Στη ζωή, υπάρχουν πάντα οι αφανείς ήρωες. Στον κινηματογράφοι για παράδειγμα, οι ηλεκτρολόγοι και οι βοηθοί τους δεν θα περπατήσουν ποτέ στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ, αλλά χωρίς αυτούς ταινία δεν μπορεί να γυριστεί. Το ίδιο και με τους φυσιοθεραπευτές και μασέρ των διάσημων αθλητών. Όλοι ξέρουμε τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά ελάχιστοι τους μασέρ τους!

Οι αφανείς ήρωες στο σύστημα των δοντιών μας είναι τα ούλα μας. Δεν αποκαλύπτονται ποτέ όταν χαμογελάμε (και όταν το κάνουν είναι για κωμική selfie), στηρίζουν 32 (ή 28 εάν δεν βγάλατε φρονιμίτες) δόντια αγόγγυστα, και από τη δική τους δύναμη εξαρτάται και η υγεία των δοντιών μας.

Δείτε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί πόσο σημαντικά είναι τα ούλα για τη στοματική μας υγεία και πώς πρέπει να τα φροντίζουμε. Γιατί γερά ούλα σημαίνει γερά δόντια!

 

Παθήσεις των ούλων

Υπάρχουν δύο τύποι ουλικών παθήσεων: η περιοδοντίτιδα και η ουλίτιδα.

 

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, γνωστή και ως περιοδοντική νόσος, είναι ο νούμερο 1 λόγος απώλειας δοντιών στις ηλικίες των 30 ετών και άνω. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας πάσχει από κάποια μορφή περιοδοντίτιδας. Επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι βραδεία, και στην αρχή, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, πολλοί άνθρωποι αγνοούν το πρόβλημά τους.

Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από την παρουσία της μικροβιακής πλάκας επάνω στα δόντια. Η πλάκα με τη σειρά της σχηματίζεται με τη συσσώρευση των  υπολειμμάτων της τροφής μας και είναι αποτέλεσμα πλημμελούς στοματικής υγιεινής. Ο συνδυασμός του σάλιου μας με την πλάκα προκαλεί τη λεγόμενη ενασβεστίωση που οδηγεί στο σχηματισμό πέτρας στα δόντια (τρυγίας).

Η πέτρα διευκολύνει τη συνέχεια της εναπόθεσης μικροβιακής πλάκας και ο φαύλος κύκλος που έχει αρχίσει στο στόμα μας οδηγεί στη συνεχή επιδείνωση της υγείας των ούλων. Στο προχωρημένο στάδιο περιοδοντίτιδας, καταστρέφεται το οστό που στηρίζει το δόντι. Φτάνουμε στο σημείο ανάγκης εξαγωγής του δοντιού, ενώ αρκετές φορές το δόντι μπορεί να πέσει και από μόνο του.

 

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η απλούστερη μορφή της περιοδοντικής νόσου. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία αίματος στα ούλα και η εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη μας είναι κόκκινα και πρησμένα ούλα. Εάν προλάβουμε το πρόβλημα σε αυτό το στάδιο, θα είμαστε τυχεροί! Ακόμη δεν υπάρχει μόνιμη βλάβη των στηρικτικών ιστών των δοντιών και εάν ακολουθηθεί μία σωστή θεραπεία ουλίτιδας, τα ούλα μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.

 

Τρόποι πρόληψης

  • Καθημερινό βούρτσισμα
  • Χρήση οδοντικού νήματος
  • Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, μία με δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό δοντιών (αποτρύγωση)
  • Έλεγχος επιβαρυντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

Το χρώμα των ούλων

Η κατάσταση των ούλων σας δείχνει πολλά και για τη γενικότερη υγεία σας. Προσέχοντας την υφή και το χρώμα τους, μπορείτε να προλάβετε και να αντιστρέψετε επικίνδυνες καταστάσεις και ανωμαλίες. Σε γενικές γραμμές, εάν τα ούλα σας έχουν ένα απαλό ροζ χρώμα, μπορούν να θεωρηθούν υγιή. Ωστόσο, το εύρος των χρωμάτων ποικίλει ανάλογα με την έκθεσή σας στον ήλιο ή ακόμα και τα γονίδιά σας.

Δείτε παρακάτω κάποια χρώματα στα ούλα σας που μπορεί να σημαίνουν “καμπανάκι” .

 

Κόκκινα

Υπάρχει φλεγμονή, και πολύ πιθανόν αρχικό στάδιο ουλίτιδας. Ενδέχεται να παρατηρείτε αιμορραγία κατά τη διάρκεια χρήσης νήματος ή βουρτσίσματος. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Κίτρινα

Ελαφριά στρώση στα ούλα με κίτρινη απόχρωση αποτελεί ένδειξη ουλίτιδας. Επίσκεψη στον οδοντίατρο, όσο είναι νωρίς.

 

Λευκά

Προέρχονται συνήθως από μυκητίαση ή ιογενή λοίμωξη. Επικοινωνήστε το ταχύτερο δυνατόν με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

 

Μαύρα

Συνδεδεμένα με τη χρήση προϊόντων καπνού και τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Εάν η αλλαγή σε μαύρο χρώμα είναι απότομη, συμβουλευθείτε τον ιατρό ή τον οδοντίατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!