Όλοι ξέρουμε ότι όταν συμβαίνει το σπάνιο αλλά πανέμορφο φαινόμενο της έκλειψης ηλίου, δεν κοιτάμε ποτέ τον ήλιο κατάματα, αλλά πάντοτε με ειδικά γυαλιά έκλειψης. Και αυτό γιατί ο ήλιος δεν καίει μόνο την επιδερμίδα μας, αλλά μπορεί να κάψει, κυριολεκτικά, και τον αμφιβληστροειδή μας.

Όμως, μία ολική έκλειψη ηλίου συμβαίνει στην ίδια τοποθεσία στη Γη, κάθε 375 χρόνια κατά μέσο όρο. Πολύ πιο σημαντική είναι η προστασία των ματιών μας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου σε καθημερινή βάση. Επειδή λοιπόν στον ήλιο, πρέπει να έχουμε πάντα τα μάτια μας δεκατέσσερα, συγκεντρώσαμε για εσάς δεκατέσσερις συμβουλές για την προστασία των ματιών σας!

 1. Κανόνας νούμερο 1, απαράβατος. Ποτέ δεν κοιτάμε τον ήλιο κατάματα. Μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα το αφεντικό μας, τον καλό μας, το σκανδαλιάρικο καμάρι μας, αλλά τον ήλιο, ποτέ!
 2. Κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό… και γυαλιά ηλίου. Το καλοκαίρι, αλλά και οποτεδήποτε θα εκτεθείτε στον ήλιο (δηλαδή σχεδόν όλο τον χρόνο στη χώρα μας) μην πηγαίνετε πουθενά χωρίς γυαλιά ηλίου. Κάντε το συνήθεια και μεταδώστε το στην οικογένεια και τους φίλους!
 3. Πλατύγυρο, τζόκεϊ, μπερές, βέλο, τουρμπάνι, ψάθινο, ψαράδικο, φεντόρα, πάναμα – όπως και να το πεις, είναι ο σύμμαχος των ματιών σου απέναντι στον ήλιο. Tip: επιλέξτε πλατύγυρο με τουλάχιστον 8 πόντους γείσο για να προστατευθείτε περισσότερο.
 4. Τα γυαλιά ηλίου σας πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το σήμα UV protection, να προσφέρουν δηλαδή προστασία από τις υπεριώδεις (Ultra Violet) ακτίνες του ηλίου.
 5. Δύο ακόμη γράμματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας στα γυαλιά ηλίου (και μεταξύ μας, και σε ό,τι άλλο αγοράζετε) είναι τα γράμματα της ένδειξης CE, των ευρωπαϊκών δηλαδή προδιαγραφών προϊόντος.
 6. Φοράτε φακούς επαφής; Βεβαιωθείτε ότι και αυτοί έχουν προστασία UV!
 7. Είστε συνεχώς στον δρόμο, λόγω επαγγέλματος; Προτιμήστε τους φωτοχρωμικούς φακούς που σκουραίνουν όταν εκτίθενται στο φως και την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πρώτοι φωτοχρωμικοί φακοί κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 60, ενώ οι φακοί νέας γενιάς με οργανικά πλέον υλικά, δίνουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία.
 8. Προτιμήστε τα γυαλιά ηλίου “wrap around”, με καμπύλη δηλαδή, που “τυλίγονται” γύρω από το πρόσωπο, προστατεύοντας έτσι τα μάτια σας και από το πλάι.
 9. Όλοι ξέρουμε ότι οι μεσημεριανές ώρες είναι οι πιο επικίνδυνες όσον αφορά την έκθεσή μας στον ήλιο. Όμως, ειδικά για τα μάτια μας, καμία ώρα δεν είναι ακίνδυνη. Το μεσημέρι, τα μάτια μας προστατεύονται φυσικά από τη “γέφυρα” που προσφέρουν τα φρύδια καθώς οι ακτίνες πέφτουν κατακόρυφα πάνω μας. Όμως, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αυτή η φυσική προστασία δεν υπάρχει. Άρα, προσοχή όλες τις ώρες!
 10. Αποφύγετε το διάβασμα στον ήλιο! Η ίριδά σας έχει την τάση να γίνεται όσο πιο μικρή μπορεί, κάτι που οδηγεί σε κούραση των ματιών και, πιθανόν, μακροπρόθεσμα, σε προβλήματα μυωπίας.
 11. Τα παιδιά λατρεύουν το καλοκαίρι και το νερό της θάλασσας ή της πισίνας! Όμως η περιεκτικότητα της θάλασσας σε αλάτι ή το χλωριωμένο νερό της πισίνας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα ματάκια τους με φλεγμονές ή ξηροφθαλμία. Καλό είναι να κολυμπούν τα παιδιά με γυαλιά κολύμβησης.
 12. Αποφύγετε την επαφή του αντηλιακού με τα μάτια. Αν και δεν θα οδηγήσει σε κάποια μόνιμη βλάβη, το κάψιμο και η φαγούρα που θα νιώσετε, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.
 13. Οδηγείτε; Προστατευθείτε! Οι βλαβερές ακτίνες UV-A, που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος και βλάβες στα μάτια, δεν μπλοκάρονται από τα τζάμια των οχημάτων. Γυαλιά ηλίου λοιπόν και μέσα στο αυτοκίνητο.
 14. Γυαλιά, καπέλο… φύγαμε; Όχι ακόμα! Μην ξεχνάτε ότι πέρα από τα μάτια μας, και το υπόλοιπο πρόσωπο, αλλά και το σώμα μας χρειάζονται προστασία. Άρα, τι μας λείπει; Το αντηλιακό φυσικά. Πάμε ξανά: γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό, και τώρα φύγαμε!

Αυτά λοιπόν ήταν τα δεκατέσσερα tips μας για να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Ακολουθήστε τα, όλο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα και… κλείστε πονηρά το μάτι στον ήλιο (χωρίς να τον κοιτάτε). Τον νικήσατε!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!