Το φαρμακείο είναι για τους περισσότερους από εμάς, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η πρώτη μας “στάση” σε οποιοδήποτε θέμα υγείας. Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας με τη λευκή ποδιά, πάντα πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου, έτοιμος μας συμβουλεύσει και να μας καθοδηγήσει.

Όμως, αυτές τις μέρες, η επίσκεψή μας στο φαρμακείο, όπως άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα της καθημερινότητας και της ζωής μας, δεν είναι πλέον η ίδια. Η επέλαση του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο φαρμακείο. Ας δούμε τις κυριότερες οδηγίες.

 

Πρώτος κανόνας επίσκεψης: μην κάνετε επίσκεψη

Σε όλες τις χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, η πρώτη συμβουλή όλων των λοιμωξιολόγων και των επαγγελματιών υγείας είναι να αποφεύγουμε την επίσκεψη στο φαρμακείο, παρά μόνο εάν τη θεωρούμε απολύτως απαραίτητη. Ας βάλουμε τέλος στο φαρμακείο ως πρώτο σταθμό της καθημερινής βόλτας, δικής μας ή των αγαπημένων μας προσώπων.

 

6 οδηγίες επίσκεψης στο φαρμακείο

Δείτε παρακάτω τις 6 βασικές οδηγίες επίσκεψης στο φαρμακείο.

 

Μην επισκέπτεστε το φαρμακείο για μετρήσεις

Ειλικρινά, δεν είναι η εποχή για αυτό. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα άτομα που κάνουν συνήθως μετρήσεις στα φαρμακεία είναι, ως επί το πλείστον, τρίτης ηλικίας, ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι ακόμη μεγαλύτερος. Πάρτε την πίεσή σας σπίτι και επιπλέον, στο πλαίσιο του εθελοντικού αυτοπεριορισμού, μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον δύο βημάτων από τους άλλους

Δύο βήματα ισοδυναμούν με περίπου ένα με ενάμιση μέτρο. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, έως και αστείο, να είστε σε μια ουρά με τέτοια απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, αλλά, πιστέψτε μας, ο κορωνοϊός δεν είναι καθόλου αστείος. Κρατήστε αποστάσεις εντός του φαρμακείου και τηρήστε τις.

 

Παραμείνετε εντός του χώρου όσο λιγότερο γίνεται

Δεν είναι η ώρα, ούτε η στιγμή να δείτε τη φετινή συλλογή αντηλιακών στο συνοικιακό σας φαρμακείο. Ολοκληρώστε την αγορά σας έχοντας από πριν αποφασίσει για το τι και το πώς, και κυρίως, για το πόσο σύντομη θα είναι. Προσπαθήστε να είστε γρήγοροι και μην πιάνετε κουβέντα με τον φαρμακοποιό σας, ενώ περιμένουν και άλλοι στην ουρά.

 

Προστατεύστε το στόμα και τη μύτη σας αν βήχετε/φτερνίζεστε

Εάν επισκεφθείτε το φαρμακείο, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση, έχετε πάντα διαθέσιμα τα χαρτομάντιλά σας. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο εάν βήξετε ή φταρνιστείτε. Εάν ξεχάσατε τα χαρτομάντιλα, χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του αγκώνα σας. Ποτέ μην βήχετε ή φτερνίζεστε προς την κατεύθυνση άλλων πελατών.

 

Απολυμάνετε τα χέρια σας μετά τη συναλλαγή

Μετά τη συναλλαγή, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60%) ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Καλύψτε κάθε σημείο των χεριών σας και τρίψτε τα μεταξύ τους μέχρι να τα νιώσετε στεγνά. Όταν επιστρέψετε σπίτι, πλύνετε ξανά τα χέρια σας, με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!