Με την πάροδο του χρόνου, η ανθρωπότητα βρίσκει όλο και περισσότερα όπλα στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Εμβόλια, που πριν ένα χρόνο ήταν σε αρχικό πειραματικό στάδιο, είναι σήμερα διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης είναι πλέον γνωστά σε όλους μας και εφαρμόζονται από (σχεδόν) όλους μας.

Επιπλέον, πολλά υποσχόμενες θεραπείες, όπως το “χάπι εναντίον του κορωνοϊού”, μπορεί να είναι πραγματικότητα πριν το τέλος του χρόνου. Αυτό που πριν δώδεκα μήνες ήταν άγνωστο και τρομακτικό, είναι πλέον κάτι που έχει μελετηθεί ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πάθηση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο αυτών των μελετών, υπάρχουν κάποια πρόσφατα, πολύ ενδιαφέροντα νέα από τον ήλιο. Ο μεγάλος μας φίλος αποδεικνύεται ότι είναι και μεγάλος εχθρός του ιού. Ας τα δούμε αναλυτικά.

 

Η θεωρία

Η επίδραση της ακτινοβολίας UV στο DNA είναι γνωστή. Η ακτινοβολία απορροφάται εύκολα από ορισμένες βάσεις νουκλεϊκών οξέων όπως το DNA και το RNA, δημιουργώντας προβλήματα που είναι δύσκολο να διορθωθούν. Ο κύριος υπεύθυνος είναι η ακτινοβολία UVB (πρόκειται για την ακτινοβολία που κάνει το δικό μας δέρμα να καίγεται ενώ παράλληλα σκοτώνει και τα μικρόβια).

Ας σημειώσουμε ότι εκτός από τις γνωστές μας UVA και UVB υπάρχει και μία ακόμη μορφή ακτινοβολίας στο υπεριώδες, η UVC, η οποία είναι αποδεδειγμένο ότι εξολοθρεύει τον κορωνοϊό, ακόμη και αν αυτός βρίσκεται ήδη μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, λόγω του στρώματος του όζοντος, οι ακτίνες UVC δεν φτάνουν ποτέ στη Γη.

 

Η ευπάθεια του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία – αρχική μελέτη

Τον Ιούλιο του 2020, μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Βιοάμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασε τις επιδράσεις του υπεριώδους φωτός επί του SARS-CoV-2 σε προσομοιωμένο σάλιο. Η μελέτη κατέγραψε ότι ο ιός απενεργοποιήθηκε όταν εκτέθηκε σε προσομοιωμένο ηλιακό φως για 10-20 λεπτά.

Το συμπέρασμα σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης ήταν ότι “το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως απολυμαντικό για μολυσμένα, μη πορώδη υλικά”.

 

Μετέπειτα παρατηρήσεις

Σε επακόλουθες μελέτες, ο ήλιος φαίνεται να “κάνει την έκπληξη” όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του απέναντι στον ιό. Τα 2 πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Ο ιός SARS-CoV-2 αποδείχθηκε τρεις φορές πιο ευαίσθητος στο υπεριώδες φως του ήλιου από τη γρίπη τύπου Α, με το 90 τοις εκατό των σωματιδίων του κορωνοϊού να απενεργοποιούνται μετά από μόλις μισή ώρα έκθεσης στο φως του ήλιου το μεσημέρι το καλοκαίρι (συγκριτικά, το χειμώνα τα μολυσματικά σωματίδια θα μπορούσαν να παραμείνουν ανέπαφα για μέρες).
  • Υπολογισμοί που πραγματοποιήθηκαν από ξεχωριστή ομάδα ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μόρια RNA του ιού καταστρέφονται φωτοχημικά απευθείας από τις ακτίνες φωτός.

 

Η τελευταία μελέτη – το ηλιακό φως αδρανοποιεί τον ιό 8 φορές ταχύτερα

Όμως, τα καλά νέα για τη δύναμη του ήλιου συνεχίζονται. Η τελευταία μελέτη επί του θέματος, από ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου της Santa Barbara, έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός αδρανοποιείται 8 φορές ταχύτερα στο ηλιακό φως από ό,τι προέβλεπαν τα προηγούμενα θεωρητικά μοντέλα.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, υποψιάζονται ότι είναι πιθανό η υπεριώδης ακτινοβολία αντί να επηρεάζει άμεσα το RNA, να αλληλεπιδρά με μόρια στο μέσο δοκιμής (προσομοίωση σάλιο) με τρόπο που επιταχύνει την απενεργοποίηση του ιού.

 

Πιθανές εφαρμογές

Εάν οι ακτίνες UV αποδειχθεί ότι μπορεί να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2, φθηνές και ενεργειακά αποδοτικές πηγές φωτός με ειδικό μήκος κύματος μπορεί να είναι χρήσιμες για την αύξηση των συστημάτων φιλτραρίσματος αέρα με σχετικά χαμηλό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

 

Συμπέρασμα

Με την ικανότητα του κορωνοϊού να παραμείνει αιωρούμενος (και επικίνδυνος) στον αέρα για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, το ασφαλέστερο μέσο για την αποφυγή του σε χώρες όπου υπάρχει έξαρση είναι ακόμη η τήρηση αποστάσεων και οι μάσκες. Ωστόσο, είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι ο ήλιος, ζωοδότης και φίλος, μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη διάρκεια των ζεστών, καλοκαιρινών μηνών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!