Ο απογαλακτισμός είναι μία σημαντική περίοδος στη ζωή του μωρού και ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ανάπτυξή του. Χρειάζεται προσοχή, υπομονή και κάποιες φορές επιμονή, ειδικά εάν το μωράκι σας εκφράσει δυσαρέσκεια. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Ο απογαλακτισμός αφορά δύο: και το μωρό και τη μαμά!

Ποιες είναι λοιπόν οι αλλαγές στο σώμα της μητέρας μετά τον θηλασμό; Το σίγουρο είναι ότι το τέλος του θηλασμού δεν είναι και τέλος εποχής, ούτε για εσάς ούτε για το σώμα σας. Συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες σωματικές αλλαγές (αλλά και κάποιες ψυχικές) και σας τις παρουσιάζουμε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Αλλαγές στο στήθος

Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι το στήθος τους θα γίνει πιο χαλαρό μετά τον θηλασμό. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι είτε θηλάζετε είτε όχι, το στήθος σας πιθανότατα θα αλλάξει σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης περίοδο. Ο θηλασμός είναι απλά ένας από τους αρκετούς παράγοντες που καθορίζουν το πώς θα μοιάζει το στήθος σας, μαζί με τα γονίδια, το βάρος, τις συνήθειες υγείας και την ηλικία σας.

Το σίγουρο είναι ότι το πρησμένο κατά τη διάρκεια του θηλασμού στήθος, μέσα σε 2 εβδομάδες από την έναρξη του απογαλακτισμού θα έχει ξεφουσκώσει. Ευτυχώς, για εσάς, η απώλεια λίπους που προκαλεί αυτό το ξεφούσκωμα θα αποκατασταθεί σταδιακά και μετά από 6 περίπου μήνες το στήθος σας θα επανέλθει στην προ θηλασμού κατάστασή του.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι και μετά τον απογαλακτισμό, κάποιες γυναίκες μπορεί να δυσκολευθούν στο “άδειασμα” του στήθους από το γάλα, με αποτέλεσμα κάποιες τελευταίες μαστίτιδες που αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να οδηγήσουν σε απόστημα μαστού (το απόστημα εμφανίζεται περίπου στο 3% των γυναικών με μαστίτιδα).

 

Υπερευαισθησία και διαρροές γάλακτος

Όταν το γάλα τελειώσει οριστικά, οι μητέρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το στήθος τους είναι πιο ευαίσθητο από ό,τι πριν τον θηλασμό, κάτι που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Το σώμα της γυναίκας προετοιμάζεται για επάνοδο της ωορρηξίας και αυτό μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες διαπιστώνουν ότι δεν θέλουν ο σύντροφός τους να αγγίξει το στήθος τους για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό.

Τέλος, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εκπλαγούν όταν διαπιστώνουν ότι μήνες μετά το τέλος του απογαλακτισμού, υπάρχει ακόμα γάλα στο στήθος τους. Μάλιστα, όσο περισσότερο και πιο τακτικά θηλάζει η μητέρα, τόσο πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό. Εάν η μαμά θήλαζε το μωράκι δέκα φορές την ημέρα, το γάλα της θα πάρει περισσότερο χρόνο για να πάψει να παράγεται.

 

Ουροποιητικό

Η μερική ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό δεν είναι σπάνια. Οφείλεται στην αναδιαμόρφωση του σώματος από την ορμόνη χαλαζίνη που προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό, κάνοντας συνδέσμους και αρθρώσεις να χαλαρώσουν. Ο απογαλακτισμός θα βοηθήσει την πυελική περιοχή να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση επιτρέποντας καλύτερο έλεγχο. Μπορείτε να γελάσετε και να φτερνιστείτε ξανά!

 

Δέρμα

Απογαλακτισμός σημαίνει παύση παραγωγής της ορμόνης ωκυτοκίνης, με αποτέλεσμα αύξηση του επιπέδου άγχους (προσθέστε σε αυτό και το άγχος που έχει φέρει στη ζωή σας το νέο μωράκι). Η αύξηση του άγχους και οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε παραγωγή σμήγματος με αποτέλεσμα ακμή. Ωστόσο, το σώμα, όπως και σε πάμπολλες άλλες καταστάσεις, “μαγικά” θα επιδιορθώσει το πρόβλημα μέσα σε ένα περίπου μήνα.

 

Επανέναρξη περιόδου

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, πολλές μητέρες ξεχνάνε “εκείνες τις μέρες του μήνα”. Ο θηλασμός καταστέλλει την ωορρηξία, οπότε αν και η μαμά μπορεί να ταλαιπωρείται από πόνο στο στήθος και άλλα σχετικά με τον θηλασμό θέματα, δεν ταλαιπωρείται τουλάχιστον και από την περίοδό της.

Ωστόσο, μετά τον απογαλακτισμό, εάν δεν έχει έλθει ήδη η πρώτη περίοδος, θα έρθει σύντομα, ξεκινώντας από τις αλλαγές στη διάθεση, κράμπες και πιθανές εκκρίσεις. Μάλιστα λόγω των ορμονικών αλλαγών, η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε ένα διαρκές PMS μέχρι τελικά να επανέλθει πλήρως ο κύκλος της.

 

Ψυχολογία

Το τέλος του θηλασμού, για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι η αρχή μίας περιόδου κατάθλιψης. Ανεξάρτητα με το πόσο καιρό η μαμά θήλαζε το μωράκι, ο απογαλακτισμός μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης, ειδικά εάν ήλθε νωρίτερα από ότι τον σχεδίαζε η γυναίκα. Εάν νιώσετε κάτι τέτοιο, πρώτα από όλα ηρεμήστε καθώς είναι απολύτως φυσιολογικό.

Όμως, ειλικρινά, δεν υπάρχει λόγος να μελαγχολείτε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Σκεφθείτε ότι το θαύμα που φέρατε στον κόσμο, απλά συνεχίζει το όμορφο ταξίδι του από άλλα μονοπάτια πλέον και ακολουθήστε το!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!