Όλοι γνωρίζουμε το ρητό “είμαστε ό,τι τρώμε” που εννοεί ότι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ίδιας μας της ζωής. Η κακή διατροφή έχει κατηγορηθεί, και δικαίως, για μια σειρά από παθήσεις και καταστάσεις που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Όμως, δεν υπάρχει μέρος του σώματός μας στο οποίο το ρητό “είμαστε ό,τι τρώνε” να ταιριάζει περισσότερο από ότι στα δόντια μας. Στο κάτω κάτω, τα δόντια μας, που ασχολούνται καθημερινά με τη διαδικασία μάσησης, είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε τροφή, αλλά και τα πρώτα που “νιώθουν” τις επιπτώσεις των τροφών, καλές ή κακές.

Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αλλά και ποιες τροφές είναι must για τα δόντια μας και ρυθμίστε τη δίαιτά σας ανάλογα!

 

The good guys

Στο σινεμά οι “καλοί” έχουν πάντα το πιο γοητευτικό χαμόγελο! Δείτε ποιες τροφές παίζουν τον ρόλο του καλού, και στη μάσηση, και θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε το χαμόγελο που πάντα θέλατε.

 

Φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με τον Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, τα πλούσια σε ίνες φρούτα και λαχανικά, βοηθούν να διατηρηθούν τα δόντια και τα ούλα καθαρά. Επίσης, βοηθούν τη ροή του σάλιου, το οποίο (σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή στο σπίτι) αποτελεί την καλύτερη φυσική σας άμυνα ενάντια στις ασθένειες των δοντιών και των ούλων.

Ας μιλήσουμε λίγο παραπάνω για το σάλιο. Περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα φάτε κάτι που έχει σάκχαρα ή άμυλα, το σάλιο αρχίζει να μειώνει τις επιδράσεις των οξέων και των ενζύμων που επιτίθενται στα δόντια σας. Ακόμη, καθώς το σάλιο περιέχει ίχνη ασβεστίου και φωσφόρου, αποκαθιστά τα στοιχεία αυτά από περιοχές των δοντιών που τα έχουν χάσει λόγω βακτηριακών οξέων.

Αστερίσκος στα φρούτα και λαχανικά; Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ κλπ) που περιέχουν οξέα και δεν συνιστώνται.

 

Τυρί, γάλα, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά.

Το τυρί είναι άλλος ένας “κατασκευαστής” σάλιου – και δεν εννοούμε απλά ότι είναι τόσο νόστιμο που κάνει το σάλιο μας να τρέξει! Ακόμη, το ασβέστιο και τα φωσφορικά άλατα στο γάλα, στο τυρί και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν στην αποκατάσταση των στοιχείων αυτών από δόντια που τα έχουν απολέσει ενώ ανοικοδομούν και το σμάλτο των δοντιών.

 

Πράσινο και μαύρο τσάι

Και τα δύο περιέχουν πολυφαινόλες που αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που δημιουργούν την οδοντική πλάκα. Οι πολυφαινόλες είτε σκοτώνουν είτε περιορίζουν τα βακτήρια και κατ’ επέκταση την παραγωγή οξέως που πλήττει τα δόντια. Επίσης, ανάλογα με τον τύπο νερού που χρησιμοποιείτε όταν παρασκευάζετε το τσάι σας, ένα φλιτζάνι μπορεί επίσης να είναι πηγή φθορίου.

 

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Αν και δεν είναι “τροφή” με τη στενή έννοια του όρου, η τσίχλα χωρίς ζάχαρη είναι μια “μηχανή” παραγωγής σάλιου, που αφαιρεί τα σωματίδια τροφίμων από το στόμα σας.

 

The bad guys

Πάλι, μιλώντας για το σινεμά, ένα συνηθισμένο κλισέ είναι ότι οι “κακοί” απεικονίζονται συνήθως με κάποια δόντια, και ιδιαίτερα τα μπροστινά, λιγότερα. Επειδή όμως και τα κλισέ είναι βγαλμένα από τη ζωή, δείτε ποιες τροφές αποτελούν τους bad guys για τα δόντια μας.

 

Καραμέλες και κολλώδη γλυκά.

Εάν δεν αντέχετε τη ζωή χωρίς γλυκά, προτιμήστε τουλάχιστον αυτά που ξεπλένονται εύκολα. Γλειφιτζούρια, καραμέλες, λουκούμια καλό είναι να περιοριστούν δραστικά. Και όσον αφορά τη βασίλισσα όλων, τη σοκολάτα; Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα δεν είναι τόσο κακή όσο άλλα ζαχαρωτά.

 

Τροφές με άμυλο που μπορούν να κολλήσουν στα δόντια

Τα πατατάκια ή το μαλακό ψωμί μπορεί να αποδειχθούν ο χειρότερος εφιάλτης των δοντιών σας, “φωλιάζοντας” ανάμεσά τους και δίνοντας μία ανοιχτή πρόσκληση στα βακτήρια.

 

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Πολλαπλά προβληματικά! Εκτός του ότι αποτελούν τη βασική πηγή επιπλέον ζάχαρης για παιδιά και εφήβους, είναι και ο κύριος εχθρών των δοντιών τους. Ακόμη, τα περισσότερα αναψυκτικά έχουν φωσφορικά και κιτρικά οξέα που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.

 

Τροφές που στεγνώνουν το στόμα σας

Βασικός ύποπτος εδώ το αλκοόλ. Όπως είδαμε και παραπάνω, το σάλιο είναι ο νούμερο 1 φυσικός σύμμαχος στην υγεία των δοντιών, και κάθε τι που το περιορίζει, αυξάνει την πιθανότητα προβλήματος. Περά από το αλκοόλ, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν φάρμακα των οποίων η λήψη στεγνώνει το στόμα. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι καλό να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!