Κάθε ασθένεια που πλήττει τον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτως αιτίας, βαρύτητας συμπτωμάτων ή διάρκειας είναι δυσάρεστη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όταν έχουμε γρίπη, η διάθεσή μας και η ψυχολογία μας μοιάζουν πιο πεσμένες από ποτέ. Δεν θέλουμε επισκέψεις, δεν θέλουμε να δούμε τηλεόραση, το μόνο που θέλουμε είναι να μείνουμε στο κρεβάτι για μέρες μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα!

Υπάρχει όμως λόγος που η γρίπη μας κάνει να αισθανόμαστε τόσο, μα τόσο μίζερα. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι συμβαίνει όταν έχουμε γρίπη

Όταν ο οργανισμός μας έχει ήδη κάποια προηγούμενη εμπειρία με τον ιό της γρίπης, έχει μάθει πώς να στέλνει τα σωστά αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να μην αντιληφθούμε καν ότι οι δρόμοι μας “διασταυρώθηκαν” με τον ιό.

Όταν όμως το σώμα μας βρεθεί αντιμέτωπο με έναν καινούριο εισβολέα, τον κάθε χρόνο μεταβαλλόμενο ιό της γρίπης, τα πράγματα αλλάζουν. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρχίζει να κάνει υπερωρίες και πλημμυρίζει το σώμα με κυτοκίνες, πρωτεΐνες που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια.

 

Λίγα λόγια για τις κυτοκίνες

Οι κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και παίζουν βασικό ρόλο μέσα στο σώμα μας καθώς ελέγχουν πολύ σημαντικές διεργασίες: την επούλωση, την αιμοποίηση, την ανοσολογική απόκριση ή τη φλεγμονή. Είναι ακριβώς η τελευταία που κάνει μεγάλη “ζημιά” στην ψυχολογία μας όταν έχουμε γρίπη.

Υπάρχουν πολλά είδη κυτοκινών ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων από τα οποία παράγονται, όπως οι λεμφοκίνες (παράγονται από τα λεμφοκύτταρα), οι μονοκίνες (από τα μονοκύτταρα),οι ιντερλευκίνες (από τα λευκοκύτταρα) κλπ. Στις κυτοκίνες ανήκουν επίσης οι ιντερφερόνες.

 

Κυτοκίνες και φλεγμονές

Η καταιγίδα από κυτοκίνες που εξαπολύει ο οργανισμός μας όταν έχουμε γρίπη, προκαλεί φλεγμονές σε όλο το σώμα. Αυτές οι φλεγμονές είναι υπεύθυνες για πολλά από τα συμπτώματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε μίζερα. Για παράδειγμα, οι πόνοι στους μυς, στις αρθρώσεις και στο σώμα εμφανίζονται λόγω φλεγμονών που προκαλείται από κυτοκίνες στα άκρα.

Επιπλέον, οι φλεγμονές στις διόδους του αέρα παράγουν βλεννογόνο, προκαλώντας καταρροή, βήχα και φτέρνισμα. Τέλος, οι κυτοκίνες αναγκάζουν επίσης το σώμα να αυξήσει τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα πυρετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πειράματα όπου άτομα εκτέθηκαν σε τεχνητές κυτοκίνες παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης αν και ο ιός δεν ήταν ποτέ στο σώμα τους.

 

Σύνδεση κυτοκινών και διάθεσης

Όμως, οι κυτοκίνες δεν περιορίζονται στη δημιουργία φλεγμονών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κυτοκίνες μπορούν να φτάσουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπου επηρεάζουν τη νευροχημική ουσία ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής γνωστός για τον σημαντικό ρόλο που παίζει, δίνοντάς μας κίνητρο για συμμετοχή σε δραστηριότητες.

Η ντοπαμίνη είναι αυτή που μας δίνει το κίνητρο να μαγειρεύουμε όλη μέρα, με σκοπό να απολαύσουμε ένα φανταστικό δείπνο με τους καλύτερους φίλους μας! Ωστόσο, αυτό το κίνητρο αλλάζει όταν έχουμε γρίπη – τότε το μαγείρεμα μας φαίνεται τόσο μακρινό όσο το ταξίδι στο διάστημα.

 

Ένας ακόμα λόγος να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης

Μπορεί το εμβόλιο της γρίπης να αντιμετωπίσει τη μιζέρια; Μπορεί, καθώς διδάσκει τον οργανισμό μας πώς να παράγει αντισώματα, χωρίς να κινητοποιεί για την άμυνά του έναν ολόκληρο “στρατό” κυτοκινών. Ένας λοιπόν ακόμη λόγος για να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης είναι ότι πέρα από την υγεία, και κάποιες φορές τη ζωή μας, θα προστατεύσει και την ψυχική μας διάθεση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!