“Με τριγυρνά γρίπη”

“Είμαι γριπωμένος”

“Τρίτη γρίπη φέτος”

“Γρίπη, αλλά θα την περάσω στο πόδι”

Γρίπη. Η συχνότητα με την οποία μιλάμε για αυτή, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συχνότητα με την οποία την κολλάμε! Δεν είναι τυχαίο, καθώς η λέξη “γρίπη” χρησιμοποιείται, στην καθομιλουμένη, για πολλές περισσότερες περιπτώσεις από την πραγματική γρίπη, περιπτώσεις που αρχίζουν από ένα απλό κρυολόγημα και φτάνουν στη γριπώδη συνδρομή.

Φυσικά, με τόσες ασθένειες να παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα με αυτά της γρίπης είναι λογικό, αρκετοί από εμάς να αγνοούμε την πραγματική συχνότητα της γρίπης. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η γρίπη με αριθμούς

Πυρετός, ρίγη, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, βουλωμένη μύτη, πόνοι στις αρθρώσεις, πόνοι στους μύες, πονοκέφαλοι, κόπωση, εμετός, διάρροια. Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι πιθανόν να έχετε γρίπη. Ας δούμε κάποιους αριθμούς, βασισμένους στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας CDC (γνωστού πλέον και για τις ανακοινώσεις περί κορωνοϊού).

  • 8% Ο γενικός πληθυσμός που κολλά γρίπη κάθε χρόνο
  • 9,3% Παιδιά 0 έως 17 ετών που κολλάνε γρίπη κάθε χρόνο
  • 8,8% Ενήλικες 18 έως 64 ετών που κολλάνε γρίπη κάθε χρόνο
  • 3,9% Ενήλικες 65 και άνω που κολλάνε γρίπη κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν είναι 2 φορές πιο πιθανό για ένα παιδί να περάσει γρίπη από ότι ένας ενήλικας άνω των 65 ετών. Η γρίπη είναι μία ιδιαίτερα “νεανική” νόσος.

 

Γρίπη ανά πενταετία

Εάν σας ρωτούσε κάποιος “κάθε πότε περνάτε γρίπη”, ίσως πολλοί από εσάς να απαντούσαν “μα κάθε χρόνο φυσικά” ή και “δυό φορές τον χρόνο”. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Παλαιότερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφερε στο φως κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστατικών γρίπης υπερεκτιμάται από τον γενικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι λοιμώξεις από γρίπη, ελαττώνονται με την πάροδο των χρόνων. Ένας ενήλικος τριάντα ετών και πάνω κολλάει γρίπη περίπου δύο φορές τη δεκαετία. Σίγουρα η μία γρίπη ανά πενταετία είναι πολύ μικρότερη συχνότητα από αυτή που πιθανώς νομίζαμε! Να σημειωθεί ωστόσο, ότι τα ανήλικα άτομα έχουν σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων, καθώς κολλάνε γρίπη περίπου χρόνο παρά χρόνο.

 

Εποχική γρίπη 2021 – 2022

Ωστόσο, η μικρότερη συχνότητα με την οποία κάποιος κολλάει γρίπη από αυτή που πιθανώς να είχαμε στο μυαλό μας, δεν είναι, σε καμία περίπτωση, λόγος να επαναπαυθούμε. Σε ένα χειμώνα που προβλέπεται δύσκολος, απρόβλεπτος και με την πανδημία COVID να είναι πάντα εδώ (και, ναι, μπορεί κάποιος να κολλήσει κορωνοϊό και γρίπη μαζί), χρειάζεται πάντα εγρήγορση, μέτρα ασφαλείας και εμβολιασμός.

Απαντάμε παρακάτω στις συχνότερες ερωτήσεις για την εποχική γρίπη της περιόδου 2021 – 2022.

 

Θα υπάρξουν νέοι ιοί γρίπης φέτος;

Οι ιοί της γρίπης συνεχώς μεταλλάσσονται. ΔΕΝ είναι ασυνήθιστο να εμφανιστεί ένας νέος ιός φέτος.

 

Πότε θα ξεκινήσει η μετάδοση της γρίπης και πότε θα κορυφωθεί;

Ο ακριβής χρονικός προσδιορισμός είναι δύσκολος. Ωστόσο, η απουσία δραστηριότητας του ιού της γρίπης από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα λόγω των COVID lockdowns είναι πιθανόν να οδηγήσει σε ένα πρώιμο, και πιθανόν ιδιαίτερα σοβαρό κύμα γρίπης. Συνιστάται να εμβολιαστείτε νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

 

Κανένας γνωστός μου δεν έχει γρίπη. Να περιμένω;

Αυτό, δυστυχώς, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο και την ταχύτητα που μεταδίδεται η νόσος. Ιδανικά, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) να είστε εμβολιασμένοι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!