Η σχέση παχυσαρκίας και αυτοεκτίμησης


Ψυχοθεραπεύτρια BSc, MSc
Email: christinavl@hotmail.com
Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην αξία μας, στην αγάπη και την αποδοχή που νιώθουμε για τον εαυτό μας, η οποία ως ένα μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από την αγάπη και την επιβεβαίωση που εισπράξαμε από το περιβάλλον μας κατά την παιδική ηλικία. Η έλλειψη αυτοεκτίμησης συνδέεται με την αμφισβήτηση των δυνατοτήτων μας, την αποφυγή του να παίρνουμε ρίσκα, την κοινωνική απομόνωση, την ανησυχία και την παραμέληση του εαυτού μας. Όσο χαμηλότερη είναι η αυτοεκτίμηση, η πιθανότητα να ερμηνεύουμε τα γεγονότα της ζωής και τις σχέσεις μας με αρνητικό τρόπο είναι αυξημένες.
Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία είναι μια παθολογική κατάσταση με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, που προκαλεί εξίσου σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Εκτός από γενετικούς παράγοντες, η παχυσαρκία καθορίζεται και από ψυχολογικές δυσκολίες που με την σειρά τους οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές.
Ένα ερώτημα που προσπαθεί να διευκρινίσει ποιο από τα δύο είναι η αιτία του άλλου, είναι αν η παχυσαρκία οδηγεί στην έλλειψη αυτοεκτίμησης ή το αντίθετο.
Η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στο άτομο που το κάνουν να νιώθει άβολα με τον εαυτό του και τους γύρω του, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η κακή εικόνα του εαυτού λειτουργεί δραματικά στην εξέλιξη της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς. Αν οι σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου δεν είναι θετικοί σύμμαχοι δεν θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί ή να διατηρήσει μια εικόνα που το ικανοποιεί.
Οι άνθρωποι που αισθάνονται ανάξιοι και μη αξιαγάπητοι απομονώνονται και αποφεύγουν την έκθεση και τις συναναστροφές. Δυσκολεύονται να βρουν το κίνητρο να βελτιώσουν και να στηρίξουν τον εαυτό τους και εγκλωβίζονται σε αυτοκαταστροφικούς φαύλους κύκλους.
Από την άλλη πλευρά μια προϋπάρχουσα χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Συχνά τα συναισθηματικά κενά και αδιέξοδα, όπως το αίσθημα μοναξιάς, η κατάθλιψη και τα αισθήματα απόρριψης, καλύπτονται με υπερβολική κατανάλωση φαγητού με σκοπό την συναισθηματική ικανοποίηση και ανακούφιση.
H κατανάλωση φαγητού συνδέεται άμεσα με την ψυχική μας κατάσταση. Συχνά τρώμε “ για συναισθηματικούς λόγους”. Το “συναισθηματικό φαγητό” όπως ονομάζεται δεν εξυπηρετεί την ικανοποίηση της πείνας αλλά την καταπολέμηση αρνητικών συναισθημάτων και λειτουργεί ως παρηγοριά ή εκτόνωση.
Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής συνολικά. Γι αυτό τον λόγο και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ολιστική και να περιλαμβάνει τη συνεργασία παθολόγου, διατροφολόγου, ψυχοθεραπευτή και γυμναστή.
Ενώ δεν υπάρχει μια δίαιτα που να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, το άγχος ή την χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναμφισβήτητα η κατάλληλη διατροφή – αυτή που διασφαλίζει την καλή υγεία του ανθρώπου – συμβάλλει θετικά στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας και ευεξίας.
Σε περίπτωση που η συναισθηματική κατάσταση είναι η αιτία που το άτομο έχει αναπτύξει μια παθολογική σχέση με το φαγητό, θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσει και να θεραπεύσει τα ψυχολογικά αίτια και στη συνέχεια να ασχοληθεί με μια δίαιτα και όχι με την αντίστροφη σειρά.
Με τη βοήθεια ενός ειδικού, το άτομο θα αρχίσει να ξεχωρίζει την πραγματική πείνα από την συναισθηματική και να αναγνωρίζει τις ψυχολογικές αιτίες που το στρέφουν στο συναισθηματικό φαγητό.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!