Τόσο μέσα από τη δική μας αρθρογραφία, αλλά και από τη γενικότερή σας ενημέρωση και (δυστυχώς) κάποιες φορές από την προσωπική σας πείρα, γνωρίζετε πλέον καλά πότε να αναζητάτε αλλά και πότε να αποφεύγετε την έκθεση στο ηλιακό φως. Ξέρετε ότι οι ώρες μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι είναι οι πιο επικίνδυνες – οι ώρες που η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς!

Όμως, ίσως υπάρχει κάτι που πιθανόν να μη γνωρίζετε: τα συστατικά του αντηλιακού σας. Σε αυτό το θαυματουργό μπουκαλάκι υπάρχουν συστατικά υπεράνω υποψίας, αλλά και, πιθανόν, κάποια συστατικά, για τα οποία οι ερευνητές “χτυπάνε καμπανάκι”. Δείτε τα μεν και τα δε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πόσο σημαντικό είναι να ξέρω τα συστατικά του αντηλιακού μου;

Εξαιρετικά σημαντικό. Τα αντηλιακά προϊόντα, υπό ιδανικές συνθήκες, πρέπει να εφαρμόζονται στο σώμα και το πρόσωπό σας, σε καθημερινή βάση για μία ολόκληρη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά τους πρέπει να έχουν περάσει τα τεστ για μία σειρά από πιθανές παρενέργειες όπως:

  • Ερεθισμοί
  • Δερματικές αλλεργίες
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Πρόκληση καρκίνων
  • Διείσδυση στο δέρμα
  • Βλάβες στο αναπαραγωγικό
  • Βλάβες στην ανάπτυξη.

 

Τα συστατικά που περνάνε τους ελέγχους

Η τελευταία αναφορά από τον αμερικανικό FDA τοποθετεί μόλις 2 συστατικά αντηλιακών στην κατηγορία του “ασφαλούς και αποτελεσματικού”: το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Ας τα γνωρίσουμε.

 

Διοξείδιο του τιτανίου (Titanium dioxide)

Το διοξείδιο του τιτανίου (που υπάρχει στα λεγόμενα φυσικά – οργανικά αντηλιακά)  δρα ως φίλτρο UV ευρέως φάσματος και είναι εγκεκριμένο από τον FDA για χρήση και σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών. Η έρευνα δείχνει ότι είναι γενικά ασφαλέστερο από άλλα συστατικά για εφαρμογή επί δέρματος.

 

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το διοξείδιο του τιτανίου σε σπρέι είναι καλό να αποφεύγεται, καθώς νανοσωματίδια της ουσίας που εισπνέονται μέσω του ψεκασμού έχουν ταξινομηθεί ως “πιθανώς καρκινογόνα” για τους ανθρώπους.

 

Οξείδιο του ψευδαργύρου (Zinc oxide)

Το οξείδιο του ψευδαργύρου απαντάται επίσης σε φυσικά αντηλιακά. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι ασφαλές, χωρίς να διεισδύει στο δέρμα, ακόμη και μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση. Το οξείδιο του ψευδαργύρου αναφέρεται ως

φωτοσταθερό, αποτελεσματικό και ασφαλές για το ευαίσθητο δέρμα.

 

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αναφέρει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα χημικά αντηλιακά και ότι ενώ προστατεύει αποτελεσματικά από τα ηλιακά εγκαύματα (που προκαλούνται από τις UVB) δεν είναι τόσο αποτελεσματικό εναντίον των βλαβών από τον ήλιο (που προκαλούνται από τις UVA).

 

Συστατικά προς αποφυγή

Το πιο συνηθισμένο συστατικό προς αποφυγήν είναι η οξυβενζόνη που συγκεντρώνει τα “πυρά” τόσο του FDA όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας τη γνωρίσουμε, μαζί με κάποια ακόμη συστατικά που δεν θεωρούνται αθώα.

