Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος! Από την παιδική μας ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα, η ζωή είναι μία διαδικασία που περιέχει δράσεις, ενέργειες και αποφάσεις που κάποιες (ή και πολλές φορές) αποδεικνύονται εσφαλμένες. Όμως, το μεγαλύτερο λάθος από όλα είναι το να μην διορθώνει κάποιος τα λάθη του.

Ειδικά, όσον αφορά το αντηλιακό μας, το οποίο είναι μία από τις πιο σωστές συνήθειες της ζωής  μας, υπάρχουν αρκετά λάθη που αφορούν τόσο τη μη χρήση του, όσο και την αντικανονική χρήση του. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα πιο συνηθισμένα από αυτά και… αποφύγετέ τα!

 

Λάθος: Βάζετε αντηλιακό μόνο στην παραλία

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος στη χρήση του αντηλιακού. Ο ήλιος δεν κάνει… διακρίσεις μεταξύ παραλίας, εξόδου για ψώνια, οδήγησης ή γυμναστικής στο πάρκο. Το αντηλιακό, ιδανικά, πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας 365 ημέρες τον χρόνο, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει συννεφιά.

 

Λάθος: Θεωρείτε ότι υψηλότερος Δείκτης Προστασίας σημαίνει περισσότερες ασφαλείς ώρες έκθεσης στον ήλιο

Ο υψηλός Δείκτης Προστασίας ενδέχεται να δώσει μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο International Journal of Cancer διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν SPF 30 πέρασαν έως και 25% περισσότερο χρόνο στον ήλιο από ό,τι όσοι με χαμηλότερο SPF, με κίνδυνο μεγαλύτερου ηλιακού εγκαύματος καθώς και βλάβης του δέρματος.

 

Λάθος: Δεν χρησιμοποιείτε αρκετό αντηλιακό

Εάν αγοράζετε μόλις μία συσκευασία αντηλιακού για ολόκληρο το καλοκαίρι, κάτι δεν κάνετε σωστά. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 25 έως 50% της ποσότητας αντηλιακού που πραγματικά χρειάζονται. Οι ειδικοί λένε ότι η τέλεια ποσότητα αντηλιακού για κάλυψη ολόκληρου του σώματός σας, ισοδυναμεί περίπου με την εφαρμογή ποσότητας μεγέθους μία μπάλας του γκολφ.

 

Λάθος: Χρησιμοποιείτε ληγμένο αντηλιακό

Το αντηλιακό που έχει λήξει ενδέχεται να μην παρέχει κατάλληλη προστασία, επειδή οι χημικές ουσίες καθίστανται ανενεργές με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης επάνω στη συσκευασία του αντηλιακού, προσπαθήστε να σημειώσετε την ημερομηνία που το αγοράσατε. Για δε τα αντηλιακά που έχετε αφήσει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή στο πορτμπαγκάζ, μόνο 2 λέξεις: Πετάξτε τα.

Λάθος: Χρησιμοποιείτε μόνο αντηλιακό σε σπρέι

Τα αντηλιακά σπρέι μπορεί να φαίνονται (και είναι) βολικά, αλλά δεν είναι αντηλιακή πανάκεια. Πέρα από τις πιθανές επιπτώσεις της κατά λάθος εισπνοής των συστατικών του ψεκασμού, είναι δύσκολο να εφαρμόσετε αντηλιακό σε σπρέι ομοιόμορφα όταν ο αέρας στην παραλία είναι δυνατός, κάτι πολύ συνηθισμένο.

 

 Λάθος: Δεν καλύπτετε όλα τα σημεία του σώματος

Απλώσατε αντηλιακό σε χέρια, πόδια, στήθος και πλάτη; Δεν φτάνει! Υπάρχουν σημεία του σώματος, τα οποία δεν πρέπει να “χάνετε”, καθώς το μελάνωμα μπορεί να καραδοκεί. Τα σημεία που ξεχνάμε ενώ δεν θα έπρεπε:

  • Αυτιά
  • Χείλη
  • Μέτωπο
  • Αυχένας
  • Χέρια και δάχτυλα
  • Πατούσες
  • Αφαλός
  • Κορυφή της κεφαλής (άνδρες)

 

Λάθος: Εφαρμόζετε αντηλιακό όταν φτάσετε στην παραλία ή την πισίνα

Υπάρχει πιο σωστός τρόπος. Εφαρμόστε το αντηλιακό στο σπίτι, πριν ξεκινήσετε. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σας τον απαραίτητο χρόνο για να απορροφήσει το αντηλιακό και να του επιτρέψει να κάνει τη δουλειά του στο 100%. Ακόμη, βάζοντας αντηλιακό στο σπίτι, είναι λιγότερο πιθανό να “χάσετε” κάποια σημεία από ό,τι βάζοντας στην παραλία, όπου η προσοχή σας μπορεί να είναι στραμμένη αλλού.

 

Λάθος: Βάζετε αντηλιακό μόνο το πρωί

Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή του αντηλιακού στην παραλία είναι εν των ων ουκ άνευ, και αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς (αν και δυστυχώς όχι όλοι) το γνωρίζουμε και το ακολουθούμε. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή αντηλιακού κάθε δύο ώρες και στις περιπτώσεις που κινείστε στον δρόμο, επιστρέφετε στο σπίτι μετά τη δουλειά κλπ.

 

Λάθος: Δεν χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό ευρέως φάσματος

Ο Δείκτης SPF στα αντηλιακά μετρά το πόσο καλά το προϊόν προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVB. Τι γίνεται όμως με τις UVA (υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος και πολλές περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος); Αναζητήστε στην ετικέτα την ένδειξη “ευρύ φάσμα” (broad spectrum) που υποδεικνύει ότι η φόρμουλα του προϊόντος προστατεύει επίσης από τις ακτίνες UVA.

 

Λάθος: Βασίζεστε αποκλειστικά στο αντηλιακό που περιέχει η ενυδατική κρέμα ή το μακιγιάζ σας

Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι τα αντηλιακά σε ενυδατικές κρέμες και μακιγιάζ είναι ένα καλό πρώτο φίλτρο. Ωστόσο, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό το αντηλιακό ενυδατικής κρέμας ή μακιγιάζ, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διαθέτει SPF 30 και προστασία ευρέως φάσματος και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας – κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό. Επιπλέον, τα αντηλιακά σε ενυδατικές κρέμες ή καλλυντικά δεν είναι πάντα ανθεκτικά στο νερό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!