Ζούμε στην εποχή της υπεραφθονίας και της υπερκατανάλωσης. Βομβαρδιζόμαστε από παντού για το καλύτερο, το αποτελεσματικότερο, το ομορφότερο, το δυνατότερο. Είναι λοιπόν λογικό, οι περισσότεροι από εμάς, να έχουμε μία “υγιή” δόση υποψίας απέναντι σε πολλά προϊόντα, ειδικά αυτά που μας υπόσχονται ένα λαμπρότερο και υγιέστερο χαμόγελο.

Ανάμεσα σε αυτά τα πολλά λοιπόν, βρίσκονται και τα στοματικά διαλύματα που την τελευταία τριακονταετία έχουν υπερπολλαπλασιαστεί στα ράφια. Κάποτε, υπήρχε μόνο ένα brand, που όπως η ασπιρίνη, είχε γίνει συνώνυμο της κατηγορίας.

Σήμερα όμως, έχουμε κάθε λογής στοματικά διαλύματα, για παιδιά, για ενήλικες, σε δεκάδες χρώματα και γεύσεις. Αλήθεια, χρειαζόμαστε όλα αυτά τα διαλύματα; Ή για να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, χρειαζόμαστε ή όχι στοματικό διάλυμα; (spoiler: χρειαζόμαστε)

Δείτε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θα θέλατε ένα μάθετε για τα στοματικά διαλύματα, τα πλεονεκτήματά τους και τον σωστό τρόπο χρήσης τους και… καλό σας χαμόγελο!

 

Είδη στοματικού διαλύματος

Το στοματικό διάλυμα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στοματικής υγιεινής. Πρόκειται για ένα αντισηπτικό υγρό που συνήθως περιέχει αποδεδειγμένα συστατικά που δρουν κατά των βακτηριδίων όπως η χλωρεξιδίνη (που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για πλύσεις μετά από ένα οδοντιατρικό χειρουργείο) και το φθοριούχο νάτριο, ενώ πολλές φορές περιέχει και αλκοόλ.

Ανάλογα με τις δικές σας, προσωπικές ανάγκες, μπορείτε να επιλέξετε στοματικά διαλύματα με συγκεκριμένη στόχευση:

  • Για γερά ούλα
  • Για την ξηροστομία
  • Για προστασία από την ουλίτιδα
  • Μετά από σφράγισμα
  • Κατά της οδοντικής πλάκας
  • Για καταπολέμηση της περιοδοντίτιδας
  • Για λεύκανση
  • Για ευαίσθητα δόντια
  • Μετά από χειρουργική επέμβαση

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός που θα σας βοηθήσει και θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή του ορθού στοματικού είναι ο φαρμακοποιός σας ή ο οδοντίατρός σας και ποτέ η κολλητή σας, κάποιος συγγενής σας, το Facebook, το Twitter κλπ.

 

Τα δύο συνηθισμένα λάθη

Πολλές φορές, όσοι χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα, είτε από αμέλεια, είτε από οκνηρία, υποπίπτουν σε δύο βασικά σφάλματα.

 

Συμπληρώνει. ΔΕΝ υποκαθιστά!

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι για τα στοματικά διαλύματα ισχύει ό,τι ακριβώς και για τα συμπληρώματα διατροφής: ΔΕΝ είναι υποκατάστατα, αλλά συμπληρώνουν. Μην “τεμπελιάζετε” επειδή, ίσως πέρασαν τα μεσάνυχτα, δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά από τη νύστα και παρακάμπτετε την οδοντόπαστα και το οδοντικό νήμα.

 

Ξεπλύντε – φτύστε – τελειώσατε;

Υπάρχει κάποιος λόγος που στη συσκευασία του στοματικού διαλύματος, αναγράφεται η οδηγία πλύσης για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Όσοι από εμάς κάνουν 5-10 γρήγορες γαργάρες και απλά φτύνουν το διάλυμα στον χρόνο που διαρκεί μία κούρσα 100 μέτρων, ουσιαστικά “κοροϊδεύουν” το στόμα τους και την υγιεινή του.

 

Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις

Συγκεντρώσαμε παρακάτω για εσάς τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που αφορούν τα στοματικά διαλύματα, μαζί με τις απαντήσεις τους.

 

Έχω πολλά σφραγίσματα

Ένα διάλυμα με φθόριο θα ήταν πιο χρήσιμο για εσάς.

 

Υποφέρω από κακοσμία του στόματος

Ένα οξυγονούχο στοματοδιάλυμα θα μπορούσε να βοηθήσει.

 

Το στόμα μου είναι ξερό

Αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα με οινόπνευμα.

 

Είμαι έγκυος. Μπορώ να χρησιμοποιήσω στοματικό διάλυμα;

Εάν δεν περιέχει αλκοόλ, μπορείτε. Σε άλλες περιπτώσεις, συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας που σε συνεργασία με τον οδοντίατρό σας, θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες.

 

Έχω άφθες. Θα με βοηθήσει το στοματικό διάλυμα;

Περάστε από το φαρμακείο σας και εξοπλιστείτε με κάποια γέλη για τις άφθες. Το στοματικό διάλυμα δεν θα σας βοηθήσει.

 

Έχω ουλίτιδα. Να χρησιμοποιήσω στοματικό διάλυμα;

Αποκλειστικά ποτέ. Συμπληρωματικά βεβαίως.

 

Στοματικό διάλυμα. Κάνει για τα παιδιά μου;

Το στοματικό διάλυμα στα παιδικά χρησιμοποιείται μόνο μετά από την επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο και σύσταση από αυτόν για την αντιμετώπιση κάποιου στοματικού προβλήματος του παιδιού. ΜΗΝ αντικαθιστάτε το βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά με πλύση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!