Όταν τα κόκαλα πονάνε, όταν ο πονόλαιμος δεν σας επιτρέπει να καταπιείτε παρά μόνο σούπα, όταν η καταρροή είναι συνεχής και το θερμόμετρο δείχνει ότι έχετε ανεβάσει 38 πυρετό, ίσως να μη σας ενδιαφέρει τόσο πολύ εάν αυτό που σας ταλαιπωρεί είναι γρίπη ή γριπώδης συνδρομή.

Και όμως έχει σημασία.

Και αυτό γιατί η γρίπη είναι συγκεκριμένη νόσος, ενώ με τον γενικό όρο “γριπώδης συνδρομή”, οι ιατροί αναφέρονται στην εμφάνιση συμπτωμάτων, παρομοίων με εκείνων της γρίπης, που όμως μπορεί να οφείλονται και σε διάφορες άλλες ιώσεις που προσβάλλουν τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ο ορισμός της γριπώδους συνδρομής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

 

Η γριπώδης συνδρομή (Influenza-like illness) έχει τον εξής ορισμό από τον γνωστό πλέον σε όλους μας Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: ως γριπώδης συνδρομή, ορίζεται η ασθένεια στην οποία ο ασθενής έχει πυρετό μεγαλύτερο ή ίσο με 38° C και βήχα, ο οποίος ξεκίνησε τις τελευταίες 10 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι εάν απαιτηθεί νοσηλεία, η ασθένεια επαναταξινομείται ως σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (SARI, Sever Acute Respiratory Infection).

O ορισμός της γριπώδους συνδρομής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι ο μόνος, καθώς άλλοι οργανισμοί μπορεί να έχουν διαφορετικούς ορισμούς. Για παράδειγμα, το επίσης πλέον γνωστό μας λόγω COVID αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών CDC ορίζει τη γριπώδη συνδρομή ως την εμφάνιση πυρετού 38° C ή μεγαλύτερου με ταυτόχρονα συμπτώματα βήχα ή πονόλαιμου.

 

Συχνότητα

 

Η γριπώδης συνδρομή είναι συχνότατη. Υπολογίζεται ότι οι ενήλικες μπορεί να παρουσιάσουν από 1 έως 3 επεισόδια ετησίως, ενώ η συχνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη στα παιδιά που μπορεί να παρουσιάζουν 3 έως 6 επεισόδια κάθε χρόνο. Όπως αναμένεται, η πλειοψηφία των επεισοδίων είναι από Οκτώβριο έως Μάρτιο.

 

Πού οφείλεται

 

Η γριπώδη συνδρομή μπορεί να οφείλεται στον ιό της γρίπης, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι ιοί που επηρεάζουν το αναπνευστικό μας σύστημα και προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Πρέπει να τονίσουμε (αλλά και να αποδεχθούμε) ότι μαζί με τον ιό της γρίπης, κάθε χειμώνα υπάρχουν “παράπλευροι ιοί”, οι οποίοι φυσικά παρουσιάζουν διασπορά στον πληθυσμό.

 

Αντιμετώπιση

 

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να αμβλύνουν τα συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής και να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά περίπου 1 με 2 ημέρες. Συνιστάται η λήψη τους μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθούν αργότερα, μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών.

Πέρα από τα φάρμακα, ο γιατρός θα συστήσει πρόσληψη υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης του οργανισμού, επαρκή ύπνο και άφθονη ξεκούραση για την ανασύνταξη του ανοσοποιητικού και πιθανόν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ρινικής συμφόρησης ή βήχα.

Να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως δράση εναντίων των ιών που προκαλούν γριπώδη συνδρομή (και φυσικά του ιού της γρίπης) καθώς η δράση τους περιορίζεται αποκλειστικά στις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια.

 

Γριπώδης συνδρομή και παιδιά

 

Καθώς η γριπώδης συνδρομή είναι μία κατ’ εξοχήν “παιδική” υπόθεση, που βασανίζει όμως μικρούς και μεγάλους, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές εάν το παιδί σας παρουσιάσει συμπτώματα:

  • Κρατήστε το παιδί στο σπίτι μέχρι να γίνει καλά.
  • Αποφύγετε τον συγχρωτισμό του παιδιού με άλλα παιδιά, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχει μωρό ηλικίας μικρότερης του έτους.
  • Εάν το παιδί σας φαίνεται καταβεβλημένο και νωθρό, έστω και χωρίς ιδιαίτερα υψηλό πυρετό, ζητήστε να το εξετάσει άμεσα ο παιδίατρος.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές και τις οδηγίες του παιδιάτρου.
  • Χορηγήστε προσεκτικά τα φάρμακα στις δόσεις που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος. Μην αγοράζετε και μην χορηγείτε αντιβιοτικά στο παιδί.
  • Μη διακόπτετε τη θεραπεία με δική σας πρωτοβουλία.
  • Στείλτε το παιδί στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό όταν θα είναι τουλάχιστον 24 ώρες απύρετο και θα νιώθει εντελώς καλά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!