Στο θέμα των διακοπών, του ήλιου και του αντηλιακού, οι ερωτήσεις είναι πολλές! Κάποιες από αυτές είναι ρητορικές καθώς γνωρίζουμε ήδη την απάντηση.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα:

“Χρειάζομαι αντηλιακό στον ήλιο;”

(Φυσικά και ναι)

Κάποιες άλλες είναι ερωτήσεις κρίσεως:

“Ποια χώρα έχει τον καλύτερο ήλιο;”

(σύμφωνα με τη δική μας κρίση, η Ελλάδα)

Όμως, όσον αφορά το αντηλιακό μας, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που είναι απλά… καυτές! Απομονώσαμε 7 από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε, μαζί με τις απαντήσεις τους.

 

#01. Υπάρχουν συστατικά στα αντηλιακά που είναι επικίνδυνα για την υγεία;

Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους ειδικούς, πιστεύεται ότι το συστατικό της οξυβενζόνης μπορεί να είναι επικίνδυνο. Επιπλέον, σε εργαστηριακές έρευνες, η παλμιτική ρητινόλη (ένας τύπος βιταμίνης Α) έχει συνδεθεί με πιθανές κυτταρικές μεταλλάξεις.

 

#02. Δεν είναι όλα τα αντηλιακά ίδια;

Όχι, δεν είναι! Οι ακτίνες του ήλιου UVB προκαλούν ηλιακό έγκαυμα και μελάνωμα ενώ οι ακτίνες UVA προκαλούν γήρανση και πιθανό καρκίνο του δέρματος. Επειδή λοιπόν ο κίνδυνος είναι διπλός, προτιμήστε τα αντηλιακά με προστασία ευρέως φάσματος που προστατεύουν διπλά.

Επιπλέον, δύο φυσικά συστατικά στα αντηλιακά που προτιμώνται από τους ειδικούς είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Αυτά τα συστατικά αφενός μας προστατεύουν από το ευρύ φάσμα των ακτινών UVA και UVB, ενώ αφετέρου δεν διασπώνται τόσο εύκολα όσο άλλα αντηλιακά συστατικά.

 

#03. Ποια είναι τα καλύτερα αντηλιακά για παιδιά και βρέφη;

Τα καλύτερα αντηλιακά για τα παιδιά είναι αυτά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου σε επίπεδα τουλάχιστον 7% και με SPF 30 ή υψηλότερο. Μπορείτε συνήθως να δείτε αυτά τα ποσοστά στις ετικέτες των αντηλιακών.

Προσοχή όμως στον ήλιο! Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι γονείς πρέπει να κρατούν τα μωρά κάτω των 6 μηνών μακριά από το άμεσο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ για τα μωρά ηλικίας άνω των 6 μηνών, η Ακαδημία συνιστά τη χρήση αντηλιακού με SPF τουλάχιστον 15 σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές.

 

#04. Ποιο είναι το πιο ασφαλές αντηλιακό; Η κρέμα ή το σπρέι;

Αν και το σπρέι θεωρείται – και είναι – πιο βολικό, ειδικά για τις δυσπρόσιτες περιοχές, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κρέμες προσφέρουν καλύτερη κάλυψη και είναι ασφαλέστερα αντηλιακά. Ακόμη, ένα πρόβλημα με τα σπρέι, ειδικά όταν φυσά δυνατός άνεμος, είναι η περίπτωση εισπνοής σωματιδίων που ενδεχόμενα θα βλάψουν τους πνεύμονες.

Μπορείτε να δείτε το ειδικό, συγκριτικό μας τεστ “Κρέμα VS σπρέι” εδώ.

 

#05. Λήγει το αντηλιακό;

Το αντηλιακό δεν είναι σαν το παλιό, καλό κρασί. Όσο παλιώνει, τόσο λιγότερο δραστικό γίνεται. Τα συστατικά ενός αντηλιακού, όπως άλλωστε και κάθε άλλου προϊόντος προσωπικής φροντίδας, με την πάροδο του χρόνου χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Ελέγξτε το σύμβολο διάρκειας ζωής στο αντηλιακό σας (μοιάζει με ανοιχτό καπάκι) που δείχνει πόσους μήνες ζωής έχει το προϊόν από τη στιγμή που το ανοίξατε. Η συμβουλή είναι να μην ανασύρετε αντηλιακά από το ντουλάπι, περσινά, προπέρσινα ή… αρχαία. Νέο καλοκαίρι, νέο αντηλιακό!

 

#06. Πόσο σημαντικός είναι ο Δείκτης Προστασίας στο αντηλιακό;

Είναι πολύ σημαντικός, αλλά δεν είναι το παν. Ο Δείκτης Προστασίας SPF (Sun Protection Factor) είναι ένας πολλαπλασιαστής που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα εργαστήριο και όχι το διαβατήριο για να περνάμε όλη την ημέρα στην παραλία κάτω από τον ήλιο.

Ανεξαρτήτως του Δείκτη Προστασίας του αντηλιακού σας (ναι, ακόμη και SPF 100) εφαρμόζετε ξανά κάθε 2 ώρες ή συχνότερα εάν έχετε μπει στο νερό και αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι.

 

#07. Υπάρχει πραγματικά διαφορά μεταξύ αντηλιακού προσώπου και αντηλιακού σώματος;

Όσον αφορά την προστασία από τον ήλιο, η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ αντηλιακού προσώπου και σώματος είναι το μέγεθος της φιάλης στην οποία πωλείται το προϊόν. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ξεχωριστό μπουκάλι αντηλιακού για το πρόσωπό σας εάν δεν θέλετε.

Ωστόσο, καθώς το πρόσωπο είναι συχνά πιο ευαίσθητο από το υπόλοιπο σώμα, πολλοί άνθρωποι προτιμούν ένα ελαφρύ, ανθεκτικό αντηλιακό προσώπου για καθημερινή χρήση, που είναι λιγότερο πιθανό να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει κοκκινίλες ή ερεθισμούς.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!