Για εσάς, το παιδί σας είναι το πιο όμορφο του κόσμου. Και ξέρουμε ότι εάν σας πούμε “μα αυτό το λέει κάθε μητέρα”, θα μας απαντήσετε “σωστό – αλλά το δικό μου παιδί είναι όντως το πιο όμορφο του κόσμου.” Και ξέρετε κάτι; Έχετε δίκιο.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με μία μητέρα εκτός ίσως… από τα δόντια του παιδιού!

Τα άσχημα, χαλασμένα από τερηδόνα, ουλίτιδα ή γεμάτα με μαύρα στίγματα δόντια μπορεί να καταστρέψουν όχι μόνο το χαμόγελο του παιδιού και την αυτοπεποίθησή του (και κάποιες φορές και την αυτοπεποίθηση της μαμάς) αλλά να οδηγήσουν και σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας πέραν της αισθητικής.

Διαβάστε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί τις συμβουλές μας για γερά δοντάκια, ώστε το παιδί σας να έχει και το… ομορφότερο χαμόγελο του κόσμου!

 

“Αφού θα τα αλλάξει” – η μεγάλη πλάνη

Αλήθεια, εάν κάποιος σας έλεγε ότι μπορεί να χάσετε τα δόντια σας φέτος, αλλά θα έχετε ολοκαίνουρια το… 2029, σε δέκα χρόνια από σήμερα, πώς θα σας φαινόταν; Μάλλον θα γελούσατε ευγενικά, καθώς τα δόντια σας έχουν τεράστια σημασία για εσάς!

Όμως την ίδια σημασία έχουν και τα νεογιλά (πρώτα δόντια) για τα παιδιά. Η άποψη πώς αφού κάποτε θα αλλάξουν, δεν χρειάζονται και τόση προσοχή είναι απόλυτα λανθασμένη. Η καλή κατάσταση των νεογιλών μέχρι τη στιγμή της φυσιολογικής τους πτώσης είναι σημαντική για πολλούς λόγους:

  • Τα νεογιλά δόντια συμβάλλουν στης ανάπτυξη, αφού μέσω αυτών και της μάσησης γίνεται η πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών.
  • Συνεισφέρουν στην άρθρωση του λόγου.
  • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της άνω και κάτω γνάθου και επομένως στην εμφάνιση του παιδικού προσώπου.
  • Κρατούν τον χώρο για τη σωστή θέση των μόνιμων δοντιών.

 

Δέκα συμβουλές για γερά παιδικά δόντια

Δείτε παρακάτω τις 10 συμβουλές μας για γερά παιδικά δόντια. Ακολουθήστε τις και θα έχετε λιγότερα ταξίδια στον παιδοδοντίατρο, λιγότερα προβλήματα και περισσότερα χαμόγελα!

 

Ποτέ δεν είναι νωρίς

Εφόσον το παιδί έχει βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο είναι απαραίτητη. Ο ειδικός θα συμβουλεύσει και θα ορίσει επανεξέταση, ενώ από την πλευρά του το παιδί θα εξοικειωθεί με την εικόνα του οδοντιατρείου και δεν θα το συνδέσει με δυσάρεστες εικόνες ταλαιπωρίας και πόνου.

 

Βράδυ; Μπιμπερό με νερό

Εάν το παιδί είναι ακόμη σε ηλικία μπιμπερό, αποφεύγουμε το μπιμπερό με γάλα ή παρόμοιο ρόφημα στο κρεβάτι. Το μπιμπερό, καλό είναι να περιέχει μόνο νερό.

 

Ζάχαρη – η συχνότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα

Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη είναι ο βασικός εχθρός των δοντιών. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε; Ότι η ποσότητα έχει μικρότερη σημασία από τη συχνότητα. Το να φάει το παιδί για παράδειγμα ένα τουλουμπάκι μέσα σε ένα λεπτό (ιδίως αν ακολουθήσει βούρτσισμα) είναι πολύ καλύτερο από το να πιπιλάει μία σοκολάτα ή να σιγοπίνει ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό για ώρες.

 

Βούρτσισμα Χ 2

Βούρτσισμα των δοντιών, απαραιτήτως 2 φορές την ημέρα. Η αρχή πρέπει να γίνει από τη μητέρα ή τον πατέρα έως την ηλικία των 6 -7 ετών και στη συνέχεια (υπό την επίβλεψη πάντα των γονέων) από το ίδιο το παιδί.

 

Αναψυκτικά και χυμοί – βάλτε τους Χ

Ξέρουμε ότι το παιδί τα ζητάει. Τα δόντια του όμως ποτέ! Περιορίστε τους έτοιμους φρουτοχυμούς και τα αναψυκτικά και αντικαταστήστε τα κατά τη διάρκεια της ημέρας με περισσότερο νερό.

 

Τακτικά γεύματα

Πείτε όχι στο μασούλημα όλη τη μέρα, που εκτός από τα δόντια, μπορεί να χαλάσει και τη σιλουέτα του παιδιού. Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό – με αυτή τη σειρά!

 

Οδοντικός καθαρισμός και καθαρίσατε!

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο οδοντικός καθαρισμός και η φθορίωση συνιστώνται, συνήθως 2 φορές τον χρόνο.

 

Χρήση νάρθηκα

Το παιδί πάει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο κλπ. Δεν χρειάζεται να πάει και στον οδοντίατρο για σπασμένο δόντι σε αθλητική δραστηριότητα! Χρήση στοματικού νάρθηκα προστασίας κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων επιβάλλεται.

 

Πρόληψη με προληπτικές επικαλύψεις

Οι προληπτικές επικαλύψεις (sealants) τοποθετούνται στα πίσω δόντια και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης τερηδόνας. Η εφαρμογή τους γίνεται σε μία επίσκεψη, ανώδυνα και γρήγορα.

 

Φθορίωση – ο εχθρός της τερηδόνας

Η φθορίωση αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία από την τερηδόνα. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία που είναι καλό να αρχίσει από την ηλικία των 3 ετών και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την ενηλικίωση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!