Άνοιξη σημαίνει χρώματα, λουλούδια, προετοιμασίες για το Πάσχα και ψυχική ανάταση μετά από τις μεγάλες, κρύες νύχτες του χειμώνα. Άνοιξη επίσης σημαίνει και αλλεργίες. Ενοχλητικές, εκνευριστικές, αλλά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απλές αλλεργίες.

Όμως φέτος, άνοιξη, δυστυχώς, σημαίνει και κορωνοϊός. Καθώς η πανδημία συντηρεί τη δύναμή της, αναγκάζοντας τη μία μετά την άλλη, όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να πάρουν δρακόντεια μέτρα, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες που κάποιες φορές παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με αναπνευστικές λοιμώξεις, μπορούν να μας μπερδέψουν.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις διαφορές μεταξύ ανοιξιάτικης αλλεργίας και λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό COVID-19 και πάρτε τα μέτρα σας. ΜΗΝ επιβαρύνετε χωρίς λόγο το σύστημα υγείας που είναι στα όριά του.

 

Τι είναι οι αλλεργίες

Ως αλλεργίες, εννοούνται οι καταστάσεις εκείνες όπου ο οργανισμός αντιδρά λανθασμένα απέναντι σε περιβαλλοντικές ουσίες (αθώες στην πλειοψηφία τους) που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Οι ουσίες αυτές εισχωρούν στον οργανισμό μέσα από την επαφή με το δέρμα, την αναπνοή ή ακόμα και την τροφή.

 

Ομοιότητες αλλεργιών και COVID-19

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό και οι αλλεργίες μοιράζονται κάποια συμπτώματα, καθώς και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα. Τα πιο συνηθισμένα κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση
  • Υγρά μάτια
  • Φτάρνισμα

 

Το τεστ του θερμόμετρου

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι έχετε, βάλτε θερμόμετρο. Οι αλλεργίες είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσουν σε πυρετό. Όμως, προσέξτε: ακόμη και εάν όντως έχετε πυρετό, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε και λοίμωξη από κορωνοϊό. Ρινοφαρυγγίτιδα ή οξεία ρινοφαρυγγίτιδα (δηλαδή, το κοινό κρυολόγημα) μπορεί να είναι υπεύθυνες.

 

Συστημική διαφορά

Αν και η λοίμωξη από τον κορωνοϊό μοιράζεται κάποια κοινά συμπτώματα με τις αλλεργίες, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: τα συμπτώματα μιας αλλεργίας είναι τοπικά και αφορούν συνήθως τη μύτη και τα μάτια. Από την άλλη μεριά, ο κορωνοϊός, όπως και όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού επιδρά συστημικά σε όλο το σώμα, συχνά με πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους στους μύες.

 

Εποχικότητα

Εάν κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, έχετε καταρροή και κόκκινα μάτια, τότε το πιθανότερο είναι ότι σας επισκέπτεται η ετήσια αλλεργία σας. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος και μπορεί να σας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

 

Οι “συγγενείς” του κορωνοϊού

Θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι ο κορωνοϊός δεν παύει να είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού. Άρα, όλες οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ αλλεργιών και λοίμωξης από κορωνοϊό που διαβάζετε στο άρθρο αυτό ισχύουν και για άλλες λοιμώξεις, όπως το απλό κρυολόγημα και η γρίπη.

 

Τα συμπτώματα αλλεργιών και κορωνοϊού συγκεντρωτικά

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τα συμπτώματα αλλεργιών και κορωνοϊού. Συμβουλευθείτε τον πριν, επαναλαμβάνουμε, πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να στερήσει υπηρεσίες υγείας από  κάποιους που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

 

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Υγρά μάτια Υγρά μάτια
Μύτη που τρέχει Μύτη που τρέχει
Φτάρνισμα Φτάρνισμα
Πυρετός
Κόπωση
Πόνος σε όλο το σώμα
Βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή
Επιδείνωση συμπτωμάτων

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!