Το θαύμα της ζωής είναι μία διαδικασία που συμβαίνει αργά, με μεγάλες αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μανούλας. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι ορατές και απαιτούν από τη γυναίκα να προσαρμόσει τη ζωή της στις νέες συνθήκες. Μετά από το πρώτο τρίμηνο για παράδειγμα, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως η σάουνα, η υπερβολική ηλιοθεραπεία και τα σπορ επαφής.

Όμως, υπάρχουν αλλαγές στο σώμα κάθε γυναίκας, που δεν είναι ορατές και αφορούν τα οστά της. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πληροφορίες για την υγεία των οστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και το τι πρέπει να κάνετε για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο την οστική σας υγεία.

 

Ασβέστιο – παραπάνω από απαραίτητο

Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι έγκυες (και όχι μόνο) χρειάζονται ασβέστιο. Γιατί όμως αυτό το στοιχείο είναι τόσο απαραίτητο; Γιατί, πολύ απλά, χωρίς αυτό, δεν θα είχαμε οστά ή δόντια! Το 90% του ασβεστίου στον οργανισμό μας βρίσκεται στα οστά μας – σε αριθμούς, αυτό είναι περίπου 1 έως 2 κιλά του σωματικού μας βάρους.

Ας σημειώσουμε ότι εκτός από την υγεία οστών και δοντιών, το ασβέστιο συμμετέχει ενεργά στην κίνηση των μυών, στη φυσιολογική λειτουργία του καρδιακού ρυθμού και στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Η πρόβλεψη της φύσης

Ας αρχίσουμε από τα καλά νέα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φύση έχει προβλέψει ώστε να διατηρείται η επάρκεια ασβεστίου στο σώμα της μητέρας. Αυτό επιτρέπει τόσο την ομαλή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου, όσο και τη διατήρηση καλής οστικής πυκνότητας της μέλλουσας μητέρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται αύξηση παραγωγής οιστρογόνων που συμβάλλουν στην προστασία των οστών. Επιπλέον, οι έγκυες, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, εμφανίζουν μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου από τις τροφές σε σχέση με γυναίκες που δεν κυοφορούν.

Τέλος, μελέτες έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα στην υγεία των οστών της γυναίκας. Όσες περισσότερες εγκυμοσύνες είχε μία γυναίκα (τουλάχιστον 28 εβδομάδων) τόσο πιο πυκνά είναι τα οστά της και αντίστοιχα μειωμένος ο κίνδυνος καταγμάτων αργότερα στη ζωή.

 

Θηλασμός και οστική υγεία

Ο θηλασμός επηρεάζει τα οστά μιας μητέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες χάνουν συχνά 3 έως 5 τοις εκατό της οστικής μάζας τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού (αν και την ανακτούν γρήγορα μετά τον απογαλακτισμό). Αυτή η απώλεια οστού οφείλεται στην αυξημένη ανάγκη ασβεστίου για το μωράκι. Αυτό το ασβέστιο θα προέλθει από τα αποθέματα της μητέρας στα οστά. Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν οστική μάζα κατά τη διάρκεια του θηλασμού επειδή παράγουν λιγότερα οιστρογόνα.

 

1.000 mg ασβέστιο την ημέρα

Η φροντίδα των οστών μας είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, πριν, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Ισορροπημένη διατροφή με επαρκές ασβέστιο, τακτική άσκηση και υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να μας συνοδεύουν για πάντα.

Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το ασβέστιο, η ανάγκη (όσο και αν έχει προβλέψει η φύση) για αυτό στο σώμα σας, είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού επειδή τόσο εσείς όσο και το μωρό σας το χρειάζεστε.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (National Academy of Sciences) συνιστά στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν να καταναλώνουν 1.000 mg ασβεστίου κάθε μέρα. Για δε τις εγκύους σε εφηβική ηλικία, η συνιστώμενη πρόσληψη είναι ακόμη υψηλότερη: 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα.

 

Άλλες συμβουλές για τα οστά σας

Δείτε κάποιες επιπλέον συμβουλές για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

Καλές πηγές ασβεστίου

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί και παγωτό
  • Αμύγδαλα
  • Αποξηραμένα σύκα
  • Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
  • Μικρά ψαράκια (σαρδέλες, μαρίδες, γαύροι)
  • Όσπρια
  • Σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, χόρτα κλπ.
  • Σουσάμι
  • Τόφου (προϊόν από γάλα σόγιας)
  • Φυτικά ροφήματα αμυγδάλου, φουντουκιού, καρυδιού, βρώμης κλπ.

Επιπλέον, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα ασβεστίου για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

 

Οστά και άσκηση

Όπως ακριβώς οι μύες σας, τα οστά σας γίνονται πιο δυνατά με την άσκηση. Περπάτημα, χορός, σκάλες με τα πόδια, βαράκια θα κάνουν τα οστά σας πιο ισχυρά. Η εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για μία υγιή γυναίκα ώστε να αποφεύγει την άσκηση – οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν ακριβώς το αντίθετο.

 

Σύλλογος Πεταλούδα – ενημερωθείτε για τη σκελετική υγεία

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τη σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση νόσων που σχετίζονται με τα οστά από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας  Πεταλούδα. Ο σύλλογος είναι αναγνωρισμένος από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και αποτελεί το μοναδικό σωματείο το οποίο απευθύνεται στο κοινό για τη σκελετική υγεία. Ιστοσελίδα: osteocare.gr

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!