ή μαύρο χρώμα.

 

Το πρώτο βήμα στη λεύκανση

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας. Μόνο αυτός ή αυτή μπορεί να αξιολογήσει εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για μια συγκεκριμένη θεραπεία. Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι λευκαίνουν τα δόντια σας, χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας!

 

Πώς γίνεται η λεύκανση

Στη σύγχρονη οδοντιατρική διακρίνουμε τρεις τεχνικές λεύκανσης:

 • Στο οδοντιατρείο από τον οδοντίατρο (fast bleaching). Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου θέλουμε γρήγορα ένα πιο λευκό χαμόγελο.
 • Στο σπίτι με νάρθηκες λεύκανσης. Είναι τα γνωστά “μασελάκια” που κατασκευάζονται αφού ο οδοντίατρος πάρει αποτύπωμα των δοντιών σας. Εσείς τοποθετείτε το λευκαντικό υλικό στους νάρθηκες και το φοράτε 4 με 8 ώρες κάθε μέρα, για περίπου μία εβδομάδα.
 • Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι (deep bleaching). Είναι μια τεχνική που διαδίδεται όλο και περισσότερο καθώς συνδυάζει τα θετικά στοιχεία και των δύο παραπάνω τεχνικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αποτέλεσμα της μικτής τεχνικής διαρκεί περισσότερο.

 

Πόσο διαρκεί η λεύκανση;

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Για παράδειγμα, εάν βγείτε να γιορτάσετε το νέο σας χαμόγελο με ένα μπουκάλι Merlot ή Αγιωργίτικο Νεμέας και ένα πούρο Αβάνας, είναι σίγουρό ότι γρήγορα θα απογοητευτείτε. Εάν όμως περιορίσετε τις ουσίες που επιδρούν στην επαναφορά του αρχικού χρώματος και εφόσον πραγματοποιείτε τακτική συντήρηση, το αποτέλεσμα θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

 

Διαβάστε και αυτά!

 • Η λεύκανση έχει αποτέλεσμα μόνο στα φυσικά δόντια. Όψεις, στεφάνες και σφραγίσματα διατηρούν το αρχικό τους χρώμα.
 • Η λεύκανση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας που αφαιρεί, όσο καλή και εάν είναι, μόνο τις επιφανειακές χρωστικές.
 • Καλό είναι να αποφεύγεται λεύκανση σε παιδιά και εγκύους.
 • Απαραίτητος ο οδοντιατρικός έλεγχος πριν ξεκινήσουμε, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δόντια και ούλα είναι ελεύθερα προβλημάτων.
 • Τέλος, η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει παροδική οδοντική ευαισθησία, που θα υποχωρήσει 12 έως 36 ώρες μετά την εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!