Εάν κάνουμε μία αναπόληση, ως ενήλικες, σε διάφορα αντικείμενα της παιδικής μας ηλικίας, τότε που όλα ήταν μικρά και αγαπημένα, θα θυμηθούμε με συγκίνηση τα κουβαδάκια μας, τα βαρκάκια μας, τα κουκλάκια μας, τα αυτοκινητάκια μας, τα τουβλάκια μας και πολλά ακόμα.

Τα σιδεράκια όχι και τόσο.

Δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί! Τα σιδεράκια, τις περισσότερες φορές, αποτελούν βάσανο για τα παιδιά και πηγή ενοχλήσεων όσο τα φοράνε (πραγματικών και φανταστικών). Τέλος,  υπόσχονται ένα αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο για τα παιδιά που έχουν διαφορετική αίσθηση του χρόνου, είναι πάρα πολύ μακριά στο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, όταν, ως ενήλικες πλέον, χαμογελούμε με τα ίσια και ευθυγραμμισμένα δόντια μας στον καθρέφτη, στο έτερό μας ήμισυ, στην επαγγελματική μας συνάντηση ή στη φοιτητική μας παρουσίαση, δεν σκεφτόμαστε τα σιδεράκια – ή αν τα σκεφτόμαστε λέμε ότι άξιζε τον κόπο.

Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα σιδεράκια και πώς αλλάζουν τη ζωή του παιδιού, αλλά και του ενήλικα!

 

Γιατί στραβώνουν τα δόντια;

Κάτι εντυπωσιακό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι κανένα ζώο στη φύση δεν παρουσιάζει τα ορθοδοντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Τα στραβά δόντια ξεκίνησαν πριν περίπου 12.000 χρόνια με την εφεύρεση της γεωργίας. Ξαφνικά, οι πρόγονοί μας, που πριν μασούσαν σκληρές τροφές, όπως το κρέας και οι ωμοί καρποί, βρέθηκαν να καταναλώνουν μαλακά τρόφιμα όπως όσπρια και σιτηρά.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερη προσπάθεια μάσησης, η οποία με τη σειρά της περιόρισε την ανάπτυξη της σιαγόνας. Τα σαγόνια μας μίκρυναν δηλαδή, χωρίς όμως να μειωθεί παράλληλα και το μέγεθος των δοντιών μας. Το αποτέλεσμα; Άρχισαν να εμφανίζονται συνωστισμένα και στραβά δόντια που στις σύγχρονες κοινωνίες πλήττουν περίπου 1 στους 5 ανθρώπους!

 

Τι πρέπει να ξέρετε

Τα σιδεράκια, ή αλλιώς “ορθοδοντικά αγκύλια”, είναι μία ορθοδοντική κατασκευή που βοηθά στην ευθυγράμμιση των στραβών δοντιών. Τοποθετούνται επάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενώνονται με ειδικά συρματάκια που σφίγγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με επισκέψεις στον ορθοδοντικό.

Μέχρι κάποια χρόνια πριν, η ορθοδοντική και τα σιδεράκια απευθύνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι σήμερα 3 στους 10 ασθενείς ενός ορθοδοντικού ιατρού είναι ενήλικες.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί χρειάζεται σιδεράκια

Δεν είναι τόσο απλό να καταλάβετε από μόνοι σας ότι το παιδί πρέπει να βάλει σιδεράκια. Συνιστάται, όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 7 ή 8 ετών, να γίνει μία επίσκεψη στον ορθοδοντικό για μία πρώτη εκτίμηση. Κάποιες συνήθειες πάντως, όπως το να πιπιλάει το παιδί το δάχτυλό του ή να σπρώχνει τη γλώσσα προς τα έξω για να καταπιεί οδηγούν στην ανάπτυξη στραβών δοντιών.

 

Πώς θα επιλέξετε σιδεράκια;

Η απόφαση δεν είναι τόσο εύκολη, όσο το να πάρετε τη φίλη σας και να πάτε για shopping. Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να συνεκτιμηθούν, και εδώ μπορεί να σας βοηθήσει μόνο ένας καταρτισμένος ορθοδοντικός ή οδοντίατρος. Το ραντεβού της αξιολόγησης είναι συνήθως δωρεάν, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνά σας σχεδόν αμέσως!

 

Βασικές παράμετροι αξιολόγησης

  • Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα
  • Διάρκεια θεραπείας
  • Κόστος θεραπείας
  • Επώδυνη διαδικασία ή όχι
  • Εμφανή σιδεράκια ή όχι

 

Επιλογές στα σιδεράκια

Σε αντίθεση με το παρελθόν και τα “βαριά” και τεράστια σιδεράκια που έκαναν κάθε χαμόγελο του χρήστη να μοιάζει απειλητικό, η τεχνολογία σήμερα προσφέρει διάφορους τύπους από σιδεράκια για κάθε γούστο, αλλά και τσέπη. Ας τα δούμε.

 

Μεταλλικά

Πρόκειται για τα παραδοσιακά σιδεράκια με τα συρματάκια που όλοι γνωρίζουμε. Φυσικά, το μέγεθός τους δεν έχει καμία σχέση με τις παλιότερες δεκαετίες, καθώς είναι πλέον πιο μικρά και πιο διακριτικά. Επίσης είναι και τα πιο οικονομικά.

 

Κεραμικά

Τα κεραμικά σιδεράκια είναι ακόμη πιο διακριτικά καθώς έχουν το ίδιο χρώμα με τα δόντια. Το μειονέκτημά τους είναι ότι καθώς λερώνονται πιο εύκολα, απαιτούν από το παιδί (ή τον ενήλικα) ιδιαίτερη φροντίδα.

 

Γλωσσικά

Είναι η τελευταία εξέλιξη στα σιδεράκια και τοποθετούνται εσωτερικά, από την πλευρά της γλώσσας (για αυτό και λέγονται “γλωσσικά”). Είναι η πιο ακριβή επιλογή στα σιδεράκια, αλλά η καλύτερη αισθητικά λύση καθώς είναι αόρατα. Απευθύνονται σχεδόν μόνο σε ενήλικες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!