Αυτό το καλοκαίρι, το πρόσωπό σας προστατεύεται από τον ήλιο με την ενυδατική κρέμα και το μακιγιάζ σας με ενσωματωμένο SPF. Τα χείλη σας προστατεύονται χάρη στο ωραιότατο lip balm σας και τα μαλλιά σας από το κομψό καπέλο σας. Ακόμη και οι πατούσες σας προστατεύονται από τον ήλιο στην παραλία καθώς εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε 2 ώρες.

Τα καλύψαμε όλα; Σχεδόν!

Τα νύχια μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήλιο και την ακτινοβολία του. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα προστατεύσετε, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ας γνωρίσουμε τα νύχια μας

Τα νύχια είναι κερατοειδείς αποφύσεις που, όπως και στα περισσότερα ζώα, βρίσκονται στη ραχιαία επιφάνεια των ανθρώπινων δακτύλων. Τα νύχια αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεΐνη, την κερατίνη, η οποία είναι εξαιρετικά αδιάλυτη στο νερό, και αποτελεί επίσης το βασικό υλικό των τριχών.

Κάθε νύχι αποτελείται από 3 μέρη:

  • Τη ρίζα ή ριζονύχιο. Η λευκωπή ζώνη που προβάλλει στη βάση της ρίζας (και εμφανέστερα στον αντίχειρα) ονομάζεται ανατολή ή μηνίσκος. Κάτω από τη ρίζα του νυχιού, και πίσω από τα προστατευτικά πετσάκια, βρίσκεται η μήτρα του νυχιού.
  • Το σώμα του νυχιού.
  • Την κορυφή (ή ελεύθερο άκρο).

 

Τι συμβαίνει στα νύχια όταν τα χτυπά ο ήλιος;

Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην ανάπτυξη του νυχιού. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να κάνει τα νύχια μαλακά και εύθραυστα. Επιπλέον, ο μηνίσκος του νυχιού (ή και όλο το νύχι) μπορεί να αποκτήσει ένα αντιαισθητικό, κιτρινωπό χρώμα, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν κατακόρυφες γραμμές στην επιφάνεια του νυχιού οι οποίες είναι πιθανό να διαρκέσουν για 6 μήνες (ή ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τα νύχια των ποδιών).

Τέλος, το ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και ανησυχητικό είναι ότι δεν είναι αμελητέες οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος (ειδικά σε σκουρόχρωμα άτομα) που εμφανίζονται ακριβώς κάτω από τα νύχια.

 

Το μανικιούρ μπορεί να δώσει λύση

Ένας εξαιρετικός τρόπος προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πιο απλούς. Κατά τη διάρκεια του μανικιούρ σας, χρησιμοποιήστε ένα βερνίκι με προστασία UV που θα δράσει σαν “αντηλιακό νυχιών”. Μπορείτε είτε να αναζητήσετε κάποιο από τα εξειδικευμένα βερνίκια της αγοράς με φίλτρο προστασίας ηλιακής ακτινοβολίας ή απλά να επιλέξετε ένα βερνίκι με σκούρο χρώμα.

 

Μην ξεχνάτε τα δάχτυλα

Σκούρο βερνίκι λοιπόν και “καλώς ήλθες ήλιε”; Μην βιάζεστε τόσο! Τα νύχια σας είναι οργανικά συνδεδεμένα με το περιβάλλον τους, που στην περίπτωσή τους είναι το ίδιο μας το δέρμα, και συγκεκριμένα, τα εξής μέρη:

  • Το παρωνύχιο που είναι το μέρος εκείνο του δέρματος που περιβάλλει ολόκληρη την περιοχή του νυχιού. Η φλεγμονή στις πτυχώσεις αυτού του δέρματος είναι η γνωστή σε όλους μας παρωνυχίδα.
  • Το επωνύχιο που είναι ένα πολύ λεπτό τμήμα δέρματος ακριβώς στη βάση του νυχιού. Το επωνύχιο είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες και συχνά οδυνηρές μολύνσεις.

Η εφαρμογή του αντηλιακού στις ράχες των παλαμών μας και ειδικά στο παρωνύχιο και το επωνύχιο είναι σημαντική – και μάλιστα είναι κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε, ενώ δεν θα έπρεπε.

 

Επιπλέον tips καλοκαιρινής προστασίας για τα νύχια σας

Ο ήλιος και το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τα νύχια σας. Προστατευθείτε με αυτά τα επιπλέον tips προστασίας:

  • Μην αφήνετε τα νύχια σας να μακρύνουν υπερβολικά.
  • Θυμηθείτε ότι τα στρογγυλά νύχια σπάνε δυσκολότερα.
  • Η λίμα είναι φίλος σας. Ας υπάρχει στα αξεσουάρ σας.
  • Φροντίστε τα νύχια σας με κάποια από τα πολλά διαθέσιμα έλαια.
  • Ενυδατωθείτε. Κάνει καλό τόσο στο δέρμα όσο και στα νύχια σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!