Υπάρχουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της δημοσιότητας είτε λόγω της επικινδυνότητάς τους (AIDS) είτε λόγω της τεράστιας τους διάδοσης (κονδυλώματα). Ωστόσο, υπάρχει μία μόλυνση, που ενώ σπάνια γίνεται αντικείμενο συζήτησης, είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι νομίζουμε.

Πρόκειται για τη βλεννόρροια (ή γονόρροια). Πολλές φορές, η πάθηση αυτή βρίσκεται “κάτω από το ραντάρ”, τόσο το δικό μας όσο και των μέσων μαζικής ενημέρωσης – και δεν θα έπρεπε. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε για τη μόλυνση.

 

Τι είναι η βλεννόρροια;

Πρόκειται για γονοκοκκική λοίμωξη που προκαλείται από το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Η νόσος προσβάλλει τον βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων, όπως η ουρήθρα σε άνδρες και γυναίκες και ο τράχηλος, η μήτρα και οι σάλπιγγες στις γυναίκες.

Η νόσος, εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες, όπως στειρότητα σε γυναίκες και άνδρες, διάδοση του βακτηρίου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και σε άλλες περιοχές του σώματος όπως οι αρθρώσεις, καθώς και επιπλοκές στα βρέφη που μολύνονται από πάσχουσες μητέρες.

 

Πόσο συχνή είναι η βλεννόρροια;

Πολύ πιο συχνή από όσο νομίζουμε. Πρόκειται για το δεύτερο συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα στην Ευρώπη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπολογίζεται ότι προσβάλλονται από βλεννόρροια πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο, εκ των οποίων μόνο το 50% δηλώνεται σε επίσημες αρχές.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι αριθμοί που καταγράφονται σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι της τελευταίας εικοσαετίας.

 

Πώς μεταδίδεται

Η βλεννόρροια μεταδίδεται σεξουαλικά μέσω των ανδρικών και γυναικείων γεννητικών οργάνων, του στόματος και του πρωκτού μολυσμένου προσώπου. Να σημειωθεί ότι η παρουσία σπέρματος δεν είναι απαραίτητη για τη μετάδοση. Η βλεννόρροια μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του τοκετού στο νεογνό από μολυσμένη μητέρα.

 

Συμπτώματα στους άνδρες

 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Πυώδεις εκκρίσεις της ουρήθρας
 • Πρήξιμο ενός όρχεως
 • Δυσουρία (δυσκολία στην έξοδο των ούρων).

 

Συμπτώματα στις γυναίκες

 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
 • Πόνος κατά την ούρηση
 • Κολπική αιμορραγία μεταξύ περιόδων
 • Πόνος στην πυελική χώρα
 • Πόνος στην κοιλιά.

 

Η βλεννόρροια σε άλλα σημεία του σώματος

Η βλεννόρροια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα παρακάτω μέρη του σώματος:

 • Πρωκτός. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρωκτικό κνησμό, έκκριση παρόμοια με πύον από το ορθό, στίγματα με έντονα κόκκινο αίμα στο χαρτί τουαλέτας, πόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης.
 • Μάτια. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και πυώδεις εκκρίσεις από το ένα ή και τα δύο μάτια.
 • Λαιμός. Συμπτώματα λοίμωξης στο λαιμό μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο και πρησμένους λεμφαδένες.
 • Αρθρώσεις. Εάν μία ή περισσότερες αρθρώσεις μολυνθούν από βακτήρια (σηπτική ή λοιμώδης αρθρίτιδα), οι προσβεβλημένες αρθρώσεις μπορεί να είναι ζεστές, κόκκινες, πρησμένες και εξαιρετικά επώδυνες, ειδικά κατά τη διάρκεια της κίνησης.

 

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία της νόσου απαιτεί χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής. Δυστυχώς, η ικανότητα της νόσου να αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά περιορίζει συνεχώς τις θεραπευτικές επιλογές. Εκτός της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών (απαραίτητης άλλωστε σε κάθε μικροβιακή λοίμωξη), συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με το πέρας της θεραπείας για να διαγνωστούν εμμένουσες λοιμώξεις.

Ωστόσο, όπως και σε κάθε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής, ο περιορισμός των ερωτικών συντρόφων και ιδανικά η μονογαμική σχέση, μετά από τεστ και των 2 συντρόφων, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προφυλαχθείτε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!