“Κόκκινη κλωστή δεμένη” ή ίσως “Μια φορά κι έναν καιρό”;  Όπως και αν αρχίζετε το παραμύθι, ένα ή περισσότερα, που λέτε τα βράδια στα αγγελούδια σας, το σίγουρο είναι το εξής: ότι το τέλος του παραμυθιού είναι θετικό, όμορφο και συνοδεύεται από τη φράση “και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”.

Όμως υπάρχει ένα παραμύθι που, δυστυχώς, δεν έχει αίσιο τέλος για τα δοντάκια των παιδιών. Μιλάμε για τη “Δόνα Τερηδόνα”, μία ηρωίδα που ίσως ακούτε για πρώτη φορά, αλλά, εάν έχετε παιδιά, μπορεί ήδη να βλέπετε το “διαβολικό” της έργο στα δοντάκια των μικρών σας.

Η τερηδόνα λοιπόν. Ο νούμερο 1 εχθρός των δοντιών της παιδικής ηλικίας (αλλά και πολλών ενηλίκων). Μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί τι την προκαλεί, πώς μπορούμε να την αποφύγουμε και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την πάθηση αυτή που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, αλλά έχει πλέον εξελιχθεί σε μία πραγματική μάστιγα της εποχής μας.

 

Η ιστορία μίας λέξης

Η λέξη “τερηδόνα” προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα “τείρω” που μπορεί να σημαίνει τα εξής:

  • Τρυπώ
  • Διαπερνώ
  • Ταλαιπωρώ, βασανίζω, κατατρέχω
  • Θλίβω

Μπορεί το παιδί μας να μην ξέρει την ετυμολογία της λέξης, γνωρίζει όμως εκ πείρας (εάν δεν το έχουμε προλάβει) τη θλίψη και την ταλαιπωρία από τα συνεχή σφραγίσματα στον οδοντίατρο!

 

Πώς προκαλείται

Στο στόμα μας, έχουμε συγκατοίκους! Είναι τα βακτήρια, δισεκατομμύρια τον αριθμό, τα οποία δεν μπορούμε να δούμε – μπορούμε όμως να δούμε τα “έργα” τους στα δόντια μας. Οι μικροοργανισμοί αυτοί, φυσικά δεν τρέφονται με αέρα, αλλά με το φαγητό με το οποίο τρεφόμαστε και εμείς.

Τα παιδιά και τα βακτήρια έχουν κάτι κοινό! Μία ιδιαίτερη προτίμηση, όσον αφορά το μενού τους στα σάκχαρα. Γλυκόζη, φρουκτόζη, σουκρόζη,  λακτόζη, άμυλα αποτελούν τα αγαπημένα “πιάτα” των βακτηρίων. Μετά από ένα καλό γεύμα λοιπόν, αφήνουν όπως είναι λογικό, κατάλοιπα. Τα κατάλοιπα αποτελούνται από ένα οξύ, το οποίο όσο παραμένει στο δόντι, δημιουργεί αφαλάτωση.

 

Αφαλάτωση;

Όχι, δεν είναι η αφαλάτωση που γνωρίζουμε από τη θάλασσα. Η αφαλάτωση των δοντιών, παθολογοανατομικά σημαίνει την απώλεια των μεταλλικών ιόντων και τη σταδιακή αφαίρεση από το δόντι ουσιών με ζωτική σημασία. Οι ουσίες αυτές είναι το σμάλτο (το ορατό μέρος του δοντιού), η οδοντίνη (το υλικό μέσα από το σμάλτο) και η οστεΐνη (λεπτή στρώση που αγκαλιάζει τη ρίζα των δοντιών). Σε μία πρόταση, το δόντι αρχίζει να φαγώνεται σιγά σιγά.

 

Πώς μπορούμε να την προλάβουμε;

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί στα παιδικά δόντια από τη στιγμή που αυτά εμφανίζονται στο στόμα του παιδιού μας. Η τερηδόνα ΔΕΝ δίνει “περίοδο χάριτος”! Διαβάστε λοιπόν τις πρακτικές μας συμβουλές και ακολουθήστε τις κατά γράμμα.

  • Ποτέ ύπνος για το βρέφος με το μπιμπερό με γάλα ή χυμό στο στόμα. Είναι σαν να λέτε στην τερηδόνα “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.
  • Ποτέ μέλι ή ζάχαρη στις πιπίλες.
  • Μετά τα πρώτα δόντια του βρέφους, καλό είναι να περιοριστούν τα νυκτερινά γεύματα, μετά τις 11 το βράδυ.
  • Εκπαιδεύστε το παιδί να τρώει το γλυκό του ή τη λιχουδιά του μετά το γεύμα.
  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.
  • Εκπαίδευση του παιδιού στο οδοντικό νήμα.
  • Φθορίωση των δοντιών. Ανώδυνη διαδικασία, που μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των 3 ετών.
  • Προληπτικές επικαλύψεις (sealants) στα πίσω δόντια αποτελούν ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης τερηδόνας.

 

Η τερηδόνα με αριθμούς

  • Έχει υπολογιστεί ότι τα βακτήρια που ζουν στο στόμα αριθμούν περί τα 20 δισεκατομμύρια. Αν τα αφήσουμε ανεξέλεγκτα, η τερηδόνα καραδοκεί!
  • 300.000.000 (2,3 δις) ενήλικοι άνθρωποι πάσχουν από τερηδόνα.
  • 000.000 παιδιά πάσχουν από τερηδόνα.
  • Κάθε άνθρωπος χάνει περισσότερα από 3 δόντια κατά μέσο όρο εξαιτίας της τερηδόνας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!