Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, μαζί του εξαπλώνεται και ένα τεράστιο κύμα μύθων, θεωριών συνομωσιών και ψευδοεπιστημονικών προτάσεων αντιμετώπισής του. Η μάχη σήμερα είναι διπλή: τόσο ενάντια στην ασθένεια όσο και ενάντια στην άγνοια και τον φόβο που προκαλεί αυτό το τσουνάμι fake news.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι ισχύει και τι δεν ισχύει καθώς παρουσιάζουμε, αναλύουμε και καταρρίπτουμε τους 10 πιο συνηθισμένους μύθους για τον κορωνοϊό.

 

  1. Ο ιός θα εξαφανιστεί όταν ανεβούν οι θερμοκρασίες

Μερικοί ιοί, όπως αυτός της γρίπης, εξαπλώνονται ευκολότερα στους ψυχρούς μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν εντελώς όταν οι συνθήκες γίνονται πιο ήπιες. Σήμερα, οι επιστήμονες ΔΕΝ γνωρίζουν ακόμη πώς οι αλλαγές θερμοκρασίας θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του COVID-19.

 

  1. Ο κορωνοϊός είναι ο πιο θανατηφόρος ιός στην ιστορία

Αν και ο κορωνοϊός φαίνεται να είναι πιο σοβαρός από τη γρίπη (με ένα ποσοστό θνησιμότητας τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερο από αυτήν), δεν είναι ο πιο θανατηφόρος ιός που έχουν αντιμετωπίσει οι άνθρωποι. Άλλοι ιοί, όπως ο Ebola, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

 

  1. Τα παιδιά δεν κολλάνε κορωνοϊό

Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν. Οι περισσότερες περιπτώσεις, μέχρι στιγμής, ήταν σε ενήλικες, αλλά τα παιδιά δεν έχουν ανοσία. Στην πραγματικότητα, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά τα συμπτώματά τους τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρά.

Στοιχείο αισιοδοξίας: σε 45.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Κίνα (όλων των ηλικιών) δεν υπήρξε κανένας θάνατος παιδιού κάτω των 10 ετών.

 

  1. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να διαδώσουν τον κορωνοϊό

Επί του παρόντος, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει γάτες και σκύλους. Ένας ιδιοκτήτης σκύλου στην Κίνα (επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19) μετέδωσε μία πολύ ελαφριά λοίμωξη στον σκύλο του, ο οποίος όμως δεν αρρώστησε. Κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι τα ζώα θα μπορούσαν να μολύνουν ανθρώπους.

 

  1. Οι μάσκες προσώπου μίας χρήσης προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Όσοι εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν επαγγελματικές μάσκες, οι οποίες ταιριάζουν σφιχτά στο πρόσωπο, για να προστατεύουν από μολύνσεις. Ωστόσο, οι μάσκες προσώπου μίας χρήσης είναι απίθανο να παρέχουν τέτοια προστασία.

Καθώς αυτές οι μάσκες δεν ταιριάζουν με το πρόσωπο, τα σταγονίδια μπορούν εύκολα να εισέλθουν στο στόμα και τη μύτη. Επίσης, ο ιός μπορεί να διεισδύσει και απευθείας μέσα από το υλικό. Ωστόσο, εάν κάποιος έχει ήδη κορωνοϊό, η χρήση μάσκας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των άλλων από το να μολυνθούν.

 

  1. Πρέπει να είσαι με κάποιον για 10 λεπτά για να πιάσεις τον ιό

Όση περισσότερη ώρα  έρχεται κάποιος σε επαφή με μολυσμένο άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσει τον ιό. Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν λειτουργεί με χρονόμετρο και δεν θα έπρεπε να το κάνετε και εσείς. Είναι όντως δυνατόν να κολλήσει κάποιος τον ιό και σε λιγότερα από 10 λεπτά.

 

  1. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τον κορωνοϊό

Αυτός είναι ένας δημοφιλής μύθος που, δυστυχώς, δεν αποτελεί μόνο “προνόμιο” του κορωνοϊού, αλλά και όλων των ιικών ασθενειών, περιλαμβανομένης φυσικά της γρίπης. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μόνο βακτήρια, δεν μπορούν να σκοτώσουν τους ιούς. Μην κάνετε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Δεν θα δείτε κανένα αποτέλεσμα.

 

  1. Τα υπέρυθρα θερμόμετρα στα αεροδρόμια διαγιγνώσκουν τον κορωνοϊό

Τα θερμόμετρα αυτά μπορούν να ανιχνεύσουν αν κάποιος έχει πυρετό. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η εποχική γρίπη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρετό.

Επιπλέον, τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι δυνατόν να έχει κανονική θερμοκρασία για λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο πυρετός.

 

  1. Πακέτα και δέματα από την Κίνα μπορούν να διαδώσουν τον κορωνοϊό

Από προηγούμενες έρευνες για παρόμοιους κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκάλεσαν το SARS και το MERS και είναι παρόμοιοι με τον COVID-19, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει σε γράμματα ή πακέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας CDC δηλώνει  ότι “λόγω της χαμηλής επιβίωσης των κορονοϊών σε επιφάνειες, υπάρχει πιθανότατα πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος”.

 

  1. Τα σπιτικά γιατροσόφια μπορούν να προστατεύσουν από τον κορωνοϊό

Καμία σπιτική θεραπεία δεν μπορεί να προστατεύσει από τον κορωνοϊό. Αυτό περιλαμβάνει βιταμίνη C, αιθέρια έλαια, κολλοειδή άργυρο, σησαμέλαιο, σκόρδο ή το να πίνετε νερό κάθε 15 λεπτά. Η καλύτερη προστασία είναι να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά μπορείτε και να αποφεύγετε μέρη όπου μπορεί να υπάρχουν ασθενείς.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!