Παρά τα μέτρα προστασίας και τις 2 δόσεις εμβολίου, πιθανόν και τη συμπληρωματική, κάποιες φορές ίσως περνά από το μυαλό σας η περίπτωση του πώς θα ήταν να αρρωστήσετε με κορωνοϊό (εάν δεν έχετε ήδη νοσήσει). Και, φυσικά, ξέρετε ότι κάθε χρόνο, η γρίπη δίνει το παρών, έστω και αν πέρυσι ήταν ιδιαίτερα μειωμένη λόγω μέτρων κορωνοϊού.

Εάν λοιπόν ξυπνήσετε ένα πρωί με πυρετό και πόνους στους μύες, είναι πιθανόν να σκεφτείτε “Είναι γρίπη ή μήπως είναι Covid;” Και τότε μία ακόμη χειρότερη σκέψη ίσως κάνει την εμφάνισή της: “μήπως είναι και τα δύο μαζί;”

Πριν βιαστείτε να πείτε “αποκλείεται”, σας λέμε ότι ναι, είναι δυνατόν να έχετε γρίπη και κορωνοϊό μαζί. Και σύμφωνα, με τους ειδικούς, δεν υπάρχει λόγος για να μην κάνετε τόσο το εμβόλιο του κορωνοϊού, όσο και αυτό της γρίπης. Στην πραγματικότητα, με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και τη γρίπη να ανακάμπτει, αυτή θα ήταν και η καλύτερη τακτική.

Δείτε τι θα σήμαινε γρίπη και κορωνοϊός μαζί στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γρίπη και κορωνοϊός μαζί

Στατιστικά, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να ξυπνήσετε ένα πρωί με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό να σας έχουν πλήξει, συγχρονισμένα, ακριβώς το ίδιο δευτερόλεπτο. Ωστόσο, είναι απόλυτα πιθανό να κολλήσετε τη μία νόσο και σύντομα ή σχεδόν αμέσως να κολλήσετε την άλλη, καταλήγοντας να μάχεστε και τις 2 την ίδια στιγμή.

 

Διπλό χτύπημα για το ανοσοποιητικό

Ο μεγάλος χαμένος από το διπλό αυτό χτύπημα είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς οι συνέπειες παράλληλης γρίπης και κορωνοϊού θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Σκεφθείτε ότι από μόνη της, τόσο η γρίπη, όσο και η Covid-19 μπορούν να προσβάλλουν το αναπνευστικό με πιθανό αποτέλεσμα υγρό στους πνεύμονες, πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Επιπλέον, κάθε μία από τις δύο ασθένειες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυϊκών ιστών, καρδιακό τραυματισμό αλλά και σήψη. Όμως η ταυτόχρονη ύπαρξη και των δύο ασθενειών, όπως τονίζουν Αμερικανοί καθηγητές ιατρικής αυξάνει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων σε οποιοδήποτε από τα συστήματα οργάνων.

 

Χειμώνας 2021 – 2022: μία απρόβλεπτη χρονιά

Τα στοιχεία, παγκοσμίως είναι ακόμη ελλιπή, όσον αφορά την ταυτόχρονη διάδοση γρίπης και COVID, καθώς, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Κίνας τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021, οι 2 ασθένειες δεν συνέπεσαν. Καθώς όμως τα lockdowns αίρονται ή ελαττώνονται, ο φετινός χειμώνας είναι εντελώς απρόβλεπτος. Πραγματικά, κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο διπλό μέτωπο γρίπης – κορωνοϊού. Η καλύτερη λύση; Εμβολιασμός έναντι και των δύο.

 

Συστάσεις για εμβόλιο γρίπης και κορωνοϊού.

Δείτε παρακάτω τι συνιστούν οι ειδικοί.

 

Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης φέτος;

Ναι, να το κάνετε. Οι συνέπειες του να κολλήσετε γρίπη με τον κορωνοϊό επίσης να κυκλοφορεί είναι σοβαρές.

 

Μπορώ να κάνω και τα δύο εμβόλια μαζί; Δεν θα έχω διπλές παρενέργειες;

Το πλεονέκτημα του να κάνετε εμβόλιο για γρίπη και κορωνοϊό μαζί είναι ότι εάν έχετε παρενέργειες,  θα τις έχετε μία φορά και για τα δύο.

 

Θα υπάρξει κοινό εμβόλιο για γρίπη και κορωνοϊό;

Αυτή τη στιγμή ένας σημαντικός αριθμός φαρμακευτικών εταιριών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Καθώς αρχίζει να διαφαίνεται ότι η COVID θα είναι μαζί μας στο ορατό μέλλον, είτε σαν εποχική νόσος είτε σαν πανδημία, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευθούμε τόσο από αυτήν όσο και από τη γρίπη.

Το κοινό εμβόλιο είναι το ιδανικό, καθώς κανείς μας δεν θέλει δύο τρυπήματα ή δύο ταξίδια για εμβολιασμό. Παρ’ όλα αυτά, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να περιμένουμε τι θα μας δείξει η επιστήμη, καθώς οι δύο ιοί είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Μελέτες γίνονται παντού στον κόσμο, κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή και σύντομα θα έχουμε νέα. Ελπίζουμε να είναι καλά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!