Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη αγωγών, φαρμάκων και χαπιών για πάρα πολλά νοσήματα και καταστάσεις. Μια ματιά στο οικογενειακό μας περιβάλλον, αλλά ακόμη και σε εμάς τους ίδιους αρκεί: υπάρχουν χάπια για την αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, χάπια για την αϋπνία, χάπια για το στομάχι, χάπια για τον πονοκέφαλο, χάπια για την ακμή, χάπια για τις αλλεργίες κλπ.

Δεν είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει και ένα χάπι για το μαύρισμα;

Όχι, δεν είναι λογικό, και μάλιστα είναι επικίνδυνο. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η δύναμη του μύθου

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ο άνθρωπος έχει την τάση να καταφεύγει σε αναπόδεικτες πρακτικές, μυστικιστικές “θεραπείες” και σπάνια “ελιξίρια” για να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως η αλωπεκία, η παχυσαρκία κλπ. Για παράδειγμα, τα γνωστά σε όλους μας “μαντζούνια” για το αδυνάτισμα δεν έχουν φύγει ποτέ από το προσκήνιο – απλά υποχωρούν κάποιες περιόδους και κατόπιν, δυστυχώς, επανεμφανίζονται δριμύτερα.

Δεν είναι λοιπόν έξω από την ανθρώπινη ψυχολογία να πιστεύει κάποιος σε ένα μαγικό χάπι που θα καταργήσει το αντηλιακό, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και όλα τα πιθανά προστατευτικά μέτρα από τις βλαβερές ακτίνες UBA και UBV του ηλίου. Είναι όμως άκρως επικίνδυνο.

 

Το marketing του αντηλιακού χαπιού

Συνήθως, οι εταιρείες που προσφέρουν “αντηλιακά” χάπια χρησιμοποιούν ορολογία  που παρουσιάζει τα εν λόγω συμπληρώματα ως παραπλήσιας αξίας με αντηλιακά. Για παράδειγμα, κάποιοι ισχυρισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι οι παρακάτω:

“Ενισχύστε την άμυνα του δέρματός σας έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.”

“Υπερασπίστε το δέρμα και τα μάτια σας από τις ηλιακές βλάβες.”

“Φανταστείτε ένα προϊόν που λειτουργεί σαν αντηλιακό από το στόμα.”

Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι στις καλύτερες των περιπτώσεων παρατραβηγμένοι και σε κάποιες 100% ψευδείς.

 

Μπορεί μία φτέρη της Λατινικής Αμερικής να κάνει τη διαφορά;

Γνωρίστε το “φλεβόδιον το χρυσούν” ή “πολυπόδιον” (Polypodium leucotomos), ένα είδος φτέρης που απαντάται ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές της Κεντρικής Αμερικής. Η φτέρη αυτή περιέχει αντιοξειδωτικά και οι ιθαγενείς των περιοχών τη θεωρούν “πανάκεια” για πολλές παθήσεις. Πολλοί κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής “εναντίον του ήλιου” διατείνονται ότι το συγκεκριμένο φυτό είναι το συστατικό που κάνει τη διαφορά στην ηλιοπροστασία.

Η πραγματικότητα είναι ότι αν και κάποιες έρευνες έδειξαν ότι το Polypodium leucotomos μπορεί να μειώσει μετρήσιμα την ερυθρότητα που προκαλείται από ακτίνες UVB, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το φυτό αυτό θα μπορούσε να είναι υποκατάστατο του αντηλιακού και, φυσικά, δεν υπάρχει κανένας δερματολόγος που θα το σύστηνε αντί αντηλιακού.

 

Η απάντηση του FDA

Ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA έχει αντιδράσει εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχίζει να αντιδρά κάθε φορά που οι ισχυρισμοί για το “αντηλιακό χάπι” έρχονται στην επιφάνεια.

Ο FDA έχει εκδώσει προειδοποιητικές επιστολές προς τους κατασκευαστές τουλάχιστον τεσσάρων από αυτά τα προϊόντα, κατηγορώντας τους ότι “θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, δίνοντας στους καταναλωτές ψευδή αίσθηση ασφάλειας, και συγκεκριμένα ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα, να μειώσει την πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο ή να προστατεύσει από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος”.

 

Επίλογος

Ο ήλιος είναι ο ζωογόνος σύμμαχός μας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί και ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Η πίστη ότι κάποιο χάπι ή συμπλήρωμα μπορεί να πάρει τη θέση του αντηλιακού και να μας προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη. Μείνετε στο αντηλιακό σας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!