Κορωνοϊός. Ας έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.
Όλοι μας λίγο έως πολύ, αρχίζουμε πλέον και αντιλαμβανόμαστε τόσο τους τρόπους με τους οποίους μεταδίδεται ο κορωνοϊός, όσο και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνουμε και να τηρούμε σχολαστικά. Και σίγουρα, τα πρώτα “καμπανάκια” για όλους μας είναι ο βήχας και το φτάρνισμα κάποιου ατόμου.
Μπορεί όμως ο κορωνοϊός να μεταδοθεί χωρίς αυτά τα δύο βασικά συμπτώματα; Η αλήθεια είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της επαφής μολυσμένων σταγονιδίων με τα μάτια μας. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τον μηχανισμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό καθώς και τους τρόπους προστασίας.
Case study
Ο νέος κορωνοϊός είναι ακόμη κάτι άγνωστο και σχετικά “εξωτικό” για τους επιστήμονες και ερευνητές. Το βιβλίο με τους τρόπους μετάδοσής του, αντιμετώπισής του, αλλά και τα πιθανά φάρμακα και εμβόλια, γράφεται, κυριολεκτικά, τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.
Η μετάδοση του κορωνοϊού από τα μάτια καταγράφηκε μέσα από ένα ιδιαίτερο case study: ο Dr Wang, Κινέζος ιατρός με περγαμηνές και μέλος της εθνικής κινεζικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πνευμονία, ανακοίνωσε ό ίδιος ότι μολύνθηκε από τον ιό, κατά τη διάρκεια επιθεώρησής του στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Dr Wang φορούσε την εξειδικευμένη ιατρική μάσκα Ν95, η οποία είναι παχύτερη από μία απλή χειρουργική μάσκα και διαθέτει αναπνευστήρες γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι που εξασφαλίζουν ότι δεν περνά αέρας γύρω από τις άκρες της μάσκας. Παρά τις προφυλάξεις όμως, ο ιατρός μολύνθηκε από τον ιό.
Η εξήγηση
Η παραπάνω περίπτωση αλλά και μαρτυρίες άλλων ασθενών οφείλονται στο εξής: κατά την αναπνοή κάποιου προσώπου που νοσεί, απελευθερώνονται στον αέρα μικροσταγονίδια που μπορούν να επικαθίσουν στα μάτια και να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα.
Από εκεί και πέρα, η είσοδος του κορωνοϊού στον οργανισμό είναι απλά θέμα χρόνου. Για αυτό τον λόγο, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει ήδη απευθύνει προειδοποίηση προς τους οφθαλμίατρους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ασθενείς με συμπτώματα του αναπνευστικού και παράλληλα επιπεφυκίτιδα.
Συμπτώματα επιπεφυκίτιδας
Η επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει τον βολβό του ματιού εξωτερικά (το λευκό μέρος του ματιού μας). Τα κυριότερα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας:
- Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι
- Δακρύρροια (αυξημένη παραγωγή δακρύων)
- Διάφοροι τύπου εκκρίσεων (λευκή ή κίτρινη τσίμπλα)
- Κάψιμο
- Κοκκίνισμα των ματιών
- Παροδική θόλωση της όρασης (που καθαρίζει όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια)
- Πόνος (κάποιες φορές)
- Πρήξιμο των βλεφάρων
- Τσούξιμο
- Φαγούρα
Συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό
Τα κυριότερα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό είναι:
- Βήχας
- Καταρροή
- Πονόλαιμος
- Πυρετός
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αδυναμία
- Πονοκέφαλος
- Ζαλάδα
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάζει ταυτόχρονα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας και λοίμωξης του αναπνευστικού, αναφέρετέ το αμέσως στον γιατρό σας. Μην το αμελήσετε.
Πώς να προστατευθείτε
Σίγουρα, δεν είναι εύκολο για όλους μας να αποκτήσουμε τα ειδικά γυαλιά προστασίας, κατάλληλα για ιατρικές, χημικές και εργαστηριακές πρακτικές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως είναι να ακολουθείτε πιστά τα γενικά μέτρα προστασίας: απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα από κάποιο άλλο άτομο, αποφυγή της επαφής των χεριών σας με τα μάτια σας, τακτικό πλύσιμο των χεριών και, πάνω από όλα, αυτοπεριορισμός, ειδικά εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!