Μπορεί στο ωδείο να ήσασταν… fan της κλασικής κιθάρας. Να ακούγατε τα κομμάτια του Σεγκόβια και να αναρωτιόσασταν πότε θα μπορούσατε κι εσείς να παίξετε τέτοια ουράνια μουσική. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να ήσασταν ροκ τύπος και να προτιμούσατε την ηλεκτρική κιθάρα. Βύσματα, ενισχυτές και πετάλια μιλούσαν στην ψυχή σας!

Όμως το παραπάνω δίλημμα, “κλασική ή ηλεκτρική” δεν υφίσταται μόνο στη μουσική. Υπάρχει και σε κάτι, ίσως πεζό, αλλά σημαντικό για την υγεία του στόματός σας. Κλασική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα λοιπόν; Διαβάστε στο άρθρο μας που ακολουθεί το συγκριτικό τεστ που κάναμε για εσάς και αποφασίστε!

 

Εν αρχή ην η οδοντόβουρτσα

Ας αρχίσουμε με μία ανάγκη. Σε… αντίθεση με το πιο πάνω παράδειγμά μας για την ηλεκτρική ή κλασική κιθάρα όπου θα μπορούσατε, χωρίς πρόβλημα, να πείτε “καμία από τις δύο!”, η οδοντόβουρτσά σας, είτε κλασική είτε ηλεκτρική πρέπει να είναι απαραίτητο, βασικό και καθημερινό αξεσουάρ σας. ΜΗΝ την αφήσετε να σκονίζεται στο ποτηράκι του μπάνιου, γιατί θα το μετανιώσετε σε λιγότερα ή περισσότερα χρόνια.

 

Δεν είναι 4Χ4, είναι 2Χ2!

Όμως, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με το να τονίζουμε τη σημασία του βουρτσίσματος. Γιατί το να κάνετε ένα “ψευτοπέρασμα” 20 δευτερολέπτων από τα δόντια σας μπορεί να περνούσε όταν ήσασταν παιδιά, αλλά δεν έχει χώρο στην ενήλικη ζωή σας (αλλά και στη ζωή των παιδιών σας εάν έχετε).

Να θυμάστε τον κανόνα “2Χ2”. Δηλαδή βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα επί 2 λεπτά τη φορά. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν δεν χρονομετρούμε τη διάρκεια του βουρτσίσματος, σχεδόν ποτέ δεν υπερβαίνουμε το ένα λεπτό, ενώ οι περισσότεροι από εμάς, σταματάμε περίπου στα 45 δευτερόλεπτα.

Να… βάλουμε έναν αστερίσκο σε αυτό το σημείο και να θυμίσουμε το άρθρο μας Γρίπη και δουλειάόπου αναφέραμε το σωστό πλύσιμο των χεριών, και το οποίο, πολλοί από εμάς το κάνουμε (όπως και το βούρτσισμα) για λιγότερο χρόνο από όσο πρέπει. Φρεσκάρετε τη μνήμη σας, γιατί η γρίπη μπορεί να είναι, δυστυχώς, παρούσα και την άνοιξη.

Ηλεκτρική VS κλασική οδοντόβουρτσα. Ας αρχίσει λοιπόν το τεστ!

 

Ευκολία

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, καθώς δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες λαβές ή τεχνικές είναι σαφώς πιο εύκολη στη χρήση της. Τη βάζεις στο “on” και… (κυριολεκτικά)  καθάρισες! Ειδικά τα μικρά παιδιά που δεν έχουν την επιδεξιότητα, αλλά και το κίνητρο να βουρτσίσουν τα δόντια τους, καθώς επίσης και ηλικιωμένοι με προβλήματα αρθρίτιδας ή άτομα με ειδικές ανάγκες θα νιώσουν καλύτερα με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

ΝΙΚΗΤΗΣ: Ηλεκτρική

 

Οικονομία

Η χειροκίνητη, κλασική οδοντόβουρτσα σε σύγκριση με την ηλεκτρική είναι σαφώς πιο οικονομική. Ωστόσο, πολλές φορές, εταιρίες ηλεκτρικών οδοντόβουρτσων, ακριβώς λόγω του κόστους, έχουν εντυπωσιακές προσφορές ή εκπτώσεις. Ερευνήστε το!

ΝΙΚΗΤΗΣ: Κλασική

 

Αποτελεσματικότητα

Ο σκοπός της οδοντόβουρτσας είναι να απομακρύνει την πλάκα και να διεγείρει τα ούλα για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών και της ουλίτιδας. Χάρη στη συνεχή εξέλιξη του σχεδιασμού και της τεχνολογίας των οδοντόβουρτσων είναι πια κλινικά αποδεδειγμένο ότι η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα αφαιρεί σημαντικά περισσότερη πλάκα, ειδικά σε δύσκολες περιοχές. Το προβάδισμα λοιπόν εδώ είναι ξεκάθαρο.

ΝΙΚΗΤΗΣ: Ηλεκτρική

 

Συντήρηση

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε τον νικητή! Οι παραδοσιακές, χειροκίνητες οδοντόβουρτσες δεν χρειάζονται μπαταρίες, φορτιστή, αλλαγή κεφαλής κλπ. Όταν “παραδώσουν το πνεύμα” τις πετάς (ή πιο σωστά, τις ανακυκλώνεις) και παίρνεις την επόμενη.

ΝΙΚΗΤΗΣ: Κλασική

 

Ασφάλεια

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα χρειάζεται λιγότερη πίεση σε αντίθεση με την κλασική, κάτι που την καθιστά πιο ασφαλή για το σμάλτο των δοντιών αλλά και τα ούλα. Πολλές φορές, με τη χειροποίητη οδοντόβουρτσα, ασυναίσθητα πιέζουμε δυνατά βγάζοντας επάνω στα ούλα και τα δόντια μας την “ένταση” της ημέρας. Αυτό δεν είναι σωστό.

ΝΙΚΗΤΗΣ: Ηλεκτρική

 

Τελικό σκορ

Νικητής με 3-2 ανακηρύσσεται η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα! Όμως, θα το επαναλάβουμε για μία ακόμη, φορά, έστω και αν γινόμαστε κουραστικοί. Δεν έχει σημασία αν είναι κλασική ή ηλεκτρική. Σημασία έχει να είναι στο στόμα σας και να βουρτσίζει 2 φορές την ημέρα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!