 

Οξυβενζόνη (Oxybenzone)

Το συστατικό έχει κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και διαταράξεις στον ορμονικό κύκλο, θεωρείται ότι είναι δυνητικά πιο επιβλαβές για παιδιά, ενώ παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές στο βάρος νεογνών εγκύων που το χρησιμοποιούσαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020 πρότεινε τον περιορισμό της οξυβενζόνης στα αντηλιακά σε ανώτερο όριο 2,2%.

 

Οκτινοξάτη (Octinoxate)

Η οκτινοξάτη απορροφάται εύκολα από το δέρμα και συνεχίζει να απορροφάται μετά την εφαρμογή του αντηλιακού. Έχει βρεθεί στο αίμα 16 φορές πάνω από το προτεινόμενο όριο ασφάλειας του FDA, ενώ μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι έχει ορμονικές επιδράσεις στο μεταβολικό σύστημα και επηρεάζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Τέλος, πολλές χώρες απαγορεύουν την πώληση αντηλιακών που παρασκευάζονται με οκτινοξάτη, επειδή μπορεί να είναι επιβλαβή για τους υδρόβιους οργανισμούς.

 

Ομοσαλάτη (Homosalate)

Η ομοσαλάτη διεισδύει στο δέρμα, διαταράσσει τις ορμόνες και παράγει τοξικά υποπροϊόντα διάσπασης με την πάροδο του χρόνου. Η πιο πρόσφατη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέστησε μέγιστη συγκέντρωση ομοσαλάτης 1,4% λόγω ανησυχιών για πιθανή ενδοκρινική διαταραχή.

 

Οκτισαλάτη (Octisalate)

Η οκτισαλάτη απορροφάται εύκολα από το δέρμα σε επίπεδα 10 φορές περισσότερα από τα συνιστώμενα 0,5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο του FDA. Για αυτό τον βαθμό απορρόφησης, ο οργανισμός ζήτησε πρόσθετες δοκιμές ασφάλειας. Τέλος, έρευνα έχει συνδέσει την ουσία με  περιπτώσεις αλλεργικής δερματίτιδας.

 

Οκτοκρυλένιο (Octocrylene)

Το οκτοκρυλένιο απορροφάται εύκολα μέσω του δέρματος σε επίπεδα περίπου 14 φορές ανώτερα από ό,τι προβλέπει ο FDA για συστηματική έκθεση, ενώ

προκαλεί σχετικά υψηλά ποσοστά αλλεργιών στο δέρμα. Το οκτοκρυλένιο συχνά αποικοδομείται σε βενζοφαινόνη, που είναι γνωστό καρκινογόνο.

 

Αβοβενζόνη (Avobenzone)

Η αβοβενζόνη είναι λιποδιαλυτή οργανική ένωση που παρέχει προστασία από τις ακτίνες UVA. Επειδή δεν είναι σταθερή, πρέπει να συνδυαστεί με άλλα συστατικά που λειτουργούν ως σταθεροποιητές για να αποτραπεί η διάσπασή της στον ήλιο. Τα προϊόντα διάσπασης της αβοβενζόνης μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ η ίδια η ουσία μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα.

 

Τα συστατικά με μία ματιά

Δείτε τον παρακάτω πίνακα για γρήγορη ενημέρωση:

 

Συστατικό αντηλιακού “Αποτελεσματικό και ασφαλές” κατά FDA Διείσδυση στο δέρμα Ορμονικές διαταραχές Δερματικές αλλεργίες ή άλλες παρενέργειες
Οξυβενζόνη Όχι Ναι Ναι Ναι
Οκτινοξάτη Όχι Ναι Ναι Ναι
Ομοσαλάτη Όχι Ναι Ναι Ναι
Οκτισαλάτη Όχι Ναι Όχι Όχι
Οκτοκρυλένιο Όχι Ναι Όχι Ναι
Αβοβενζόνη Όχι Ναι Ναι Ναι
Διοξείδιο του τιτανίου Ναι Όχι Όχι Να μην εισπνέεται
Οξείδιο του ψευδαργύρου Ναι Όχι Όχι Να μην εισπνέεται

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!