Χάρη στο διαδίκτυο, τα νέα διαδίδονται πλέον, κυριολεκτικά, σε κλάσματα του δευτερολέπτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδήσεις που κάποτε έπρεπε να ταξιδέψουν μήνες με κάποιο πλοίο της γραμμής, είναι πια διαθέσιμες στον υπολογιστή μας σε δευτερόλεπτα.

Μαζί όμως με την πρόσβαση όλων μας στα νέα, υπάρχει δυστυχώς και η πρόσβασή μας στα fake news. Και ειδικά, στην περίπτωση του κορωνοϊού, το διαδίκτυο βρίθει από περιπτώσεις μαγικών φαρμάκων, εξωτικών θεραπειών και σπάνιων βοτάνων που υπόσχονται θεραπεία ή ανοσία στον κορωνοϊό.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις πιο συνηθισμένες απάτες και προφυλάξτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα (και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους) από αυτές.

 

Διαβάστε αυτό

Πρώτα από όλα, ακόμη και αν δεν διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο μας, παρακαλούμε διαβάστε και διαδώστε την επόμενη πρόταση:

 

Αυτή τη στιγμή, ΔΕΝ υπάρχει θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό Covid-19. Φάρμακα, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν αποτέλεσμα εναντίων άλλων ιών βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού στον κόσμο. ΔΕΝ αναμένεται να υπάρξει “θαυματουργή θεραπεία”.

 

Μαγικές θεραπείες

Το πιο συνηθισμένο είδος απάτης για τον κορωνοϊό, και ένα από τα πιο διαδεδομένα, σε κάθε εποχή και σε κάθε ήπειρο είναι οι μαγικές θεραπείες, που στις μέρες μας μέσα από κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok εξαπλώνονται σχεδόν με την ίδια ταχύτητα που το κάνει ο ιός.

 

Προϊόντα διαθέσιμα στο Internet δεν βοηθάνε

Τσάγια, αιθέρια έλαια, βάμματα, κολλοειδής άργυρος ΔΕΝ θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ανοσία απέναντι στον ιό. Ήδη μάλιστα ο FDA, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει αποστείλει επιστολές προειδοποίησης σε τουλάχιστον 7 εταιρείες που πουλούν τέτοιας φύσης προϊόντα για να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα.

 

Οι δίαιτες ΔΕΝ βοηθάνε

ΔΕΝ υπάρχει τρόπος να θεραπεύσετε, ούτε να προλάβετε τον κορωνοϊό, αλλάζοντας κάποιο μέρος ή όλη τη δίαιτά σας. Σημειώστε τα εξής:

  • Το να αποφεύγετε τα αναψυκτικά, τα milk shake και τα παγωτά ΔΕΝ θα σας ωφελήσει με τον κορωνοϊό (ωστόσο, η αποχή από τα συγκεκριμένα έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία σας, άσχετα όμως με τον κορωνοϊό).
  • Το να αποφεύγετε ή να υπερκαταναλώνετε (εδώ οι “μαγικές θεραπείες” διίστανται) καυτερές τροφές ΔΕΝ θα σας βοηθήσει.
  • Το να τρώτε σκόρδο, παρομοίως.
  • Το αλκοόλ ΔΕΝ βοηθά (άλλωστε θυμίζουμε την τραγική κατάληξη 44 ατόμων στο Ιράν που πέθαναν από δηλητηρίαση λόγω νοθευμένου αλκοόλ, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη μόλυνση).

 

Η βιταμίνη C δεν είναι θαματουργό φάρμακο

Όταν πάσχουν από το κοινό κρυολόγημα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον χυμό πορτοκαλιού και τα συμπληρώματα βιταμίνης C σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η βιταμίνη C μπορεί να προσφέρει ανοσία έναντι του COVID-19.

 

Επίλογος

Για να πολεμήσουμε τον κορωνοϊό, δεν χρειαζόμαστε ούτε τον φόβο, ούτε απάτες. Χρειαζόμαστε την επιστήμη και την κοινή λογική. Η πρώτη θα μας προστατεύσει τις μέρες αυτές στο βαθμό του δυνατού και θα μας δώσει σε βάθος χρόνου το εμβόλιο ενάντια στον ιό και η δεύτερη θα μας προστατεύσει από όλους αυτούς που επιβουλεύονται την περιουσία μας μέσα από δήθεν φόρμουλες και μαγικά σκευάσματα.

Προς το παρόν, μένουμε σπίτι, πλένουμε συχνά τα χέρια μας και ακολουθούμε όλες τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων που είναι οι μόνοι πραγματικά ειδικοί.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!