Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου CPsychol AFBPsS, Ψυχολόγος

Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Έρευνας και Εποπτείας.

Psychologikokentro.gr

Αν μάθαμε ένα πράγμα τον τελευταίο χρόνο με τα lockdown είναι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο! Η παρέα με τους φίλους, ένα ταξίδι, μια εκδρομή, μια γιορτή, ένα τραπέζι, ένα ωραίο δείπνο, ακόμα και ένας καφές σε γυάλινο ποτήρι δίπλα στην θάλασσα όπως πολλοί από εμάς συνειδητοποιήσαμε. Δυστυχώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να ξεχνάμε τα απλά και σημαντικά πράγματα και χανόμαστε στις υποχρεώσεις και στο «κυνήγι» της ρουτίνας μας. Διαπιστώνω όμως, σε πολλές συζητήσεις μέσα και έξω από το γραφείο, πως οι περισσότεροι εξαιτίας αυτού του δυσβάσταχτου εγκλεισμού, κατάφεραν να αξιολογήσουν καλύτερα τα πράγματα και να θέσουν σωστά τις προτεραιότητές τους. Το σλόγκαν που ακούμε είναι «απολαύστε την κάθε στιγμή»! Κάτι που θα έπρεπε να συμβαίνει ούτως ή άλλως, αλλά λίγο οι τρελοί ρυθμοί, λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο οι λογαριασμοί, το ξεχνάμε. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και ένας νέος κλάδος στην ψυχολογία, που μελετά την ευτυχία : η θετική ψυχολογία, σε αντίθεση με την κλασική ψυχολογία που εστιάζει σε διάφορες διαταραχές και πηγές άγχους και δυστυχίας.

Για τους περισσότερους η ευτυχία φαντάζει σαν κάτι το άπιαστο, κάτι που δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Είναι σημαντικό να δούμε ότι σαν άνθρωποι μας ενδιαφέρει πώς θα εξελιχθούμε, πώς θα επιβιώσουμε, τι θα κάνουμε στο μέλλον, να θυμόμαστε τα λάθη για να μην τα επαναλάβουμε, αλλά και να μπορούμε να προβλέψουμε τα στραβά και να τα αποφύγουμε, όσα δηλαδή συμβάλουν στην δυστυχία μας.

Σε αντίθεση λοιπόν με το να μπορούμε εύκολα να εστιάσουμε στο τι μπορεί να μας κάνει δυστυχισμένους, δεν μπορούμε με την ίδια ευκολία να πούμε τι μας κάνει ευτυχισμένους. Ελπίζοντας ότι μια καλή δουλειά, μια καλή επιλογή συντρόφου, ή τα χρήματα μπορεί να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, στην πράξη τίποτα από αυτά δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το στόχο. Ένα παράδειγμα είναι άνθρωποι με πολλά χρήματα που δεν είναι ευτυχισμένοι ή μεγαλύτερης ηλικίας που λένε αν ήμουν νέος θα τα έκανα αλλιώς. Αντίστοιχα όσοι δεν έχουν παιδιά που νιώθουν πως εκείνα θα τους έδιναν ευτυχία ενώ κάποιοι γονείς λένε πως είναι μόνο ζόρικα και στιγμές ευτυχίας.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει κάθε στιγμή και να μπορούμε να το αξιολογήσουμε σωστά! Η επίγνωση κάθε στιγμής, η ανάλυση της και η αποδοχή της κάθε κατάστασης μπορεί να συμβάλει στο να καταλάβουμε πόσο χρόνο δαπανάμε στην ενασχόληση με το παρελθόν, τα αρνητικά που συμβαίνουν ή έχουν συμβεί, τις κακοτοπιές και όλες τις δυσκολίες που βιώσαμε και όχι πώς θα εστιάσουμε στο εδώ και τώρα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αρκεί κάποιος να τους αναζητήσει. Η βάση σε όλο αυτό είναι η θέληση για ζωή και μάλιστα για μια ευτυχισμένη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει μια ζωή χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Σημαίνει μια ζωή στην οποία δεν θα εστιάζουμε σε αυτά. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια καταγραφή των σκέψεων σας. Αρχικά θα είναι οι αρνητικές σκέψεις για να δείτε πόσο χρόνο, ενέργεια, συζητήσεις, στεναχώρια δαπανάτε σε αυτές. Στην συνέχεια σκεφτείτε με ποιό τρόπο το αντιμετωπίζετε. Σας βοηθάει; Αποφορτίζεστε; Εκτονώνεστε ή το λύνετε; Ή μήπως είστε σε αυτή τη κατηγορία που γκρινιάζετε στους γύρω σας; Ότι και να συμβαίνει έχετε βρει έναν τρόπο διαχείρισης, απλά δεν ξέρετε ποιον. Με την καταγραφή θα τον εντοπίσετε. Στην συνέχεια θα χρειαστεί να αναρωτηθείτε τι πιστεύετε ότι χρειάζεστε για την ευτυχία και να φτιάξετε ένα πλάνο. Και στην πορεία να χτίζετε πάνω σε αυτό καθημερινά. Ένα ημερολόγιο που θα καταγράφετε θετικές σκέψεις και επιτεύγματα. Και αυτό είναι δύσκολο γιατί δεν έχουμε μάθει να τα αναγνωρίζουμε. Είναι μια πολύ ωραία προσπάθεια που στο τέλος της έχει μια πιο αισιόδοξη και χαρούμενη πραγματικότητα. Κάποιοι χωρίζουν τους ανθρώπους σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους. Δεν είναι αυτό. Ούτε το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Είναι ότι το ποτήρι έχει τόσο νερό και πρέπει να το εκμεταλλευτώ με τον καλύτερο τρόπο, γιατί μου αξίζει!

Αφήνουμε λοιπόν πίσω τις δυσκολίες, και χαμογελάμε στην ζωή. Όπως λέμε χαρακτηριστικά «της κλείνουμε το μάτι», και ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε την κάθε στιγμή. Άλλωστε και οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι κομμάτι μας και θα χαρούμε που μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!