Όταν πηγαίνετε το αυτοκίνητο για ετήσιο service, είναι σίγουρο ότι επιθυμείτε πλήρη κάλυψη και ότι μάλλον δεν θα σας άρεσε να αφήσουν τα τακάκια απ’ έξω. Όταν αγοράζετε το απαστράπτον φόρεμα για τον γάμο της καλύτερης φίλης σας, δεν διανοείστε να μην αγοράσετε και ασορτί παπούτσια.

Αφού λοιπόν, σας αρέσουν, όπως και σε εμάς, οι ολοκληρωμένες και “καθαρές” εργασίες, γιατί στην προστασία του στόματός σας, να αφήνετε τη δουλειά ημιτελή; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, καθώς και συμβουλές για τη σωστή χρήση του και… χαμογελάστε ελεύθερα!

 

Πώς βοηθά

Η τακτική χρήση του οδοντικού νήματος βοηθά στην αποφυγή της συσσώρευσης πλάκας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πέτρα. Η ειδοποιός διαφορά του νήματος είναι ότι μπορεί να φτάσει στα σημεία εκείνα όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί: ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τις παρυφές των ούλων.

Επιπλέον, το νήμα μπορεί να κάνει τα δόντια σας να φαίνονται πιο “φωτεινά” με την αφαίρεση πλάκας και μικροσκοπικών σωματιδίων τροφής τα οποία δεν μπορείτε να δείτε στον καθρέφτη. Για να το καταλάβετε, σκεφτείτε ένα χαλί πριν και μετά την ηλεκτρική σκούπα. Μπορεί στο “πριν” να μην βλέπετε τη σκόνη και τη βρωμιά, αλλά μόλις τις αφαιρέσετε, το χαλί φαίνεται πιο φωτεινό. Η ίδια αρχή ισχύει και για τη χρήση νήματος.

Η καθημερινή χρήση του νήματος δεν κρατάει μόνο τα δόντια σας υγιή – η πρακτική της καλής στοματικής υγιεινής συμβάλλει στην υγεία σας και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το νήμα  σας δίνει την ευκαιρία να ρίξετε μια καλή ματιά στα δόντια, τη γλώσσα και τα ούλα σας.

Ορισμένες παθήσεις, καθώς και κατάχρηση ουσιών ή διατροφικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο στόμα σας και ερυθρότητα ή πρήξιμο των ούλων. Κάνοντας λοιπόν νήμα, κάνετε και έναν παράλληλο έλεγχο στο στόμα σας.

 

Τύποι οδοντικού νήματος

Υπάρχουν δύο τύποι οδοντικού νήματος:

Το νάιλον νήμα: θα βρείτε το νήμα αυτό ακέρωτο ή κερωμένο και σε μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. Καθώς το νάιλον νήμα αποτελείται από πολλές νάιλον ίνες, αρκετές φορές ξεφτίζει, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε σφιχτά δόντια.

Το μεταξωτό νήμα: το νήμα αυτό είναι πιο ακριβό από το νάιλον, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι γλιστράει ευκολότερα ανάμεσα στα δόντια, χωρίς να ξεφτίζει. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο και τα δύο νήματα είναι εξίσου αποτελεσματικά.

 

Η σωστή χρήση

Το οδοντικό νήμα κάνει σωστή δουλειά όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μπορεί λοιπόν να φαίνεται απλό, αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές για να κάνετε το αποτέλεσμα ακόμη καλύτερο!

  • Διαλέξτε το οδοντικό νήμα που ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας προτιμήσεις: νάιλον ή μεταξωτό, κερωμένο, άοσμο, αρωματισμένο, κλπ.
  • Πάρτε περίπου 40 – 50 πόντους νήμα (μην το τσιγκουνεύεστε!) και τυλίξτε το ανάμεσα στα μεσαία σας δάχτυλα. Αφήστε 5 με 6 πόντους κενό ανάμεσα στα δάχτυλά σας και είσαστε έτοιμοι να αρχίσετε το καθάρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρές σας για να καθαρίσετε τα πάνω δόντια σας. Για κάποιους ανθρώπους, οι δείκτες είναι πιο βολικοί από τους αντίχειρες, οπότε δείτε τι σας ταιριάζει.
  • Κινήστε απαλά και παλινδρομικά το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας. Δεν έχει σημασία με ποιο δόντι ξεκινάτε (αν και οι περισσότεροι ξεκινούν με τα δύο πάνω μεσαία δόντια), έχει όμως σημασία να έχετε καλύψει κάθε δόντι πριν τελειώσετε.
  • Για κάθε δόντι, χρησιμοποιήστε ένα νέο τμήμα καθαρού νήματος (για αυτό άλλωστε έχετε ξετυλίξει σχεδόν μισό μέτρο!).
  • Καθαρίστε τις βάσεις των δοντιών, στο σημείο που συναντούν τα ούλα, πιέζοντας μαλακά προς τα κάτω. Προσοχή: μην κάνετε απότομες κινήσεις γιατί μπορεί να τραυματίσετε τα ούλα σας.
  • Μην ξεχνάτε ή παραμελείτε τα πίσω δόντια, όπου ουλίτιδα και τερηδόνα εμφανίζονται συχνότερα. Ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο να χρησιμοποιήσετε το νήμα ανάμεσα στους γομφίους, αλλά η συνεχής εξάσκηση θα σας βοηθήσει.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό ή ακόμα καλύτερα με στοματικό διάλυμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!