Η εγκυμοσύνη και η λοχεία σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή μίας γυναίκας. Και εάν για τις περισσότερες γυναίκες η προσαρμογή είναι σχετικά εύκολη, η εγκυμοσύνη και η λοχεία δεν παύουν να είναι περίοδοι με έντονες προσδοκίες, ανησυχίες και αμφιθυμικά συναισθήματα.

Ψυχολογικά και ορμονικά αίτια προκαλούν άγχος και κατάθλιψη σε ένα ποσοστό εγκύων που αγγίζει το 20%. Η είσοδος της νέας απειλής στη ζωή όλων μας, με τη μορφή του κορωνοϊού, είναι προφανές ότι δεν βελτιώνει την κατάσταση. Μάλιστα, μαθαίνουμε ότι πολλές έγκυες γυναίκες στην Κίνα, υπό τον φόβο του ιού, επιλέγουν να γεννήσουν μόνες τους στο σπίτι.

Τι ξέρουμε λοιπόν μέχρι στιγμής για τον κορωνοϊό και τις έγκυες; Δείτε στη συνέχεια, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στις έγκυες

Οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να ασθενούν βαρύτερα από το γενικό πληθυσμό εάν αναπτύξουν κορωνοϊό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών που θα αρρωστήσει με κορωνοϊό, θα παρουσιάσει μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα, σαν αυτά ενός κρυολογήματος.

Τα σοβαρότερα συμπτώματα όπως η πνευμονία φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένα στους ηλικιωμένους, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με μακροχρόνιες νόσους. Προς το παρόν, ΔΕΝ έχουν αναφερθεί θάνατοι εγκύων γυναικών από τον κορωνοϊό.

Θυμηθείτε τούτο: εάν είστε έγκυος, είστε πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις από μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Εάν έχετε υποκείμενη νόσο, όπως άσθμα ή διαβήτη, ίσως τα συμπτώματά σας να είναι βαρύτερα με τον κορωνοϊό.

 

Τι επιπτώσεις έχει ο κορωνοϊός στο έμβρυο;

Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πολύ νέο ιό, οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να τον μαθαίνουν. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Και θεωρείται απίθανο ότι εάν έχετε τον ιό αυτό θα προκαλέσει ανωμαλίες στο μωρό σας.

Μερικά μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με συμπτώματα κορωνοϊού στην Κίνα ήταν πρόωρα. Δεν είναι σαφές εάν αυτό το προκάλεσε ο κορωνοϊός ή οι γιατροί πήραν την απόφαση να γεννηθεί το μωρό νωρίς γιατί η γυναίκα ήταν άρρωστη.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι έγκυες για να περιορίσουν τον κίνδυνο;

Δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το πιο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους συχνά και αποτελεσματικά στον χώρο εργασίας τους ή μόλις επιστρέψουν από δημόσιους χώρους.

 

Συχνές ερωτήσεις εγκύων και λεχώνων για τον κορωνοϊό

Δείτε παρακάτω τις πιο συχνές ερωτήσεις εγκύων και λεχώνων.

 

  • Είμαι έγκυος και υποπτεύομαι κορωνοϊό. Τι να κάνω;

Εάν είστε έγκυος και έχετε ήπια συμπτώματα πυρετού ή βήχα, μείνετε σπίτι για 7 ημέρες. Μην πηγαίνετε σε φαρμακείο ή νοσοκομείο, παρά μόνο εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν μετά το πέρας της εβδομάδας.

 

  • Εάν είμαι σε αυτοπεριορισμό, μπορώ να κάνω τα προγεννητικά ραντεβού μου;

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας και να ζητήσετε συμβουλές. Το πιθανότερο είναι ότι ραντεβού ρουτίνας θα μετατεθούν για μετά το τέλος του αυτοπεριορισμού. Εάν ο ιατρός σας θεωρεί ότι το ραντεβού δεν μπορεί να περιμένει, θα σας δώσει ειδικές οδηγίες περί χρόνου και τόπου της συνάντησής σας, για να προστασία των υπολοίπων.

 

  • Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου εάν έχω ή υποπτεύομαι ότι έχω κορωνοϊό;

Ναι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται από το μητρικό γάλα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!