Με την έλευση του χειμώνα και την πιθανή παρουσία κάποιων παθολογικών συμπτωμάτων, το μυαλό μας πάει συχνά σε μία, συγκεκριμένη ασθένεια.

Βήχας το πρωί; Γρίπη.

Πόνος στις αρθρώσεις; Γρίπη.

Ρίγος μόλις σηκωθήκαμε από το κρεβάτι; Γρίπη.

Δυσκολία στην αναπνοή; Γρίπη.

Κόκκινη μύτη; Γρίπη.

Όμως, σας έχουμε νέα: υπάρχουν διάφορες ασθένειες, και όχι μόνο, που έχουν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη. Δείτε κάποιες από αυτές στο άρθρο μας που ακολουθεί, αλλά πρώτα σημειώστε: ποτέ αυτοδιάγνωση, ο μόνος που μπορεί να μας πει με υπευθυνότητα από τι πάσχουμε, είναι ο γιατρός.

 

Κοινό κρυολόγημα

Βήχας, φτέρνισμα και πονόλαιμος μπορεί να εμφανιστούν τόσο στη γρίπη όσο και στο κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές ενδείξεις που “προδίδουν” ότι αυτό που έχετε δεν είναι γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα έχει συνήθως πιο αργή ανάπτυξη (για αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση “με γυροφέρνει”) και τα συμπτώματά του είναι ηπιότερα της γρίπης. Επίσης, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχετε πυρετό ή να σας πονάνε τα κόκαλα.

 

Αλλεργία

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο αλλεργιογόνο. Καθώς προκαλεί κάποιες φορές δυσκολία στην αναπνοή και ρινική καταρροή είναι πιθανόν να θεωρηθεί ως γρίπη. Ωστόσο η αλλεργία δεν εμφανίζει ποτέ πυρετό και ποτέ πόνους στις αρθρώσεις ή εξάντληση.

 

COVID-19

Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο με τη γρίπη και μπορεί, όπως και αυτή, να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας όπως αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονία. Μία ιδιαιτερότητα της COVID-19 έναντι της γρίπης είναι η πιθανή απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

 

Νόσος του Λάιμ (Βορρελίωση)

Η νόσος του Λάιμ προκαλείται από βακτήριο που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού. Στα αρχικά στάδια, η νόσος μπορεί να περιλάβει συμπτώματα γρίπης και στη συνέχεια, αν δεν αντιμετωπιστεί να εξελιχθεί σε δύσκολα ιάσιμη προχωρημένη βορρελίωση.

Χαρακτηριστικό της νόσου είναι το κόκκινο σημάδι από το τσίμπημα του τσιμπουριού, το οποίο σταδιακά μεγαλώνει. Στο κέντρο του τσιμπήματος, το χρώμα του δέρματος είναι πιο ανοιχτό.

 

Εγκεφαλίτιδα

Όπως λέει και το όνομά της, η εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να οφείλεται σε παράσιτα, βακτήρια, ιούς ή μεταβολικές ανωμαλίες. Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει αρχικά παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης και συγκεκριμένα πονοκέφαλο, πυρετό, πόνο στους μύες και κόπωση.

Η διάγνωση της εγκεφαλίτιδας γίνεται όταν το πάσχον πρόσωπο παρουσιάζει αλλοιωμένο ή μειωμένο επίπεδο συνείδησης, λήθαργο ή και αλλαγή προσωπικότητας για διάστημα 24 ωρών χωρίς άλλη εξήγηση. Μαγνητική τομογραφία, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να χρειαστούν.

 

Μηνιγγίτιδα

Πρόκειται για μία σοβαρή φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα (γνωστές ως μήνιγγες). Κάποια από τα αρχικά συμπτώματα μηνιγγίτιδας προσομοιάζουν με αυτά της γρίπης: ξαφνικός, υψηλός πυρετός και πονοκέφαλος με ναυτία ή εμετό. Η πιο σημαντική εξέταση για τον αποκλεισμό ή τη διάγνωση της νόσου είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση με προηγούμενη αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Πνευμονία

Τα συμπτώματα της πνευμονίας και της γρίπης πολλές φορές μοιάζουν. Βήχας, πυρετός, κομάρες, κόπωση και δύσπνοια μπορούν να εμφανιστούν και στις δύο νόσους. Ωστόσο, η πνευμονία δεν εμφανίζεται τόσο γρήγορα όσο η γρίπη και δεν προκαλεί πόνο στους μύες.

Στην πνευμονία είναι πιθανό να παρουσιαστούν επίσης μπλε κηλίδες στα νύχια και στα χείλη, πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια βαθιάς αναπνοής και βήχας με αιμοπτύσεις.

 

Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Σίγουρα δεν είναι νόσος, είναι όμως μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία, και πολλές φορές για τη ζωή. Κόπωση, ναυτία, ζαλάδες και πονοκέφαλοι, συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης μπορεί να εμφανιστούν. Η χρήση οποιασδήποτε πηγής ανοιχτής φωτιάς, και ειδικά τζακιού, με σκοπό τη θέρμανση πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!